Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
общее.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
707.14 Кб
Скачать

3 Коротка характеристика технологічного процесу основного виробництва

На промислових підприємствах існує певна структура електроремонтних підрозділів, яка, крім цехів (з технологічними відділеннями) по ремонту великих одиниць конкретного виду електрообладнання (наприклад, цех з ремонту електричних машин, цех по ремонту трансформаторів), включає ряд виробничих ділянок, де спеціалізовані бригади виконують певні види ремонтних робіт.

Структура електроремонтного цеху і складу його обладнання визначаються різними факторами, основними з яких є кількість, номенклатура, габаритні розміри і складність ремонтуємого електрообладнання. Електроремонтний цех підприємства середньої потужності з невеликим обсягом ремонту електрообладнання має такі виробничі відділення: розбірно-дефективне, ремонтно-механічний, обмотувальні, сушільно-просочувальні, комплектувальні, випробувальну станцію, а також окремі ділянки, на яких виконуються конкретні види робіт по ремонту трансформаторів, електричних машин та комутаційних апаратів.

В розбірно-дефективному відділенні ремонтується обладнання очищають від бруду, зливають масло з трансформаторів і маслонаповнених апаратів, виконують предремонтні випробування, розбирають електрообладнання, проводять діагностику (визначають стан і ступінь зносу окремих частин, а також обсяг майбутнього ремонту, оформляють дефектаційную відомість і маршрутну карту ремонту , навішують маркувальні бірки на деталі, що підлягають ремонту, вживають заходів щодо збереження справних частин електрообладнання), передають несправні деталі на ремонтні ділянки, а справні - в комплектувальні або складальне відділення.

Розбірно-дефективне відділення оснащується підйомно-транспортними засобами, випробувальної станцією або стендами для проведення предремонтних випробувань пошкодженого електрообладнання, мийними ваннами, знімачами, пристроями та інструментом для розбирання ремонтується електрообладнання.

В ремонтно-механічному відділенні ремонтують і при необхідності виготовляють нові деталі електроустаткування (вали, колектори, щіткові механізми, підшипники ковзання), виробляють перешихтовку сердечників роторів і статорів електричних машин, расшіхтовують магнітопроводи трансформаторів, виконують необхідні слюсарні роботи. Це відділення оснащене підйомно-транспортними засобами, металообробними верстатами, пресами, зварювальними апаратами, інструментами і спеціальними пристосуваннями.

При необхідності виконання робіт по хромуванню і нікелюванню деталей в окремому приміщенні встановлюються гальванічні ванни.

Крім перерахованого обладнання в ремонтно-механічному відділенні є слюсарні верстаки, стелажі та шафи для зберігання деталей та інструменту.

В обмотувальної відділенні ремонтують пошкоджені (відновлюють ізоляцію) і виготовляють нові обмотки електричних машин, трансформаторів і котушок електричних апаратів. Відділення оснащується верстатами для намотування і ізолювання обмоток і котушок, станком для виготовлення клинів, гільйотинних ножиць для різання ізоляційних матеріалів, верстатами для бандажування роторів і якорів електричних машин, зварювальним і паяльним інструментом для з'єднання проводів обмоток, випробувальної установкою для поопераційного контролю ізоляції виготовляються обмоток, а також апаратами контролю правильності з'єднання схем обмоток. При необхідності встановлюють (в окремому приміщенні з наявністю вентиляційних пристроїв і засобів пожежогасіння) піч для відпалу проводів, ванну для їх травлення і верстат для волочіння і калібрування проводів старої обмотки.

Сушільно-просочувальне відділення служить для просочення і сушіння виготовлених обмоток. До складу його обладнання входять просочувальні ванни, печі для сушіння і запікання просочених обмоток, підйомно-транспортні засоби для транспортування масивних обмоток і ємності для зберігання просочувальних лаків і розчинників в кількостях, що забезпечують не більше ніж добову потребу в них. Враховуючи шкідливість парів і летючих частинок лаків і розчинників, їх велику пожежо-і вибухонебезпечність, приміщення цього відділення забезпечують витяжними вентиляційними пристроями та засобами пожежогасіння.

Комплектувальні відділення є місцем, куди доставляють все відремонтовані, а також справні і деякі нові складальні одиниці і деталі устаткування, що ремонтується. Повністю укомплектований електрообладнання передається потім в складальне відділення. Відділення обладнується верстаками, стелажами, необхідним інструментом, пристосуваннями і підйомно-транспортними засобами.

У складальному відділенні виробляють загальну збірку ремонтується устаткування. Воно оснащується складальними інструментами та пристроями, верстатами і стелажами, пристосуваннями для статичної та динамічної балансування роторів і якорів електричних машин, випробувальним стендом для виконання всього комплексу випробувань після.

Випробувальна станція розташовується в окремому приміщенні і містить високовольтні випробувальні електроустановки, стенди, різні прилади та засоби захисту.

Електроремонтний цех має склади для зберігання ремонтного фонду (окремі вузли й складальні одиниці електроустаткування: обмотки високої та низької напруги трансформаторів, комплекти контактної системи до вимикачів і т. п.) і відремонтованого обладнання, інструментальні та матеріальні комори, підсобні та побутові приміщення, а також інші приміщення, число яких і призначення визначаються в кожному конкретному випадку прийнятою технологією і умовами ремонту.

Найбільш поширена структурно-технологічна схема електроремонтного цеху, наприклад з ремонту електричних машин, наведена на рис. 1.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]