Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
общее.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
707.14 Кб
Скачать

7 Питання техніки безпеки й охорони праці й екології на робочому місці практиканта

Для реалізації конституційного права працівників на охорону життя здоров'я у процесі трудової діяльності працівник зобов'язаний:

- піклуватися про здоров'я і особистої безпеки, а також про здоров'я та безпеки оточуючих людей в процесі виконання робіт і під час перебування на території підприємства;

- знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та ін. засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

- проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

(Закон України « Про охорону праці» ст. 14)

- про кожний нещасний випадок негайно повідомити керівника робіт чи роботодавцю, зберегти робоче місце в тому стані, яке було на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих), вжити заходів для надання першої медичної допомоги.

(Порядок розслідування н/з№ 1112 від 25.08.2004г. п.8)

При виконанні трудових обов'язків працівник має право:

- на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від н/з та профзахворювань на виробництві які спричинили втрату працездатності

(Закон України « Про охорону праці» ст.5)

~ розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про охорону праці, не дотримується умов колективного договору з цих питань. У цьому випадку працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

(Закон України « Про охорону праці ст.6)

- за шкідливі та важкі умови праці на безкоштовне лікувально - профілактичне харчування, молоко або рівноцінні харчові продукти, на оплачувані перерви санітарно - оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію.

(Закон України « Про охорону праці» ст.7)

- на безкоштовну спецодяг, спец. взуття, засоби індивідуального захисту відповідно до встановлених норм.

(Закон України « Про охорону праці» ст .8)

- відмовитися від дорученої роботи, якщо може скластися така виробнича ситуація, небезпечна для життя і здоров'я працівника, оточуючих його людей або навколишнього середовища і повідомити про це безпосереднього керівника робіт.

(Закон України « Про охорону праці» ст. 6)

- на відшкодування шкоди у разі ушкодження здоров'я внаслідок виробничої травми. Закон України про загальнообов'язкове державне страхування від н/з на виробництві №1105 23.09.1995р.

Працівник несе відповідальність за порушення законів та інших норматив-але-правових актів про охорону праці винні особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно з законом.

Висновок

У результаті практики ознайомились з організацією робочого місця, плануванням роботи електрика бригади (ділянки, цеху), порядком прийому, зданням зміни, організацією служби експлуатації, регулюванням і настроюванням апаратів керування: причини аварій електроустаткування, виробництво оперативних переключень, пуск і припинення агрегатів і нагляду за їх роботою: з читанням технічної документації, виконуванням роботи з ремонту, монтажом і профілактикою електроустаткування; користуватинням контрольно-вимірювальною апаратурою і захисними засобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]