Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УММ Прок.надзор З.О.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
138.73 Кб
Скачать

Варіант 9

1. Розкрийте зміст принципу централізації прокурорської системи. Із якими принципами організації та діяльності прокуратури України він безпосередньо пов'язаний?

2. Що взято за основу структурної побудови Генеральної прокуратури України?

3. Діловодство в органах прокуратури. Поняття та зміст наглядового провадження.

4. У чому полягають межі в предметі прокурорського нагляду за виконанням законів оперативно-розшуковими органами?

5. Промова прокурора в судових дебатах. Зміст та планування.

6. Діяльність прокурора, пов'язана із переглядом судами кримінальних справ в Верховному суді України? На які структурні підрозділи покладено забезпечення цієї діяльності?

7. У чому відмінність повноважень прокурора, пов'язаних з його участю у розгляді цивільних справ судами апеляційної та касаційної інстанцій?

8. Які питання підлягають з’ясуванню прокурором під час перевірок додержання законів при відбуванні покарань у виді обмеження волі та арешту?

ЗАДАЧА

Проведеною прокуратурою перевіркою встановлено, що рішенням районного суду міста Донецьку від 12 липня 2008 року Ушаков О.І. та Ушакова М.Г. позбавлені батьківських прав відносно їх доньки

Ушаковой Олени Сергіївни (дата народження – 25 січня 1996 року).

Рішенням виконавчого комітету міської ради № 6/11 від 14 жовтня 2008 року Ушакова О.С.направлена до державного дитячого закладу. Однак фактично дитина на повне державне утримання до закладу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштований на не була, а продовжувала проживати з матір’ю, позбавленою батьківських прав. Як наслідок, Ушакова О.С. більше двох років перебувала без належного догляду, бродяжила, не відвідувала школу, а в березні поточного року разом з Сахно викрала майно, що належало Буковкіну С.Д. на суму 3000 грн,чим скоїла злочин, передбачений ч. 2 ст. 185 КК України.

Зробіть юридичний аналіз ситуації. Підготуйте документи прокурорського реагування.

Варіант 10

1. У чому полягає суть принципу незалежності органів прокуратури? Які наслідки його порушення?

2. Які прокуратури відносяться до спеціалізованих? Коротко охарактеризуйте їх.

3. Повноваження прокурора з нагляду за додержанням і застосуванням законів: загальні та спеціальні.

4. Які повноваження прокурора щодо здійснення нагляду за виконанням законів оперативно-розшуковими органами передбачені у чинному законодавстві України?

5. Правові підстави та процесуальний порядок зміни прокурором обвинувачення в суді.

6. Назвіть правову базу представництва прокуратурою інтересів громадянина і держави в суді.

7. Представництво прокурора в адміністративному процессі.

8. Які особливості виконання обвинувальної функції прокурорами на стадії провадження щодо перевірки вироків, постанов і ухвал суду?

ЗАДАЧА

Вироком Ленінського районного суду м. Луганську від 2 листопада 2011 року Р. засуджений за ч. 3 ст. 185 КК України до 2 років позбавлення волі.

Судом Р. визнаний винним у тому, що, перебуваючи в нетверезому стані,проник через вікно до квартири С. і викрав відеокамеру вартістю 7000 гривень.

Прокурор району, який затвердив обвинувальний висновок у справі, оскаржив вирок в апеляційному порядку у зв’язку з порушенням судом вимог, передбачених ч. 1 ст. 65, ч. 3 ст. 185 КК України.

Апеляційний суд м. Луганську частково задовольнив апеляцію прокурора,скасував вирок районного суду і направив справу на додаткове досудове слідство. В ухвалі апеляційного суду зазначено, що органами слідства не розслідувано заяви потерпілого про те, що в момент викрадення відеокамери було виявлено пропажу грошей на суму 3000 гривень і не прийнято рішення за цим фактом у порядку ст. 97 КПК України.