Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УММ Прок.надзор З.О.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
138.73 Кб
Скачать

Варіант 5

1. Чи тотожні в правовому розумінні поняття „прокурорські працівники” і „працівники прокуратури”?

2. Між якими функціями органів прокуратури наявний безпосередній зв'язок і в чому він полягає?

3. Які повноваження утворюють виняткову компетенцію Генерального прокурора України?

4. Чи має право прокурор проводити перевірки в порядку нагляду на підприємствах, установах і організаціях, тоді коли у нього відсутня інформація про порушення там законів?

5. Чи має право прокурор доручати органам дізнання проведення оперативно-розшукових заходів? Які позиції існують щодо цього питання в юридичній літературі?

6. Що таке апеляційне провадження у кримінальному процесі? Які повноваження прокурора при апеляційному розгляді справ у кримінальному процесі?

7. Які форми представництва прокуратури у цивільному та господарському судочинства?

8. Якими нормативно-правовими актами керується прокурор при здійсненні нагляду у слідчому ізоляторі?

ЗАДАЧА

До прокуратури району була подана скарга громадянином Е. з проханням визнати дії органу досудового розслідування щодо його неповнолітнього сина незаконними, оскільки вони проведені в нічний час і без участі законного представника та адвоката.

В результаті вивчення прокурором матеріалів кримінальної справи було встановлено, що 27 серпня ц.р., близько 3 години ночі в районі нічного клубу «Гараж» було скоєно розбійний напад на С. При відпрацюванні вищевказаного району працівниками міліції було за-тримано неповнолітніього Є. і доставлено о 4 годині 20 хвилин в РВ для встановлення особи.

Після встановлення особи неповнолітній Е. був направлений слідчому Ш., так як він був затриманий в безпосередній близькості від місця скоєння грабежу і потерпілий С., знаходячись в цей час також в РВ впізнав у ньому одного з тих хто на нього напав. Батьки неповнолітнього були сповіщені по телефону про те, що їх син перебуває в РВ о 5 годині 50 хвилин.

Перебуваючи в РВ, Є. підписав протокол явки з повинною. Потім в 4 години 40 хвилин Е. був допитаний як свідок, потім за його участі проведені такі слідчі дії як пред'явлення особи для впізнання, очна ставка з потерпілим, перевірка показань на місці.

Визначте, які порушення кримінально-процесуального законодавства були допущені слідчим РВ Ш.

Прийміть рішення в ролі прокурора району і дайте письмову відповідь на скаргу.

Варіант 6

1. Назвіть етапи становлення прокуратури в Україні?

2. Охарактеризуйте ненаглядові функції прокуратури?

3. Що слід розуміти під діловими і моральними якостями працівників прокуратури?

4. Що може слугувати приводом для перевірки прокурором додержання законів на піднаглядному об'єкті?

5. Чи може здійснюватись прокурорський нагляд за виконанням законів органами дізнання та досудового слідства після того, як розслідування у справі закінчено, і в яких випадках?

6. З яких етапів складається діяльність прокурора, що реалізується його участю у розгляді кримінальних справ Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ?

7. Яке місце в організації роботи відведено плануванню наглядової діяльності прокурора? Які види планування вам відомі?

8. Які форми представництва прокуратури у цивільному та господарському судочинства?

ЗАДАЧА

Прокурор Ворошиловського району м.Донецька 2 вересня 2011 року порушив кримінальну справу проти ректора інституту за затримку виплати стипендії у грудні 2010 року та невиплату стипендії у лютому та березні 2010 року. Під час розслідування справи встановлено, що заборгованість із стипендії була виплачена студентам 18 вересня 2011 року.

Яке рішення повинен прийняти прокурор? Чи зміниться рішення прокурора, якщо виплата заборгованості буде здійснена під час розгляду справи в суді?

Підготуйте проект постанови про порушення кримінальної справи.