Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV8 (71-80).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

78. Порівняльні переваги економіки України, її конкурентоспроможність і напрямки реалізації на світовому ринку.

Теорія порівняльних переваг яка була фактично заснована Рікардо, заключається в тому, що коли всі країни спеціалізуються на виробництві тих товарів, які вони можуть виробляти з відносно низькими витратами, порівняно з іншими країнами, то торгівля буде взаємовигідною для обох країн, незалежно від того, чи є виробництво в одній з них абсолютно ефективнішим, ніж в інших. Отже, країни, як правило, експортують ту продукцію, для якої у них є надлишок фактору виробництва і яка має найменшу відносну вартість, а імпортують, навпаки, товари, що потребують дефіцитних факторі і підвищених витрат на їх виготовлення. У класичній теорії порівняльних переваг виділяють 3 основні фактори виробництва: земля, праця, капітал. На сучасному етапі додається також технологія.

Земля. Серед розвинених країн світу Україна посідає 4 місце у забезпеченості сільськогосподарськими угіддями. На Україну припадає 25% світових чорноземів. Проблема у тому, що на сьогодні реалізація цих можливостей є неосвоєною сферою діяльності. За ефективністю використання сільгоспугідь Україна у 10-12 разів відстає від розвинених країн світу. Але все таки ресурсна і сировинна база лишається перевагою окремих галузей економіки. Так, сировинна складова дає переваги металовиробляючим галузям, легкій і харчовій промисловостям, адже 3\4 експорту займають саме ці галузі. Однак слід врахувати також, що ці галузі є інтегрованими і не завжди всі підгалузі повністю забезпечені сировиною (відсутність власної бавовни для легкої промисловості, вуглеводів та фосфорної сировини для хімічної і нафтохімічної промисловості). Така сама ситуація склалася з запасами нафти і газу, за обсягами запасів яких Україна посідає відповідне 3 і 4 місце в Європі. А низький рівень видобутку пов'язаний із вичерпанням середніх та великих родовищ. Скорочення асигнувань на геологорозвідувальні роботи призвело до ситуації, коли приріст розвіданих запасів вуглеводнів не перевищує їх видобуток і не дозволяє оперативно готувати нові родовища для промислового освоєння. Слід також згадати про вигідне транспортно-географічне положення (транзитні перевезення, туристи).

Праця. За забезпеченістю - 5 місце. Робітники вирізняються відносно високим рівнем кваліфікації при порівняно низькому рівні заробітної плати. Але коефіцієнт використання людських ресурсів є надзвичайно низьким.

Технологія. У забезпеченості науковим потенціалом Україна посідає 4 місце серед розвинених країн. Сьогодні така забезпеченість може бути загублена через економічну кризу (скорочення НДІ). Головною проблемою є концентрація науково-технічних робіт у Києві.

Капітал. Капітал є дефіцитним фактором (внутрішні інвестиції становлять 8.1% ВВП). Високий рівень інвестиційного ризику зумовлює недовіру з боку іноземних інвесторів.

Конкурентоспроможність:

  1. Високотехнологічні наукоємні галузі машинобудування, зокрема з виробництва верстатів, літаків, приладів побутової техніки, порошкову металургію, електрозварювальне виробництво.

  2. АПК, спрямований насамперед на країни СНД та на партнерів із числа країн, що розвиваються.

  3. Патентно-ліцензійна торгівля, ноу-хау, інжиніринг, різноманітні послуги, особливо туризм.

  4. Видобувні і металургійна галузі промисловості формують четвертий пріоритетний блок експортного сектора. Кольорові метали, уран, вугілля, сталь, прокат мають сталий попит на світових ринках і спроможні посилити експортний потенціал.

  5. Вигідне географічне положення. Транзитні перевезення вантажів, нафти, газу тощо з євроазіатської частини на Захід, із Півночі на Південь Європи і далі на Близький Схід аж до Африканського континенту можуть стати важливим каналом валютних надходжень.

Соседние файлы в папке GOS_MEO