Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_MEO / GOS-MEV8 (71-80).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

75. Передумови і наслідки впровадження єдиної європейської валюти в єс.

У Європі 60-х років були всі необхідні передумови для створення міцного економічного об’єднання, такі як:

  • Схожі рівні економічного розвитку і ступеню ринкової зрілості країн.

  • Географічне розміщення (наявність у багатьох випадках спільного кордону та історично складених торгівельних зв’язків)

  • Єдність економічних та інших проблем (розвиток, фінансування, регулювання економіки та політичне співробітництво)

  • “Демонстраційний ефект” - (в країнах, які вже приєдналися до економічного об’єднання, відбувається економічне зростання, що спонукає інші країни приєднатися до союзу)

  • “Ефект доміно” - країни, що не увійшли до союзу відчувають певні труднощі (скорочення обсягів торгівлі), це їх спонукає приєднатися до союзу.

До цього ще можна додати, що курси західноєвропейських валют безперервно коливалися у різні боки. Банки, здійснюючи операції з різними валютами, повинні були страхуватися від валютних втрат і тому вносили плату за ризик до процентних ставок. Головним елементом ЄВС є євро. З впровадженням євро необхідність у таких надбавках зникне. Низькі процентні ставки це не тільки засіб подолати інфляцію, але і важлива умова економічного зростання.

Економічні передумови переходу країн ЄС до єдиної валюти:

  1. За різними оцінками, країни ЄС втрачали від 15 до 30 млрд. ЕКЮ щорічно з причини циркуляції множинності валют на досить тісному економічному просторі. Суб’єкти ринку ЄС, страхуючись від можливих коливань валютних курсів, втрачають значну частину своїх активів.

  2. Завдяки різниці масштабів цін досить важко зіставляти ціни на однорідні товари різних країн-виробників. Введення єдиного засобу платежу дасть змогу зіставляти ці вартості, що, безумовно, посилить конкуренцію між постачальниками товарів та послуг, особливо за умови широкого використання систем електронної оплати, що призводить до зростання мобільності платежів і безперешкодного доступу до товару виробника у будь-якій точці Європи.

  3. За аналогією можна очікувати певне зниження відсоткової ставки за кредит, іпотеку тощо і зменшення депозитних відсоткових ставок.

  4. Утворення міцної валюти на економічному просторі Європи приведе до виходу цієї валюти на міжнародні фінансові ринки й утвердження її в статусі резервної.

  5. Кожний громадянин ЄС, виїжджаючи за межі своєї країни, зустрічатиметься з такими самими масштабом цін і валютою, як в своїй державі. Подібність основних економічних показників країн ЄС зробить практично безперешкодним пересування громадян у рамках економічного простору об’єднаної Європи.

Наслідки впровадження євро:

  1. Зменшення коливань валютних курсів спричинить економічне зростання. Воно в свою чергу дасть можливість подолати безробіття (підриває соціальну стабільність та протидіє подальшій інтеграції). По ЄС безробіття становить майже 11% робочої сили проти 5.5% у США та 3,5% у Японії. Зменшення амплітуди курсових коливань збільшить кількість рентабельних проектів, так як інвестори під час оцінки ефективності проектів враховують можливі валютні втрати та відносити їх до витрат. І саме цьому створення валютного союзу може знизити рівень безробіття, наприклад, у Німеччині з 9% до 8% (що еквівалентно 400тис. нових робочих місць). Та коли врахувати, що німецька марка не сама хитка європейська валюта, то в решті країн цей ефект буде ще більш значним.

  2. Економічне зростання дасть можливість подолати проблему розширення кількості учасників. Усі претенденти (держави Центральної та Східної Європи, Туреччина, Кіпр та Мальта) мають більш слабкі національні економіки, ніж у сучасного складу ЄС.

  3. Економічний підйом необхідна умова підвищення конкурентоспроможності європейської промисловості на світових ринках. Якщо це завдання не буде вирішено, Західній Європі реально загрожує небезпека втратити свої позиції у міжнародному розподілі праці та відступити на другий план у змаганні з США, Японією та країнами Південно-Східної Азії.

  4. Поява єдиної грошової одиниці дозволить значно зекономити на витратах обігу. Існування різних національних валют щорічно коштує підприємствам країн ЄС 20 25млрд. екю (26 33млрд.дол.),враховуючи витрати на ведення бухгалтерського обліку операцій з валютами ЄС, страхування валютних ризиків, обмінні операції та ін.

  5. Євро увійде до числа міжнародних резервних валют, що змінить сучасне розташування сил між США та Західною Європою на користь останньої. Завдяки цьому ЄС зможе набагато сильніше впливати на проведення реформ міжнародної валютної системи. Європейські гроші, дуже ймовірно, будуть мати більш широку сферу обігу, ніж сучасні європейські валюти. Євро, можливо, витіснить на деяких ринках американський долар. Частина євродоларів зможе повернутися до США, у результаті чого Західна Європа стане більш самостійною у своїй економічній політиці, так як процентні ставки по довгостроковим кредитам будуть набагато менше залежати від американських.

Впровадження євро закріпить європейську валютну інтеграцію, і стане символом економічної та політичної цілісності регіону.

Соседние файлы в папке GOS_MEO