Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / Особливост_ української модел_ приватизац_ї

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
29.18 Кб
Скачать

Процеси приватизації розпочалися в Україні у 1992 р після затвердження ВРУ «1 держ програми пр.-ії».

В основу укр. моделі приватизації не можна було перенести західну модель, тому що:

  1. Приватизація в цих країнах розвивалась в умовах розвинутої ринкової економіки і не в період її кризи

  2. Співвідношення між державним і недержавним секторами було стабільним на протязі років

  3. Темпи приватизації не були такими як в Україні.

За умов,що склалися в Україні,нереально було сподіватися на вироблення ефективної моделі приватизації. Через ці обставини в основу приватизації було покладено принцип соціальної справедливості та рівності розподілу і продажу державного майна.

Згідно української моделі приватизації, її об’єктами повинні були стати всі громадяни України,а об’єктами-всі види державної власності.

До об’єктів державної власності, що підлягали приватизації було віднесено майно малих і великих підприємств, цехів виробництв,дільниць та інших підрозділів, незавершене будівництво; частка, що належить державі в майні тов.. об’єднань.

Об’єктами малої приватизації стали цілісні майнові комплекси невеликих державних підприємств, в тому числі об’єкти незавершеного будівництва,балансова вартість яких перевищує 1,5 млн. карбованців,а також ті,відновлювана вартість яких перевищує цю суму.

Роздержавлення і приватизація з самого початку набули кон’юнктурного характеру.

3 стратегічні напрями приватизації:

  1. Її прискорення незважаючи на те як це здійснюється

  2. Здійснення за умов встановлення меж, тобто не очікуючи правової бази

  3. Здійснення лише за встановленої нормативно-правової бази.

Способи приватизації в Україні в залежності від політичної боротьби здійснювалися як і перелік об’єктів, заборонених до приватизації, що розширювались.

1992 – 94 приватизації здійсн шляхом відкриття приватизаційних рахунків у Ощадбанку. Вони були іменними, існували у вигляді депозитних рахунків, не мали вільного обігу.

1994 – в обіг було випущено компенсаційні сертифікати як засіб платежу за об’єкти П. Позитивним було те, що комплексні сертифікати було випущено в обіг, на аукціонах з їх використанням форм. ціни рівноваги попиту й пропозиції,це допомогло продажу мало ліквідних об’єктів.

1995 – випущено приватизаційні майнові сертифікати

1998 – 45 млн. 727 тис. громадян отримали такі сертифікати. Їх було 45 822 (коло 90%). Термін дії постійно продовжувався, щоб кожен використовував право на свій пай у державній власності.

1998 – процес грошової приватизації (уряд практично намагався подолати те що було зроблено до цього періоду), , дати можливість створити вторинний ринок акцій, залучити іноземні інвестиції.