Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / Роль уряду та центрального банку у процес_ реформ ф_нансової системи

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
28.67 Кб
Скачать

Очевидно, що ефективне функціонування фінансової сфери в країнах з перехідною економікою неможливо без плідної діяльності Центрального банку та його плідної співпраці з урядом країни.

У централізовано-плановій економіці Росії, країн Центральної та Східної Європи, як відомо, існували лише нечисленні державні банки. Під час переходу до ринку практично в найкоротший термін на зовсім нових принципах був створений цілий сектор економіки – банківський, в основному приватний, комерційний, гостро конкурентний.

Зараз у всіх країнах із перехідною економікою, як і в більшості держав з високорозв. ринковим господарством, склалася дворівнева банківська система у вигляді Центрального банка і спільноти комерційних банків.

У країнах із перехідною економікою надзвичайно гостра проблема незалежності центральних банків. Місце в структурах державної влади зумовлює здатність цих банків ефективно виконувати свої функції.

Звісно, незалежність Центрального банку від органів влади має відносний характер, тому що економічна політика держави не може успішно проводиться без чіткого узгодження з грошово-кредитною та фінансовою політикою Центрального банку.

У той же час кризові явища в усіх сферах, у тому числі й у фінансовій, властиві перших етапах перехідного періоду, вимагають від Центрального банку чітко розробленої стратегії керівництва кредитною системою.

Фiнансова полiтика уряду має надзвичайно велике значення в життi суспiльства. В умовах насамперед перехідної економіки політика уряду повинна сприяти розвитку продуктивних сил, покращанню добробуту населення, вирiшенню нацiональних i мiжнародних проблем, пiдвищенню обороноздатностi країни.

На прикладі України бачимо, що урядом було допущено ряд помилок в економічній політиці, у здійсненні зовнішньоекономічного курсу, ігнорувалися специфічні умови ринкової трансформації економіки України.

Уряд України повинен забезпечити здійснення радикальних економічних реформ, спрямованих на розбудову в Україні соціально-орієнтованої ринкової економіки, забезпечення реального повороту всієї господарської системи до людини.

З цією метою в галузі фінансової політики має відбутися проведення глибокої реформи фінансової і бюджетної системи шляхом: — реального розмежування фінансової та кредитної системи країни; — відокремлення фінансів державних підприємств від державного бюджету; — розробки зведеного балансу фінансових ресурсів держави для відображення процесів формування, розподілу і використання фінансових ресурсів держави, суб'єктів господарювання і населення; — забезпечення децентралізації державних фінансів, розмежування державного та місцевого бюджетів за джерелами надходжень та витрат; — перебудова податкової системи у напрямі її подальшої лібералізації; — запровадження системи достовірного фінансового обліку, звітності та своєчасної сплати податків;— зменшення бюджетних видатків та відповідне ліквідація дефіциту державного бюджету; — формування ринку обслуговування державного боргу на основі розміщення на ньому державних позик та облігацій, державних короткострокових казначейських зобов'язань.