Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / Ц_нова л_берал_зац_я та створення конкур середовища

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
31.23 Кб
Скачать

Лібералізація цін. Лібералізація цін спрямована на вирішення двох найважливіших завдань – усунення дефіциту на товарних і ресурсних ринках і забезпечення зростання ефективності економіки за допомогою раціоналізації розподілу ресурсів. Оскільки механізм лібералізації цін пов'язане зі скороченням сфери державного контролю над цінами, то головною проблемою при її проведенні є недопущення надмірної інфляції.

При проведенні лібералізації цін у директивно управляємій економіці об'єктивно виникає суперечність між необхідністю контролю над цінами з метою стабілізації економіки і потребою в їх звільненні для посилення підприємницької активності.

Із введенням вільних цін включається в дію механізм ринкового

регулювання економіки. Підвищення попиту викликає підвищення цін, норми

прибутку на вкладений капітал, курсу акцій. Через банки, цінні папери,

створення акціонерних компаній капітал плине туди, де він приносить

більш високий прибуток. Виробництво товарів підвищеного попиту

розширюється. При ситуації, коли пропозиція перевищує попит, ціни на

товари падають, прибуток зменшується, норма прибутку падає,

відбувається відтік капіталу, виробництво даних товарів скорочується.

Вільні ціни забезпечують постійну насиченість ринку, збалансованість

попиту та пропозиції. Це сприяє дії протизатратного механізму. При

диктаті споживача і розвинутій конкуренції поганий, неякісний, дорогий

товар не продати. Насичений ринок стимулює зниження затрат, підвищення

якості, розширення асортименту товарів, в кінцевому підсумку -

задоволення потреб населення з мінімальними затратами.

Для формування конкур. ринку необхідно, щоб держава встановлювала ціни на свою частку власності, до якої повинні належ. прир. монополії, частина інфраструктури та промислові виробництва. В перехілному періоді на ціни особливо впливають дефіцит ресурсів, інфляц. очікування. На поч. 90-х високі темпи інфл-ї призвели до того, що укр. підприємства відмовились від моделі планового ціноутворення. Серед ринкових методів встановлення цін розрізн.:

- орієнтований на попит товару,

- метод поточної ціни,

- тендерне ціноутворення.

Створення конкурентного середовища

Становлення і утвердження здорової економічної конкуренції в нашому суспільстві - питання не одного року. Серед умов, за яких можливе відтворення ринково-конкурентного середовища, слід зазначити повернення суспільного виробництва до реалій багатоукладної економіки, роздержавлення її і демонополізацію; здійснення земельної реформи; ліквідацію міністерсько-відомчої структури управління виробництвом, яка неспроможна забезпечити перехід до нових форм господарювання; створення ринкової інфраструктури; наявність стимулів до творчої, продуктивної праці; зростання ролі органів місцевого самоврядування у формуванні ринкових відносин; законодавче забезпечення конкуренції як способу ведення ринкового господарства.

Конкуренція являє собою відносини між товаровиробниками з приводу одержання максимальних прибутків на основі розумного ризику та підприємливості.

Конкуренція генерує дійові стимули для того, щоб господарюючий суб'єкт не заспокоювався на досягнутому; відкриває реальні можливості для вільного вибору господарського маневру для всіх учасників економічних відносин; культивує саме ринковий компонент практичних навичок та знань.