Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / Особливост_ переходу в_д банк_вської системи соц_ал_стичної економ_ки до ринкової модел_

.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
23.55 Кб
Скачать

60. ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕХОДУ ВІД БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ ЕКОНОМІКИ ДО РИНКОВОЇ МОДЕЛІ

В банківській системі соціалістичної економіки не існувало комерційних банків, а лише державні. Після розпаду СРСР пройшов процес акціонування, після чого з’явились комерційні банки.

При соціалістичній економіці кожен банк відповідав за фінансування певної сфери економіки. Наприклад: Промстрой банк – відповідав за промисловість (в Україні він перейменований в Промінвестбанк), Агропромбанк – аграрна промисловість (в Україні це банк Україна, який зараз банкрот), Ощадбанк – зберігав вклади населення (в Україні теж Ощадбанк), Внешторгбанк – відповідав за зовнішньоторговельні операції (зараз це Ексім банк).

Зараз не існує поділу по фінансуванню якоїсь галузі. Тепер будь-який банк може займатись ЗЕД, маючи на це спеціальну ліцензію. Головним банком України залишається НБУ.

Банківська система України – це сукупність різних видів банків та банківських інститутів, які функціонують у межах єдиного фінансового механізму як складова частина кредитної системи. Банки та банківські інститути надають кредити суб’єктам господарської діяльності та громадянам за рахунок залучення коштів підприємств, установ, організацій країни та їх кредитних ресурсів, виконують колове та розрахункове обслуговування народного господарства, валютні, карткові та ін. банківські операції, передбачені в ЗУ «Про банки та банківську діяльність». При підписанні декларації Про державний суверенітет України 1990 р. постало питання про створення власної кредитно-фінансової системи України.