Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / Напрями економ_чної трансформац_ї

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
30.21 Кб
Скачать

Однією з важливих проблем ринкової економічної трансф-ії є забезпеч швидкого руху капіталу, товарів ,грошей ,праці від якого залежить ефективність всієї еко системи і обігу,що гарантує їх кількісну і якісну цілісність. Запобігти перетіканню потоків ринкових ресурсів у неформальний рух можна завдяки стабілізаційним заходам на мікроекономічному рівні:1.дотримання положень конституції України щодо розбудови правової демократичної держави ,формування внутр і зовн політики ,спрямованої на створення національної економіки.2.дотримання чинного законодавства України з питань регулювання грошових потоків ,товарних ресурсів ,капітальних вкладень для забезпечення стабільного стану на споживчому ринку ,активізації товарообмінних процесів та збільшення реальних грошових доходів населення.3.неприпустимість гіперболізації власних інтересів чиновників державної ,судової,правоохоронної,господарської,регіональної та місцевої влади і порушення ними чинного законодавства та положень Конституції України.

Ринкова ЕК-ка базується на пріоритеті активних дій людини економічної,диверсифікації видів діяльності,прозорому руху потоків капіталів,грошей ,довірі працівників один до одного і банків до виробників. В Україні назріла необхідність виведення з тіньового обороту потоків грошових,капітальних і товарних ресурсів і переведення їх у контрольований оборот.Важливе значення має правове регулювання легалізації тіньового капіталу та повернення в Україну з-за кордону значних грошових ресурсів. Політика держави має узгоджуватись із динамікою макроек. показників ,неприпустимим є збільшення кількості зайнятих в апараті держ упр-ня за спаду вир-ва та інфляції.

Напрями економічної трансформації:1.формування ринкової інфраструктури.Для прискорення руху тов. і посл, підвищення продуктивності вир-ва і ефективності використання ресурсів потрібні орг.-ії які діючи в рамках закону обслуговують ринкові відносини, тобто ринкова інфраструктура.

Форми ринкової інфраструктури:

  1. Кредитна сист і комерц банки

  2. Емісійна система і емісійні банки

  3. Організаційно сформоване посередництво на товарних сировинних фондових і валютних біржах та інші форми(Аукціони, ярмарки, торги, організоване позабіржове посередництво)

  4. Система рег-ня зайнятості населення (центри сприяння зайнятості,біржі праці)

  5. Інформаційні тех.-ії і засоби ділової комунікації

  6. Податкова система і податкові інспекції

  7. Система страхув комерц господарського ризику і страхові компанії

  8. Спеціальні рекламні агентства ,інформаційні структури ,ЗМІ,торгові палати та інші громадські орг-ії

  9. Митна система

  10. Профспілки тих,хто працює за наймом

  11. Комерц-виставочні комплекси

  12. Система вищої ,середньої і економічної освіти

  13. Консалтингові компанії

  14. Аудиторські компанії

  15. Громадські та державно громадські фонди

  16. Спец зони вільного підпр.-цтва

Для зручності аналізу елементи ринкової інфраструктури поділ на 2 типи:

  1. Спеціалізована ринк інфраструктура.Обслуговує окремі ринки ,забезпечує організаційне оформлення ринкових відносин за допомогою бірж,торгових домів,аукціонів,системи гуртової та роздрібної торгівлі,ярмарок.

  2. Загальна ринкова інфрастр Обслуговує всю ЕК систему від вир-ва до споживання.

2.Капітальні вкладення і реструктуризація основного капіталу,зайнятості і національного продукту.Капітальні вкладення і нові технології потребують значних асигнувань. Джерелами капітальних вкладень можуть бути:1.внутрішні запозичення у населення і підпр-в через продаж облігацій або страхування 2.зовнішні запозичення у міжнародних кредитних установ 3.легалізація тіньових коштів всередині країни і повернення в Україну незаконно вивезенних і розміщених на таємних рахунках у зарубіжних банках і офшорних зонах коштів. Політика капітальних вкладень має забезпечити:1.більший обсяг капітальних вкладень у сферу послуг ніж у сферу виробництва 2.упровадження новітніх технологій у виробництві товарів і послуг 3.зростання продуктивної віддачі одиниці основного капіталу у сфері вир-ва товарів і сфері послуг 4.відшкодування матеріальних і трудових витрат на виробництво одиниці продукції і її валютного випуску . Досвід розвинених країн підтверджує,що наявність ринкових економічних інституцій є набагато важливішим фактором залучення інвестицій ніж наприклад особливості політичної інтеграції.