Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 8.48.53Економ_ка планового _ ринкового тип_в

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
25.09 Кб
Скачать

Економіка планового і ринкового типів.

ЕК системи країн світу мають свої особливості організації вир-ва ,упр-ня,розподілу,обміну та споживання. Залежно від власності на капітал і створений продукт форм-ся певний тип нац ЕК-ки ,її структура,динаміка,продуктивність і ефективність праці та капіталу. Структура нац ЕК-ки визначається взаємодією виробничих,коопераційних і відтворювальних зв’язків. Національна ЕК-ка –це господарська система,що склалася історично в певних територіальних межах .Вона виникає і розвивається на основі 2 аспектів:1.поглиблення сусп поділу праці,2.формування міцних централізованих держав.

Сучасну нац ЕК-ку характеризують такі ознаки:1.ознаки національного суверенітету 2.ресурсно-виробничі ознаки 3.господарсько організуючі 4.товарообмінні. Характерним для кожної нації є поділ на 2 принципово відмінних механізми орг-ії ЕК-ки: 1.на основі прив власності на засоби вир-ва та предмети праці 2.на основі неп рив власності на капітал і результати госп діяльності. Вид власності визначає механізм упр-ня ЕК-кою .Для прив власності характерним є самоуправління конкретних виробників (ринкова ЕК-ка). Для неп рив власності хар-не нецентралізоване упр-ня і така ЕК-ка називається плановою.Базою становлення і розвитку нац ЕК-ої системи є основне ЕК відношення: відношення людини до власності на засоби вир-ва і рез-ти праці.Ек системи різняться видом і суб’єктом власності .Відповідно відмінні функції виробників та споживачів у процесі відтворення вир-ва. !!Таблиця у зошиті!!

В основі регламентовано планової ЕК-ки лежить неприв сусп власність на засоби вир-ва ,суб’єктом є держава,місто ,кооператив.Ця с-ма є централізованою ,вертикальною,однотипною для всіх сфер діяльності.Ліберально ринкова ЕК-ка базується на прив власності на капітал і створений продукт ,лібералізацією виробничої д-ті,пошуку партнерів ,реалізацієї створеного продукту,товарно-грошові відносини і конкуренція. Негативні риси ліберально ринкової ЕК-ки –це численні банкрутства підприємств,постійна загроза безробіття,недобросовісна конкуренція . Економічна система будь-якого типу охоплює декілька підсистем: систему вир-ва,с-му розподілу,с-му обігу,с-му споживання,с-му держ і соц розвитку.С-ма держ і соц розвитку функціонує на основі перерозподілу прибутків і доходів через держ бюджет отриманих у перших двох системах.Для кожного типу ЕК системи характерні свої організаційні форми власності ,упр-ня,розподілу,обміну і відповідні ознаки їх вияву через процеси вир-ва,якість продукції,структури нац-их економік. !!Таблиця у зошиті !!