Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 76.Етапи переходу до ринку

..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
27.14 Кб
Скачать

Етапи переходу до ринку.

Матеріальною основою переходу від однієї системи до іншої є зміна форм власності. В основі ринкових систем є приватна форма власності, неринкових -суспільна форма власності. Тому на етапі переходу від командно-адміністративної до ринкової системи господарювання обов'язковою умовою є здійснення процесу приватизації.

На перехідному етапі від адміністративно-командної системи до ринкової і необхідно поступово змінювати економічні відносини і відповідно певні типи макроекономічного планування.

Виділяють 3 етапи переходу до ринку:

  1. Стабілізація – уряд спрямовує свої зусилля на подолання інфляції та інші негативні наслідки. Найважчий період бо супроводжується зростанням цін і поляризацією сусп.-ва. Тут першочерговим завданням є розв’язання проблеми стабілізації фінансів, тому стабілізаційні заходи мають бути рішучими і спрямовуватися на подолання фін кризи через зменшення держ дефіциту

  2. Встановлення ринку – створення основних інституцій економіки, роздерж-ня і приват-ії, трансф-ії ринкової інфраструктури і механізму функціонування вир-ва та обігу відповідно до правил ринкової економіки. Формування ринк еко в україні вимагало:

  • Розробл комерц права яке брегулювало укладання ті дотримання контрактів

  • реформи банківської системи

  • прийняття закону про компанії, який регулює створення прив підп.-ств

  • створення незалежної системи судочинства

  • приватизації

  • узгодження інтересів всіх сторін, що беруть участь у прив-ії

  1. реструктуризація, що означає зміну характеру і структури вир-ва та зайнятості під впливом ринкових сил.

У 1990 році в Україні була розроблена і прийнята Концепція переходу до ринкової економіки. В цьому важливому документі були накреслені напрямки фінансової стратегії уряду на перспективу в зв'язку з необхідністю переходу до ринкової економіки. В концепції була дана характеристика основних рис ринку в Україні, моделей та етапів переходу до нього. Визначені головні завдання: — проведення роздержавлення і приватизації підприємств; — здійснення земельної реформи; — демонополізація економіки; — свобода підприємництва; — реформа фінансово-бюджетної і банківської систем, нормалізація грошового обігу; — створення ринкової інфраструктури, в т.ч. фінансового ринку; — державне регулювання економіки з допомогою ринкових методів; — забезпечення соціального захисту населення;— вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності з метою зміцнення позицій країни у світовому співтоваристві; — захист і оздоровлення екологічного середовища. Звичайно, що вирішення всіх завдань, поставлених Концепцією вимагає тривалого часу, більшість з них залишаються актуальними і в умовах сьогодення.