Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Erfan / 77.Прямий кредит уряду (ем_с_я) та позичання (державн_ обл_гац_ї)

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
23.04 Кб
Скачать

66. ПРЯМИЙ КРЕДИТ УРЯДУ (ЕМІСІЯ) ТА ПОЗИЧАННЯ (ДЕРЖАВНІ ОБЛІГАЦІЇ)

Облігація - це цінний папір, що представляє собою боргове зобов'язання, що дозволяє компаніям і державі позичати грошові ресурси на фондовому ринку.

На відміну від акцій, облігації не є титулом власності, що не дають права на участь в управлінні компанією, мають кінцевий термін погашення. Ці особливості облігацій як фондових цінностей визначають їх роль і характер обігу при переході до ринку.

До числа реалій перехідної економіки належить і значне зростання дефіциту державного бюджету. Використання прямих кредитів Центрального банку для покриття зростаючого дисбалансу бюджету є сильним інфляційним чинником і може призвести до втрати можливостей регулювання грошового ринку. Практично у всіх країнах з розвиненим ринковим механізмом доступ уряду до цих ресурсів законодавчо обмежений .

Основними цілями емісії державою боргових зобов'язань є: фінансування поточного бюджетного дефіциту, забезпечення касового виконання видатків бюджету, погашення та обслуговування розміщених раніше позик, фінансування різних програм місцевих органів влади.

Державні облігації застосовуються для вирішення бюджетних проблем майже в усіх країнах з розвиненими ринковими відносинами, проте в більшості з них діють чіткі законодавчі норми, що не дозволяють вивести масштаби запозичень держави на внутрішньому ринку за небезпечні для національної економіки межі.

Для поки ще нестійких перехідних економік важливе вироблення теоретичних, законодавчих, регулюючих принципів такого важливого фінансового інструменту, як державна облігація.