Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль и ревизия.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Іі. Права, обов’язки та відповідальність ревізора

Ревізор — це службова особа, уповноважена власни­ком (органом управління) виконувати контрольні функ­ції з перевірки господарської діяльності підприємств незалежно від форм власності. До ревізорів ставляться вимоги насамперед професійної компетенції (наявність спеціальної освіти, практичного досвіду роботи за фа­хом), морально-вольових якостей.

Права, обов'язки і відповідальність ревізорів регла­ментовані Законом України про державну контрольно-ревізійну службу, а також іншими нормативними доку­ментами з питань фінансово-господарського контролю.

Ревізору надано право перевіряти всі сторони діяль­ності підприємства, яке ревізують, згідно із наказом власника—вищестоящого органу управління. При цьо­му ревізор перевіряє збереження коштів і матеріальних цінностей, використання їх у виробництві продукції, на­данні послуг згідно з діючими нормами і нормативами. Ревізор також перевіряє господарські операції із заго­тівлі і придбання сировини та матеріалів, виробництво і реалізацію продукції, утворення і використання заро­бітної плати відповідно до кількості і якості праці; фон­дів економічного стимулювання, фінансових ресурсів і цільового призначення.

Достовірність відображення господарських операцій в обліку ревізор, реалізуючи надане йому право, пере­віряє за допомогою документальних методичних прийо­мів контролю. Насамперед досліджують первинну доку­ментацію, якою оформлені господарські операції з кош­тами, матеріальними цінностями, основними засобами, виробництвом продукції, виконаними роботами і послу­гами, розрахунково-кредитними операціями тощо. При цьому перевіряють, чи відповідають первинні документи вимогам нормативних актів про документи і документооборот у бухгалтерському обліку. Потім контролюють додержання нормативних документів з методології ве­дення бухгалтерського обліку і складання звітності. Ре­візор встановлює, чи відповідають дані обліку і звітності кількісним і якісним показникам, відображених у них господарських операцій, виявляє випадки приписок не­виконаних робіт, приховування браку продукції, нестач і крадіжок цінностей.

Ревізору надано право виконувати на ревізованому підприємстві певні слідчо-юридичні дії. Так, згідно з по­становою правоохоронних органів ревізор може вилучати оригінали первинних документів із поточного архіву під­приємства, залишаючи замість них копії, завірені його підписом і відображені в окремому акті. Він може одер­жувати довідки від інших підприємств і організацій з питань, що стосуються діяльності ревізованого підпри­ємства, а також пояснювальні записки від матеріально відповідальних і службових осіб з питань, які виникають у процесі ревізії. За рішенням органу, який призначив ревізію, він має право передати матеріали ревізії пра­воохоронним органам.

Слід мати на увазі, що права, надані штатному пра­цівникові контрольно-ревізійної служби — ревізору, по­ширюються також і на інших працівників, які входять до складу бригади при комплексних ревізіях і тематич­них перевірках фінансово-господарської діяльності під­приємства, об'єднання.

Ревізор несе відповідальність за навмисне викрив­лення результатів ревізії, перевірки господарських опе­рацій, приховування фактів нестачі, розтрат і крадіжок цінностей, приписок невиконаних робіт, окозамилюван­ня, злочинну халатність у виконанні службових обов'яз­ків у межах наданих йому прав. Він також відповідаль­ний за порушення службової етики, використання служ­бового становища у корисливих цілях.

Працівники ревізованого підприємства мають право брати участь у ревізії і перевірці, інвентаризації коштів і матеріальних цінностей, хронометраж затрат робочого часу на виконання робіт і послуг, контрольних обмірах і запусках сировини і матеріалів у виробництво, огляді місць зберігання цінностей, відборі проб і зразків сиро­вини, напівфабрикатів і готової продукції для лабора­торного аналізу і дослідження, а також інших контроль­но-ревізійних процедурах. Крім того, особи, роботу яких перевіряють, мають право ознайомлюватися з актами, довідками та іншими документами, які містять резуль­тати перевірки їхньої діяльності. В разі непогодження з висновками ревізії вони мають право вимагати пере­вірити ще раз викладені факти, уточнити зміст і оцінку їх відповідно до діючого законодавства і нормативно-правових актів.

Отже, права, обов'язки і відповідальність ревізорів, передбачені діючим законодавством і нормативно-право­вими актами, створюють необхідні передумови для об'єк­тивного фінансово-господарського контролю діяльності підприємств із застосуванням принципів демократії і гласності.