Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль и ревизия.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Тема 2: Методичні прийоми і контрольно-ревізійні процедури фінансово-господарського контролю

1. Метод та методичні прийоми фінансово-господарського контролю.

2. Суть і зміст контрольно-ревізійних процедур.

3. Види контрольно-ревізійних процедур.

І. Метод та методичні прийоми фінансово-господарського контролю.

Дослідження предмету фінансово-господарського контролю різними способами і прийомами утворює метод контролю.

Метод фінансово-господарського контролю — це сукупність прийомів і способів дослідження розширеного відтворення суспільне необхідного продук­ту і додержання вимог його законодавчого та нормативно-пра­вового регулювання.

Методичні прийоми фінансово-господарського контро­лю можна об'єднати в такі групи: органолептичні, роз­рахунково-аналітичні, документальні, узагальнення і реа­лізації результатів контролю.

Органолептичні — інвентаризація, контрольні заміри робіт, вибіркові і суцільні спостереження, технологічний та хіміко-технологічний контроль, експертизи, службове розслідування, експеримент.

Інвентаризаціяперевірка об'єктів контролю в на­турі органолептичним (від гр. ог§апоп — знаряддя, ін­струмент) способом.

Контрольні заміри робіт — прийом фактичного кон­тролю, що застосовується установами банків при пере­вірці виконаних будівельно-монтажних робіт, а також іншими контролюючими органами при проведенні фак­тичного контролю обсягів виробництва, робіт і послуг. Цей методичний прийом використовують також на транс­порті, в торгівлі, промисловості.

Вибіркові спостереження —- прийом статистичного контролю якісних характеристик господарського проце­су. Використовується тоді, коли суцільний контроль технічно неможливий.

Суцільні спостереження прийом статистичного кон­тролю фактичного стану об'єктів, які вивчають, наприк­лад, проведення хронометражних спостережень при контролі норм виробітку, використання робочого часу пра­цівників за звітний період тощо.

Технологічний контроль — прийом контролю інженер­ної і технічної підготовки виробництва, а також якості продукції, яку випускають, її відповідності технічним умовам, що перевіряють відділ технічного контролю (ВТК). Одним із видів технологічного контролю є контрольний запуск сировини і матеріалів у виробництво для пере­вірки оптимальності технології виробництва, обґрунтованості норм витрат матеріальних ресурсів і повноти ви­ходу готової продукції,

Хіміко-технологічний контроль прийом контролю якості сировини і матеріалів, які використовуються у ви­робництві продукції, а також якісних характеристик ви­робів. У громадському харчуванні застосовується для встановлення калорійності, смакових якостей, повноти додержання рецептур страв та інших якісних і кількіс­них показників продукції. Здійснюється цей вид конт­ролю лабораторним аналізом, перевіркою продукції на технологічному конвеєрі, фінішній стрічці та іншими способами.

Експертизи різних видів — прийоми експертних оці­нок, що застосовуються технологічними, судово-бухгал­терськими, криміналістичними, товарознавчими та інши­ми експертизами при дослідженні спеціальних питань, пов'язаних з фінансово-господарським контролем. До експертиз вдаються тоді, коли у складі ревізорів немає відповідних фахівців, або за виявленими ревізією пра­вопорушеннями порушено цивільну чи кримінальну справу.

Службове розслідування — сукупність прийомів пе­ревірки додержання службовими особами, а також ро­бітниками і службовцями нормативно-правових актів» що регулюють виробничі відносини у різних ланках народного господарства.

Експеримент — науково поставлений дослід відповід­но до мети фінансово-господарського контролю для пе­ревірки результатів процесів, які планують або вико­нані.

Розрахунково-аналітичні економічний аналіз, ста­тистичні розрахунки, економіко-математичні методи.

Економічний аналіз — система прийомів у фінансово-господарському контролі для розкриття причинних зв'язків, що зумовлюють: результати явищ і процесів. Застосовується економічний аналіз при попередньому, поточному і заключному контролі виробничої і фінансо­во-господарської діяльності об'єднань і підприємств.

Статистичні розрахунки — прийоми одержання таких величин і якісних характеристик, яких немає безпосе­редньо в економічній інформації підприємства, що ре­візують. Застосовуються вони при потребі відтворення реальних кількісних відношень виправлення приблизних величин або переходу від одних величин до найбільш точних характеристик якісних зв'язків і відношень.

Економіко-математичні методи застосовуються у фі­нансово-господарському контролі при визначенні впливу факторів на результати господарських процесів з метою оптимізації їх на стадії планування і проектування, а також після завершення господарських процесів, якщо іншими методичними прийомами встановити взаємо­зв'язки факторів неможливо, наприклад оптимізація маршрутів перевезення вантажів і пасажирів автомо­більним транспортом, кореляційний аналіз собівартості продукції, витрат виробництва, виконання планів вироб­ництва та ін.

Документальні — інформаційне моделювання, дослі­дження документів, камеральні перевірки, нормативно-правове регулювання.

Інформаційне моделювання — це інформаційна су­купність, яка представляє контролюючий об'єкт у вигля­ді моделі. При формуванні інформаційної моделі необ­хідно забезпечити повноту характеристики об'єкта контролю, вибір істотних змінних і подання їх у формі інформаційного образу. Метою моделювання в контролі є одержання необхідної інформації про об'єкт для вивчення його стану, участі в процесах розширеного відтворення суспільне необхідного продук­ту, виявлення відхилень і збуджень у них, прийняття рішень щодо регулювання у межах заданих планових параметрів. При моделюванні використовується норма­тивно-правова, договірна, облікова, звітна та інша ін­формація про об'єкти. При цьому контролюють об'єк­ти основних фондів, товарно-матеріальні цінності, кош­ти та інші засоби, відображені в системі планової, договірної, нормативно-правової та облікової інфор­мації.

Дослідження документів — прийоми документального контролю достовірності, доцільності, ефективності гос­подарських операцій, відповідності їх законодавчим та нормативно-правовим актам.

Камеральні перевірки — прийом документального контролю проектно-кошторисної документації по капі­тальних вкладеннях, а також документів на вико­нання будівельно-монтажних робіт, які подають установі банку, що здійснює контроль за фінансуванням капі­тальних вкладень з державного бюджету. Застосовують­ся також податковими службами для контролю звітності.

Нормативно-правове регулювання — система прийо­мів, що використовуються фінансово-господарським кон­тролем для виявлення порушень нормативних і пра­вових актів у процесі розширеного суспільного відтво­рення.

Узагальнення і реалізація результатів контролю — сукупність прийомів синтезування результатів контролю і прийняття рішень щодо виправлення виявлених недо­ліків у фінансово-господарській діяльності обревізова­ного підприємства і запобігання їм у майбутньому. До таких прийомів відносять: групування недоліків, доку­ментування результатів проміжного контролю, аналітич­не групування, слідчо-юридичне обґрунтування, система­тизований виклад недоліків у акті комплексної ревізії, прийняття рішень за результатами ревізій, контроль за виконанням прийнятих рішень.

ІІ. Суть і зміст контрольно-ревізійних процедур.

Реалізація будь-якого методу управ­ління, в тому числі і фінансово-господарського контролю і аудиту, здійснюється за допомогою певних процедур.

Процедура (від лат. ргосеао -— проходжу, проті­каю) — поняття, яке встановлює виконання певних дій засобами праці над предметами праці з метою пізнання, перетворення або удосконалення їх для досягнення опти­муму.

Контрольні функції в господарському механізмі здій­снюються за допомогою контрольно-ревізійних процедур, вироблених наукою і практикою. Кожний методичний прийом у системі фінансово-гос­подарського контролю передбачає використання певних контрольно-ревізійних процедур.

Отже, контрольно-ревізійні процедури — це дії, які конкретизують застосування методичних прийомів конт­ролю процесу розширеного відтворення суспільна необ­хідного продукту, забезпечують виявлення конфліктних ситуацій з метою їх своєчасного усунення.

ІІІ. Види контрольно-ревізійних процедур.

Контрольно-ревізійні процедури за призначенням у застосуванні прийомів контролю можна поділити на ор­ганізаційні, моделюючі, нормативно-правові, аналітичні, розрахункові, лічильно-обчислювальні, логічні, порівнювально-зіставлювальні та ін.

Організаційнівибір спеціалістів для виконання контрольних функцій, оформлення організаційно-розпо­рядчої документації (накази, розпорядження, графіки та ін.), встановлення об'єктів і вибір методики конт­ролю.

Моделюючі — побудова організаційних та інформацій­них моделей об'єктів контролю, які дають змогу оптимізувати проведення контролю за часом і якісними харак­теристиками із застосуванням обчислювальної техніки.

Нормативно-правові — перевірка відповідності функ­ціонування об'єкта контролю правилам, передбаченим нормативно-правовими актами, наприклад додержання трудового законодавства у трудових відносинах на під­приємствах, проведення інвентаризації цінностей і до­держання основних положень з інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів і розра­хунків.

Аналітичні — розчленування об'єкта контролю на складові елементи і дослідження їх із застосуванням спеціальних методик. Так аналізують виконання дер­жавного замовлення з випуску найважливіших ви­дів продукції в асортименті; проводять технологіч­ний і хіміко-лабораторний контроль якості виробів тощо.

Розрахункові — перевіряють достовірність кількісних і вартісних вимірників господарських операцій, розра­ховують узагальнюючі показники, які характеризують об'єкт контролю, наприклад розраховують показники продуктивності праці, виконання плану реалізації про­дукції тощо.

Лічильно-обчислювальні — застосовуються при пере­вірці кількісної характеристики об'єктів контролю. До них відносять — встановлення вартості товарів відповід­но до ринкових цін, перевірку правильності нарахування заробітної плати робітникам, розрахункових відносин тощо. Крім того, їх використовують при інвентаризації, дослідженні документів, економічному аналізі, статис­тичних розрахунках, економіко-математичних методах, інших методичних прийомах контролю.

Логічні ґрунтуються на застосуванні прийомів ло­гіки у процесі контролю. Використовують їх у поєднанні з іншими контрольно-ревізійними процедурами (наприклад, при перевірці документів, економіко-математичних розрахунках, економічному аналізі).

Порівнювально-зіставлювальні — передбачають порів­няння і зіставлення об'єкта з його аналогом, затвердже­ними зразками, нормативно-правовими актами для виявлення відхилень від них. Слід зазначити, що відхи­лення досліджують за допомогою інших контрольно-ре­візійних процедур. Порівняльно-зіставлювальні процеду­ри широко використовують разом з іншими методичними прийомами контролю, але особливо важливу роль вони відіграють при дослідженні документів.