Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль и ревизия.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Ііі. Класифікація ревізій

Ревізії виробничої і фінансово-господарської діяль­ності підприємств класифікують за певними ознаками.

Залежно від відомчої підпорядкованості ревізії поді­ляють на такі:

відомчі — проводять працівники відомства на підпо­рядкованих підприємствах одного власника;

внутрішньогосподарські — працівники виробничого підприємства, об'єднання ревізують діяльність внутріш­ніх підрозділів (виробничих одиниць, цехів, дільниць та ін.);

позавідомчі—здійснюються органами державного, громадського і незалежного контролю;

мішані—проводяться відомчим, державним і громад­ським контролем.

За організаційними ознаками розрізняють ревізії планові—здійснюються за наперед розробленим і за­твердженим планом; позапланові проводяться у стро­ки, не передбачені затвердженим планом (в разі стихій­ного лиха, незадовільної роботи підприємства, у випад­ках крадіжок цінностей та ін.); перманентні (від лат. регтапепііз — постійний, безперервний) — проводяться безперервно контрольним апаратом виробничого об'єд­нання, підприємства у структурних підрозділах (вироб­ничих одиницях, цехах та ін.).

Залежно від ланковості проведення ревізії розрізня­ють: галузеві—перевіряють діяльність підприємств усі­єї галузі (операцій з використання паливно-енергетичних ресурсів, збереження суспільної власності та ін.); на­скрізні ревізують діяльність усіх підприємств однієї ланки управління підприємствами.

За змістом і призначенням ревізії поділяють на тема­тичні, вибіркові, комплексні.

Тематичні — перевіряють окремі сторони діяльності підприємства, об'єднання (виконання плану будівництва житла, випуску товарів народного споживання та ін.). Призначення їх полягає в оперативному реагуванні на різні збудження і конфліктні ситуації у системі гос­подарської діяльності з метою планового регулювання поведінки системи відповідно до заданих параметрів функціонування її (невиконання плану виробництва, до­говорів поставок продукції, нагромадження наднорма­тивних товарів, які не користуються попитом на ринку, та ін.).

Вибіркові ревізії проводять аналогічно тематичним з тією лише відмінністю, що у них конкретизують періоди , і об'єкти контролю, вибрані для перевірки окремих видів ресурсів, господарських процесів або операцій. Так, на­приклад, ревізія операцій із заготівлі і реалізації овочів, які швидко псуються (томати, огірки) у період масового збирання їх; операцій з виробництва дитячого одягу, вве­дення у експлуатацію шкіл, дитячих закладів тощо. При­значення вибіркових ревізій таке саме, як і тематичних. Крім того, вони можуть дати необхідну інформацію для проведення повної комплексної ревізії за періоди, які не-підлягали перевірці.

Комплексні ревізії — виробничу і фінансово-господарську діяльність підприємства та його структурних підрозділів перевіряє комплексно бригада спеціалістів різних професій. Призначення їх полягає у найбільш повній і всебічній оцінці діяльності підприємства за ревізійний період, виявленні резервів і напрямів удосконалення його роботи на наступні періоди.

Отже, всі види ревізій перебувають у системному взає­мозв'язку, спрямовані на вдосконалення діяльності різ­них ланок народного господарства, раціональне викорис­тання ресурсів, додержання нормативно-правового ре­гулювання процесу розширеного виробництва суспільна необхідного продукту.