Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль и ревизия.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

IV. Ревізія операцій з малоцінними та швидкозношуваними предметами і малоцінними необоротними активами.

Починається ревізія з вивчення організації і постановки обліку у бухгалтерії і структурних підрозді­лах підприємства. Перевіряється правильність вибору критеріїв віднесення цінностей до малоцінних необоротних матеріальних активів (рах. 112) та до МШП (рах. 22)

Джерела інформації для контролю: книги чи картки складсь­кого обліку (ф. М-17); матеріальні звіти структурних підрозділів підприємства з первинними документами на оприбуткування, списання, передачу; дані облікових реєстрів по рахунках 112, 22, 132, журналів-ордерів №№ 6, 10, 10/1.

Послідовність і напрями контролю:

1. При вивченні організації і постановки обліку особлива увага звертається на закріплення МШП за конкретними відповідальни­ми службовими особами в місцях їх зберігання чи використання, наявність маркування (жетони, штампи), правильність оформ­лення документами операцій при експлуатації МШП та їх опера­тивного обліку.

2. При перевірці операції з оприбуткування МШП треба ви­значити правильність класифікації окремих об'єктів згідно з їх класифікаційними групами, встановленими з урахуванням функ­ціонального призначення засобів праці та ціни одного предмета

3. Контроль стану запасів МШП.

4. Перевірка операцій з видачі та списання спеціального одягу і спеціального взуття працівникам підприємства:

а) нормативна перевірка правомірності безкоштовного за­безпечення працівників підприємства спецодягом;

б) дотримання нормативів видачі з номенклатури видів спеціального одягу на одного працівника та термінів їх ви­користання.

Вивчаючи операції з видачі спеціального одягу та спеціально­го взуття, ревізор керується діючими на підприємстві нормами видачі, термінами використання та переліком працівників, яким вони можуть бути видані безкоштовно, установлює випадки пе­редчасної заміни, неправомірної їх видачі окремим працівникам, а також матеріальні збитки підприємства в результаті викорис­тання таких МШП не за призначенням чи підміни нових предме­тів тими, що були в користуванні.

5. Перевірка правильності нарахування зносу МШП та вклю­чення його у виробничі витрати.

У процесі контролю з'ясовують, чи не було заміни однієї ме­тодики іншою по окремих підгрупах МШП, яким є рівень впливу на собівартість продукції, чи не включено у витрати виробництва (обігу) як знос передача зі складу МШП для невиробничої сфери (дитсадки, школи, клуби та ін.).

6. Перевірка операцій по списанню МШП. Детально перевіряється оформлення актів на списання та оприбуткуван­ня матеріалів від ліквідації. Вони повинні бути складені за встановленою формою при обов'язковій присутності в комісії відповідних фахівців і затверджені керівником підприємства. Списання МШП по актах проводиться лише при наявності до­кументів, які підтверджують здачу їх у брухт чи утилізовану сировину.

При передачі МШП іншим підприємствам чи фізичним осо­бам по накладних, актах передачі треба перевірити оподаткуван­ня ПДВ.

7. Контроль правильності відображення в обліку здійснюється методом перевірки кореспонденції бухгалтерських рахунків на підставі змісту відображеної господарської операції в первинних документах.

8. Контроль правильності відображення операцій з МШП у податковому обліку. Дані про залишки МШП на початок і кінець звітного кварталу відображаються в складі податкової звітності по податку на прибуток (відомість про балансову вартість матері­альних ресурсів і малоцінних предметів). Їх приріст або убування зменшує або збільшує валові витрати звітного періоду, отже, і впливає на обсяг бази оподаткування. Тому при виявленні розбіж­ностей треба встановити їх причини, скласти додаток до акта пе­ревірки, де узагальнити дані про виявлені порушення з визначен­ням рівня їх впливу на оподаткування податком на прибуток.