Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль и ревизия.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
314.37 Кб
Скачать

Тема 3: Організація та планування

контрольно-ревізійної роботи

1. Планування контрольно-ревізійної роботи.

2. Організація контрольно-ревізійної роботи.

3. Класифікація ревізій.

І. Планування контрольно-ревізійної роботи

Планування контрольно-ревізійної роботи здійснюєть­ся відповідно до законів України про підприємства, про державну контрольно-ревізійну службу, Інструкції про проведення ревізій і перевірок державною контрольно-ревізійною службою та інших норма­тивних актів про контроль.

Залежно від інтервалу проведення контрольно-ревізій­ної роботи розрізняють перспективні та поточні плани.

Перспективні плани складають міністерства, відомст­ва, концерни та інші об'єднання. У них планують розви­ток контрольно-ревізійної роботи на тривалу перспекти­ву згідно з планами економічного і соціального розвитку народного господарства.

Поточні плани контрольно-ревізійної роботи склада­ють на наступний календарний рік, квартал, місяць. У них конкретизують заходи щодо організації контролю, визначають підприємства, діяльність яких підлягає ре­візії.

План контрольно-ревізійної роботи складає за місяць-півтора до початку року кожна організація, яка має під­відомчі підприємства і установи

Конкретизація річних планів контрольно-ревізійної роботи здійснюється в календарних квартальних планах, які складають за 20—З0 днів до початку наступного квар­талу. Календарний план містить ті самі дані, що й річ­ний, але в ньому зазначають дату проведення ревізії (початок і закінчення), а також конкретизують склад осіб, яким доручається проведення її.

Тривалість ревізії в днях встановлюють залежно від якісного виконання її у повному обсязі, як правило до 30 днів.

Підприємства, які працюють нерентабельне, не вико­нують виробничих планів або мають незадовільний стан збереження цінностей та інші недоліки, контролюють частіше проведенням контрольних тематичних перевірок і обстежень.

Якщо у штаті контрольного органу є кілька ревізорів, то небажано, щоб той самий ревізор проводив підряд дві ревізії на одному підприємстві.

При встановленні черговості ревізій і тематичних пе­ревірок необхідно враховувати:

час, який минув після попередньої ревізії;

наявність спаду виробництва, розтрат, крадіжок, не­стач та інших недоліків у фінансово-господарській діяль­ності;

надходження сигналів від податкових інспекцій про зловживання або незаконні дії окремих працівників під­приємства;

матеріали перевірок, які надійшли від фінансових ор­ганів, установ банків, громадського контролю, статистич­них органів та ін.;

дані поточної звітності, які надійшли до вищестоящої організації.

На основі квартальних планів керівник контрольно-ревізійної служби складає індивідуальні плани (місячні і квартальні) для кожного контролера-ревізора. Вруча­ють ці плани виконавцям не пізніше ніж за 10 днів до початку місяця, щоб вони мали час для підготовки до ревізії.

Іі. Організація контрольно-ревізійної роботи

Організація контрольно-ревізійної роботи зумовлена потребою координації і взаємної ув'язки цілого ряду од­норідних за технічним характером процесів, виконання яких здійснюється колективом працівників.

Контрольно-ревізійна робота — це сукупність трудо­вих і матеріальних елементів, пов'язаних з виконанням контрольно-ревізійного процесу, а також створенням не­обхідних умов для його здійснення.

Основними завданнями контрольно-ревізійної роботи є контроль за виконанням державного замовлення на виробництво продукції, економним використанням мате­ріальних, трудових і фінансових ресурсів, збереженням суспільної власності, правильністю постановки бухгал­терського обліку, а також вжиттям заходів щодо запобі­гання фактам приписок, нестач і крадіжок, марнотрат­ства та іншої безгосподарності.

На проведення кожної ревізії (перевірки) працівнику органу державної контрольно-ревізійної служ­би видається спеціальне посвідчення, підписане керівни­ком відповідного підрозділу служби, яке він зобов'язаний пред'являти керівнику підприємства (установи, організації), яке буде ревізува­тись.

Керівник органу управління, який призначив ревізію і затвердив ревізійну бригаду та її керівника, складає за її участю програму ревізії. До програми включають об'єкти контролю відповідно до структури акта комплексної ревізії, а також їх значущо­сті у галузевій спрямованості підприємства.

Для того щоб програму комплексної ревізії викона­ти в строк, встановлений наказом про призначення ре­візії, і у повному обсязі, керівник ревізійної бригади складає план-графік проведення комплексної ревізії ді­яльності підприємства, який погоджує з керівником кон­трольно-ревізійного підрозділу органу управління.

Організація контрольно-ревізійного процесу завершу­ється складанням робочого плану ревізора. Кожний член ревізійної бригади за завданням керів­ника виділені йому для контролю об'єкти розподіляє на складові елементи і встановлює граничний час для за­вершення робіт.