Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Hidrologiya.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
10.31 Mб
Скачать

2.15.Гідрохімічний режим річок

Основними характеристиками хімічних властивостей річкових вод є хімічний склад і ступінь мінералізації.

Хімічний склад природних вод - це увесь комплекс розчинених мінеральних і органічних речовин, що знаходяться в іонно-молекулярному й колоїдному станах.

Іонно-молекулярні розчини - речовина перебуває в дуже розсіяному стані, у вигляді молекул та іонів; розміри розчинених у них часток не перевищують 107 мм.

Колоїдні розчини поряд з окремими молекулами та іонами містять у собі групи їх; розміри розчинених речовин становлять від 10-7 до 10-5мм.

Суспензія - частки речовин розміром більше 10-5; вони видимі простим оком і бувають як органічного, так і неорганічного походження. Вода з домішкою таких часток каламутна.

У хімічному складі води виділяють такі групи:

  1. Головні іони: аніони - хлоридні (Cl-), сульфатні (SO42-), гідрокарбонатні (HCO3-), карбонатні (CO32-), катіони-натрію (NA+), калію (К+), магнію (Mg2+), кальцію (Ca2+). Більшість річок належать до гідрокарбонатного класу і кальцієвої групи.

  2. Біогенні речовини: нітрати (NO3-), нітрити (NO2-), амоній (NH4+), фосфати (РО43-), кремній (Si) та органічні сполуки азоту і фосфору.

  3. Органічні речовини: комплект розчинених і колоїдних сполук (органічні кислоти, феноли тощо).

  4. Розчинні гази: кисень (О2), вуглекислий газ (СО2), сірководень (H2S), метан (СН4), азот (N2).

  5. Мікроелементи, які в природних водах є в дуже малих концентраціях (мкг/дм3): типові катіони (Li+, Pb+, Cs+, Be+, Sr2+ та ін.), типові аніони (Br-, I-, F-, B-), амфотерні комплексоутворювачі (Cr, Mo, V, Mn), радіоактивні елементи (Cs, Ra, Sr та ін.).

  6. Іони водню, концентрація яких визначає кислотно-лужну рівновагу водних розчинів і виражена через показник рH = - log [ H+]

Вода з нейтральною реакцією має pH = 7, при pH< 7 - реакція кисла, а при pH>7 - лужна. Більшість природних вод мають pH від 6,5 до 8,5.

Мінералізація природних вод - ступінь концентрації і склад розчинених у воді речовин. За ступенем мінералізації О.О. Алекін поділяв води на чотири види: води малої (до 200мг/дм3), середньої (200-500 мг/дм3), підвищеної (500-1000 мг/дм3) та високої (1000 мг/л) мінералізації.

В залежності від відносного вмісту розчинених мінеральних речовин розрізняють води:

прісні - з вмістом розчинених речовин до 1г/кг; солонуваті - до 1-25г/кг, солоні - >25г/кг.

Річкові води, як правило, мають невисоку мінералізацію і належать до прісних вод.

Стік розчинених речовин - кількість розчинених речовин, яку проносить річка через будь-який живий переріз за якийсь час (добу, місяць, рік):

Wp = T· Q · M,

де Т - 31,54·106 - кількість секунд у році;

Q - середня річна витрата води, м3/с;

М - середня річна мінералізація води, кг/м3.

2.15.Гідробіологічні особливості річок

Вода, дно і берег річки - це середа життя багатьох організмів. Як і в інших водних об'єктах, ці організми підрозділяють на планктон, бентос і нектон.

Планктон річок представлений фітопланктоном, зоопланктоном і бактеріями.

Фітопланктон - сукупність рослин, які вільно плавають у товщі води (поширений у річках до глибини 20-40 м). До фітопланктону відносять, наприклад, діатомові, зелені та синьо-зелені водорості.

Зоопланктон - сукупність тварин, переважно ракоподібних, які мешкають в товщі води морських та прісних водоймищ і не здатних протистояти течії.

Бактерії - найпростіші одноклітинні організми, розмір яких знаходиться в межах декількох мікронів.

Бентос - рослинні і тваринні організми, які мешкають у верхньому шарі мула, що залягає на дні водойми.

Нектон - це організми, що мешкають у водоймах і здатні активно рухатися у воді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]