Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Hidrologiya.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
10.31 Mб
Скачать

2.12.Руслові процеси

Руслові процеси – це зміни морфологічної будови річкового русла і заплави, які постійно виникають і обумовлені дією води. Руслові процеси виникають при взаємодії потоку і русла річки. Основними факторами руслових процесів є стік води, геологічна будова, рослинність, вітри, льодові явища, зсуви, а також господарська діяльність.

Руслові деформації – це зміна розмірів і положення в просторі річкового русла та окремих руслових утворень, які пов’язані з перевідкладанням наносів. Руслові деформації поділяють на три основних види: вертикальні, котрі спричиняють трансформацію поздовжнього профілю річки та зміну позначок дна русла річки; горизонтальні, які спричиняють розмиви або нарощування берегів та утворення заплави; пересування донних гряд – це транспортування наносів у вигляді гряд, він характерний майже для всіх річок, крім гірських. Руслові деформації можуть бути короткочасними, періодичними й тривалими. Перші відбуваються короткий час і мають тенденцію повторюватися (наприклад, за водопілля). Другі розвиваються протягом історичних та геологічних відрізків часу.

За спрямованістю руслові деформації поділяють на два види: розмив (ерозія) і намив (акумуляція наносів). Розмив русла (ерозія) – це процес захоплення й перенесення потоком частинок грунту, що утворюють руслові та заплавні відклади. Намив (акумуляція наносів) – це процес накопичення в природних та штучних водних об’єктах продуктів ерозії і абразії, донних відкладів тощо.

Руслові утворення – це накопичення наносів, що визначають морфологічну будову річкового русла. Виділяють мікро,- мезо- і макроформи в річковому руслі. Мікроформи – це донні гряди, висота яких може змінюватися від декількох сантиметрів до 4-6 метрів. До мезоформи відносять річкові перекати (характерні для рівнинних річок, форми донного рельєфу, що сформовані відкладами наносів, зазвичай у вигляді більш або менш широкої гряди, яка пересікає русло під деяким кутом до загального напряму течії, це ділянки з малими глибинами), плеси – це глибоководні ділянки річки, які розташовані між перекатами, осередки – рухомі, відокремлені від берегів накопичення наносів у руслі річки у вигляді невисоких, зазвичай позбавлених рослинності, затоплених або частково оголених рухомих островів і обмілин, переважно довгастої форми.

Макроформи – це найбільші руслові утворення, характерним видом яких є звивини – це заворот русла річки в плані. Через наявність звивин русло може переміщуватись на окремих ділянках паралельно самому собі. Меандруючі русла складають понад 80 % довжини русел усіх рівнинних річок України. Решта русел утворюють постійні рукави.

Рукав – це відгалудження русла річки.

В заплавах річок виникають старики (стариці) – виникають в результаті відокремлення ділянки річкового русла при спрямлінні звивини шляхом прориву перешейку петлі або розробки спрямляючої протоки.

Гирлові процеси – взаємодія морських та річкових вод в нижніх частинах річок.

Дельта – особлива форма гирла річки, яка виникає на мілководдях моря або озера в місцях впадання річок, що несуть значну кількість наносів; характеризується наявністю багаточисельних рукавів і приток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]