Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Hidrologiya.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
10.31 Mб
Скачать

4.2.3.Види води в породах

За характером зв’язку з частками породи, мірою обводнення цих часток і способом переміщення підземні води поділяють на кілька видів.

1.Гігроскопічна (або міцно зв’язана) вода - утворюється за рахунок того, що водяна пара обволікає частку породи шаром в одну молекулу. Молекули гігроскопічної води досить тісно зв’язані з частками гірської породи завдяки електромолекулярним силам; перебуває під великим тиском і тому не може вільно переміщуватись; відокремлюється від породи лише при нагріванні до 105 - 1100С. Водяна пара може вкривати породу суцільним або несуцільним шаром (рис. 4.2).

2.Плівкова вода - обволікає частки породи суцільним шаром у кілька разів молекул і утримується на поверхні часток гірської породи завдяки електромолекулярним силам. Це рихлозв’язана вода, вона здатна переміщуватись у породі з однієї частки на іншу в напрямку від більш вологих ділянок до сухіших.

3.Капілярна вода - це вода, яка заповнює частково або повністю капілярні пустоти породи. Ця вода утримується силами поверхневого натягу; переміщається завдяки силам поверхневого натягу і силам тяжіння. Капілярна вода має різновиди.

Капілярно-підвішена вода - вода, яка формується у верхній частині грунтового шару за рахунок атмосферних опадів і не зв’язана з грунтовими водами, що залягають нижче.

Капілярно-піднята вода - вода, яка розміщується над горизонтом грунтових вод і формується завдяки підняттю вологи від їхнього рівня.

4.Гравітаційна вода (або вільна вода) - вода в рідкому стані, яка заповнює всі пустоти породи і переміщається під дією сил гравітації і гідростатичного тиску. Ця вода бере участь у кругообігу води в природі.

5.Вода в твердому стані - це гравітаційна вода, що замерзла при температурі 00С і нижче; перебуває в гірських породах у вигляді кристалів, прошарків чи лінз льоду. При замерзанні гірської породи не вся вода переходить у твердий стан. Гігроскопічна, плівкова та частково капілярна залишається у рідкому стані, тому що температура замерзання цих різновидів води значно нижча за 00С. Так, гігроскопічна вода замерзає лише при температурі - 780С.

Рис. 4.2. Види води в породах:

1,2 – частки породи з гігроскопічною водою (1 – неповна гігроскопічність, 2 – максимальна гігроскопічність); 3 – плівкова вода (стрілками показаний напрям переміщення плівкової води); 4 – розміщення деяких видів води між частками породи; а – частка породи; б – плівкова вода; в – вода кутів пор; г – повітря у порах породи.

6.Пароподібна вода - це вода в пароподібному стані, водяна пара. Разом з повітрям вода заповнює пустоти, куди надходить з наземного повітря або за рахунок процесів підземного випаровування інших видів води. Така вода завжди перебуває в русі і рухається від місць з більшою пружністю водяної пари до місць, де пружність її менша. Пароподібна вода за відповідних температурних умов частково конденсується в краплинно-рідку воду і поповнює гравітаційну воду. Ця вода бере активну участь у кругообігі води в природі.

7.Хімічно зв’язана вода - це вода, яка входить до складу мінералів, проте в кристалічній решітці вона перебуває у вигляді гідроксильного та водневого іонів - ОН-, Н+, а також іона оксинію Н3О-. Вона найміцніше зв’язана з мінералами і виділяється при температурі 500 - 6000С при повному розпаді мінералу, в якому вона міститься. Прикладом може бути тальк, каолін, діаспор.

До хімічно зв’язаної води належить також цеолітна вода, яка входить до складу групи мінералів цеолітів. У мінералах ця вода міститься у вигляді молекул Н2О, де займає пустоти каркасу кристалічної решітки.

8.Кристалізаційна вода - ця вода є складовою частиною мінералів і входить в їхню кристалізаційну решітку у вигляді молекул Н2О. Виділення їх з мінералів відбувається при температурі 300 - 4000С. Прикладом мінералів, що утримують кристалізаційну воду є гіпс, мірабіліт, сода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]