Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР №6 Створення зведених таблиць в Excel.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

5.4. Редагування зведеної таблиці

Редагувати ЗТ можна, як в режимі перегляду, так і повернувшись, в режимі створення таблиці. Змінам в таблиці можуть піддаватись:

структура (додавання нових полів, видалення існуючих, зміна місцезнаходження поля);

тип використовуваної функції);

додаткові обчислення.

Сукупність усіх способів редагування в різних режимах зводиться до наступних дій:

 перетягування назви полів у відповідну область;

 виклик команди „Дані” головного меню;

 звернення до контекстно-залежного меню поля;

 подвійного клацання на імені поля;

 клацання на потрібній кнопці панелі інструментів „Запит і зведення”.

Панель інструментів „Запит і зведення” з’являється на екрані монітора автоматично після побудови ЗТ, або викликається командою головного меню „Вид Панелі інструментів”. За допомогою кнопок панелі інструментів „Запит і зведення” можна швидко переміститись в діалогове вікно 3 із 4 „Майстра зведених таблиць” (тобто для зміни структури таблиці), відкрити діалогове вікно „Поле зведеної таблиці”; відобразити всі сторінки поточної ЗТ на окремі аркуші поточної книги і т. ін..

 

6. Методичні рекомендації

6.1. Для створення ЗТ виконайте команду „Дані „Зведена таблиця”. На першому кроці в діалоговому вікні „Майстра зведених таблиць” виберіть опцію „В списку або базі даних Microsoft Excel”. На другому кроці, щоб вказати інтервал комірок, перейдіть на Лист1, виділіть в ньому, за допомогою миші, всю таблицю разом із рядком заголовків стовпців (в цьому випадку Excel автоматично введе у вікно „діапазон” назву аркуша і виділені комірки) і клацніть лівою кнопкою на кнопці „Крок>”. Розмістіть в макеті по одному полю в областяхрядок, „стовпець” і „дані”. Для поля області „дані” задайте „підсумкову функцію Середнє”, настанови діалогового вікна на четвертому кроці залиште без змін.

Примітка: При побудові ЗТ використовувати поля вихідної таблиці на власний розсуд, або по указівці викладача, однак таким чином, щоб ЗТ робила аналіз даних вихідної таблиці більш зручним і ефективним.

6.2. Повернувшись в режим створення за допомогою кнопки панелі інструментів (курсор повинен знаходиться у будь-якій комірці ЗТ), добавити до створеної зведеної таблиці поле в область „сторінка” і клацнути лівою кнопкою миші на кнопці „Закінчити”.

6.3. В режимі перегляду проаналізуйте дані зведеної таблиці з різними значеннями поля області „сторінка”, поміняйте місцями поля в областях стовпець і рядок, „перетягнувши” назву поля в потрібну область безпосередньо в робочому аркуші. Змінити вид підсумкової функції для області „дані” на „Рахунок, перейшовши в діалогове вікно „Поле зведеної таблиці”, для виклику якого перевести курсор в будь-яку комірку поля „дані” і клацнути на кнопці панелі інструментів, або в контекстно-залежному меню поля виконати команду „Поле зведеної таблиці”.

6.4. На наступному аркуші книги створити нову зведену таблицю, в якій розмістити в областірядок” два поля вихідної таблиці.

6.5. В режимі перегляду змінити тип підсумку для зовнішнього поля області „рядок. Змінити тип підсумку можна у вікні „Поле зведеної таблиці”.

6.6. Виключити загальні підсумки по стовпцям і рядкам зведеної таблиці, перейшовши за допомогою команди „Дані Зведена таблиця” і „Крок>” на четвертий крок „Майстра зведених таблиць”.

6.7. На новому аркуші книги створити зведену таблицю з двома полями в області „сторінка”. Для поля області „дані” задати підсумкову функцію і додаткові обчислення на свій розсуд. Для установки додаткових обчислень, потрібно клацнути на кнопці „Параметри >>” вікна „Поле зведеної таблиці”.

6.8. Відобразити „усі сторінки” одного з полів області „сторінка” на окремих аркушах за допомогою кнопки панелі інструментів і переглянути отриманні аркуші робочої книги.