Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК №2 до ДБН В.2.3-42007.docx
Скачиваний:
97
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
343.14 Кб
Скачать

4.4 Технічний та авторський нагляд

 

4.4.1 Замовник здійснює технічний нагляд за дотриманням вимог будівельних норм, організації та технології виконання дорожньо-будівельних робіт підрядною організацією. Він має право на договірних засадах здійснювати цей контроль за допомогою груп інженерного супроводження проекту будь-якої спеціалізованої організації на конкурсній основі. Інженерний супровід проекту передбачає постійний (безперервний) нагляд за виконанням всіх технологічних операцій, у тому числі на стадії проміжної перевірки окремих конструктивних елементів (земляного полотна, водопропускних споруд і т.д.).

4.4.2 Авторський нагляд згідно з ДБН А.2.2-4 слід здійснювати на підставі договору, укладеного замовником з генеральною із проектною організацією на весь період будівництва.

4.4.3 Підготовка договорів, додаткових угод, додатків до них, журналу часопису авторського нагляду є з'являється обов'язком проектувальника.

4.4.4 Керівник, з числа спеціалістів з авторського нагляду, входить до складу приймальної комісії. Він ухвалює рішення про участь в роботі цієї комісії інших спеціалістів, які здійснюють авторський нагляд від генеральної і субпідрядних проектних організацій.

4.4.5 Для фіксації результатів авторського нагляду на будівництві повинен вестися журнал авторського нагляду, який оформляється проектувальником у двох примірниках, один з яких зберігається на об’єкті будівництва, а другий знаходиться у проектувальника. Записи ведуться в обох примірниках і мають бути ідентичними.

4.4.6 Журнал часопис має бути прошнурований (сторінки його пронумеровані), підписаний керівниками проектувальника і замовника, а також скріплений печатками|печаткою|.

4.4.7 Уповноважені авторського нагляду фіксують в журналі|часописі| відступи від проектних рішень розв'язань, допущених підрядником. Забороняється вносити зміни до записів в журналі часописі авторського нагляду.

4.4.8 Після потім приймання закінченого будівництвом об'єкту в експлуатацію генеральний підрядник повинен передати|передавати| журнал часопис на зберігання| замовникові, а проектувальник повинен передати передавати свій примірник примірник в архів проектної організації.

4.4.9 Уповноважені авторського нагляду мають право:

- вносити до журналу часопису авторського нагляду зауваження, що відносяться до відступів від проектних рішень розв'язань при будівництві, забороняти застосування конструкцій, деталей, виробів, будівельних матеріалів і обладнання, які не відповідають проектним рішенням, державним будівельним нормам і стандартам;

- давати вказівки про призупинення виконання підрядником окремих видів робіт, що виконуються зіз порушенням проектних рішень розв'язань та будівельних норм;

- самостійно або за пропозицією замовника уточнювати, змінювати зраджувати, доповнювати прийняті раніше проектні рішення, домагаючись технічної і технологічної досконалості об’єкта будівництва (реконструкції або ремонту), якщо ці зміни не суперечать вихідним даним на проектування, чинним будівельним нормам, експлуатаційній надійності, економічним вимогам, не погіршують техніко-економічні показники затвердженої проектної документації. Внесення змін до проектної документації виконується згідно з ДСТУ Б А.2.4-4.

4.4.10 Уповноважені авторського нагляду зобов'язані:

- відвідувати будівництво згідно з графіком, за викликом замовника, і за умов, що обумовлені в договорі;

- вибірково перевіряти відповідність виконання робіт та виявляти на будівництві відхилення від проекту щодо застосування будівельних конструкцій, матеріалів, виробів, деталей, устаткування обладнання;

, перевіряти виконання підрядником зауважень уповноважених авторського нагляду на будівництві;

- сприяти ознайомленню працівників, що здійснюють будівельні роботи, і представників замовника з проектною документацією;

- брати участь в прийнятті об'єктів будівництва в експлуатацію.

4.4.11 На кожному об'єкті будівництва згідно з ДБН А.3.1-5 належить:

- вести загальний журнал робіт та спеціальні журнали з окремих видів робіт (за формою згідно Додатку 1 ДБН А.3.1-5), перелік яких встановлюється генпідрядником за погодженням із замовником і субпідрядними організаціями. Журнали веде особа, відповідальна за будівництво споруди та виконання окремих видів робіт, відповідно. За наявності авторського нагляду проектних організацій повинен вестися журнал авторського нагляду (додаток В            ДБН А.2.2-4);

- складати акти огляду прихованих робіт і проміжного прийняття за підписами представника підрядника, представника технічного нагляду замовника та представника проектної організації;

- оформляти іншу виробничу документацію, передбачену будівельними нормами, і виконавчу документацію – комплект робочих креслень з записами, зробленими особами, відповідальними за виконання будівельних робіт, про відповідність виконаних робіт цим кресленням або внесеним в них змінам за погодженням із замовником та проектною організацією.