Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль якості покриття. лек..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Лекція № 10 Тема: “Єдина система керуванням якістю продукції. Організація контролю, що не руйнує, на підприємстві.”

Якість є комплексним параметром матеріалів і виробів. Воно без по-середньо зв'язано з якістю проектування виробу, його виробництвом і екс-плуатацією. Структура служби контролю якості в значній мірі залежить від структури і типу підприємства і його виробничих задач.

Керування якістю продукції полягає у встановленні, забезпеченні і підтримці необхідного рівня якості продукції при її розробці, виробництві і чи експлуатації споживанні, здійснюваних шляхом систематичного контролю якості і цілеспрямованого впливу на умови і фактори, що впливають на якість продукції.

Задачі служби контролю якості:

  1. Систематичний контроль якості продукції, що надходить: мате-ріалів, виробів;

  2. Запобігання передачі бракованих виробів (продукції) для виконання наступних технологічних операцій чи здачу її замовнику;

  3. Підвищення якості конструкційних, технологічних, монтажних, ремонтних робіт;

  4. Заповнення й оформлення необхідної технічної документації при здачі продукції;

  5. Розробка організаційно-технічних заходів, спрямованих на поліп-шення якості продукції, що випускається;

  6. Виконання лабораторних досліджень по видах контролю, що не руй-нують, якості виробів і перевірка лабораторного устаткування на відповідність його технічної документації.

Структура підрозділів контролю

Отдел НК

л а б о р а т о р і ї

Основним документом, керуючись яким у лабораторії проводять контроль якості виробів, є карта контролю. Технічну карту складають на кожен виріб, підмет контролю, для конкретних умов. У випадку підвищених вимог до виробу створюють еталонну дефектограму до контрольної карти. На виробах, визнаних придатними, ставлять клеймо.

Перспективним напрямком в організації служб контролю якістю виробів є впровадження персональних ЕОМ за допомогою яких накопичу-ється, статистично обробляється інформація про дефектні вироби і пере-дається для коректування технологічного процесу на виробничі лінії.

Обчислювальна техніка дозволяє виконувати також ряд функцій системи супроводу виробу, безконтактного виміру їхніх розмірів, вирішувати задачі автоматичної зупинки лінії за результатами контролю.

Сучасна технологія виробництва виробів масового випуску (аркушів, смуг, заготівлі, прутків) вимагає підвищення швидкостей автоматичного НК і включення систем контролю безпосередньо в технологічну лінію. При цьому система контролю повинна максимально відповідати особливостям об'єкта контролю і бути пристосованої до технології його виробництва, це може бути досягнуте за рахунок модульної її побудови.

Стандартизація методів і засобів НК установлює: єдину термінологію, систему позначень і понять: єдину систему класифікації і кодування; єдині еталони і зразки для перевірки і настроювання дефектоскопічної апаратури; бракувальні ознаки для матеріалів окремих груп виробів.

Система стандартних зразків:

  • Іспитові зразки – створюються для всебічного дослідження знову розроблених засобів НК у процесі дослідницьких державних іспитів;

  • Контрольні зразки – спеціальні зразки зі штучними дефектами чи з одним поруч дискретних значень обумовленого приладом параметра, не моделюючі конкретні вироби;

  • Градуіровочні стандартні зразки – спеціальні зразки зі штучними дефектами, що мають ряд параметрів які послідовно-змінюються;

  • Робочі зразки –елементи чи моделі конкретних виробів, що підлягають контролю. Дефекти цих зразків повинні відповідати граничним значенням.