Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль якості покриття. лек..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Прилад світлового перетину

Подвійний мікроскоп МІС-11 призначений для виміру шорсткості зовнішніх поверхонь деталей з висотою нерівностей від 63 до 0,8 мкм тобто в межах 3-9 го класів чистоти.

Оцінка шорсткості виробляється по висоті нерівностей Rz.

Рис. 2.

1 – джерело світла; 2 – діафрагма; 3 – об'єктив;

4; 5 – окуляр мікрометр

Оптичний профілометр.

Може працювати в 2-х режимах:

Рис. 3.

1 – джерело висвітлення (лампа накалювання); 2 – конденсор;

3 – об'єктив; 4 – щілина у фокальній площині об'єктива 5;

6 – поворотне дзеркало з високим коефіцієнтом відображення

(покриття отримане методом катодного напилювання);

7 – світлорозділяюча призма з коефіцієнтом відображення 50%,

розділяє потік по 2-м що направляються і попадають у

об'єктиви 17 і 18.

Світловий потік, сформований об'єктивом 18 падає на досліджувану поверхню 8, а об'єктивом 17 – направляється на відбивне дзеркало 9. Потім з об'єктива 19 і 20 потоки направляються на другу світлорозділяючу призму 10, складаються в ній і з об'єктива 11 проектуються на поворотне дзеркало 12. Об'єктив 13 і циліндрична лінза 14 направляють потоки в окуляр 15, де картина реєструється спостерігачем 16.

1.При роботі в режимі профілометра циліндрична лінза 14 виводиться з поля зору і спостерігач бачить 2 штрихи, у випадку якщо шорсткість поверхні велика – скривлений штрих. По величині скривлення за допомогою оптичного мікрометра визначають профіль чи висоту гребенів поверхні.

2.У режимі роботи як інтерферометр у поле зору вводять циліндричну лінзу 14 і по характері інтерференційної картини за допомогою перерахун-кових формул визначають висоту гребенів.

де: х – довжина світлової хвилі даного приладу.

Рис. 4.

у – інтервал порожнє; а – искр. інтерференційні смуги.

Визначення дефектів за допомогою волоконної оптики. Вона дає можливість здійснити не тільки дефектоскопію, але і також дефектографію процесу розвитку усталостных тріщин у матеріалах і виробах, що знахо-дяться у важкодоступних місцях і в робітничих середовищах.

Основний елемент – світловод (сердечник з оптичного скла з високим показником переломлення h.

Гнучкі джгути, що випускаються промисловістю, мають поділяючу 10…15 і 55...60 ліній на мм.

Контроль порушень суцільності.

Оптичні методи найбільш ефективні для виявлення поверхневих дефектів у непрозорих матеріалах і внутрішніх – у прозорих:

  • лазерна дефектоскопія;

  • сканування лазерним променем (протяжні поверхні min 0,1 мм);

  • мікроінтерферометри МІІ-4; МІІ-5 (контроль якості поверхонь: наявність подряпин, нерівностей глибиною від 0,1 до 1 мкм);

  • когеректно-оптичні методи (порівняння зображення з еталонною і контрольованою поверхнями: проектори типу ОД-10Т; МО-1215 (Ru); ФК-200(D); М-41 (Англія); Т-5 (Японія);

  • методи голографічної інтерферометрії (дозволяють здійснити кількісну оцінку параметрів дефектів як у статиці, так і в динаміці з точністю 0,1 мм. Наприклад, цей метод використовується для виявлення незначних дефектів усередині автошин. Заснований на двох послідовних експозиціях автопокришки: 1-й у нормальному стані; 2-й у злегка нагрітої гарячим повітрям. Голографічні установки застосовуються для контролю якості швів у процесі виготовлення крил літака, елементів ядерних реакторів що тепловиділяють, багатошарових друкованих плат, інтегральних схем і т.д. ПФ-24; З-03, З-21 (Японія); ВД-20Э і ЭВГ (Ru);

  • нефелометричний метод. Нефелометри – прилади для виміру концентрації зважених часток у рідині і газах. Принцип їхньої дії полягає в реєстрації ступеня ослаблення минаючого через виріб світла в процесі розсіювання через його неоднорідностей.