Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контроль якості покриття. лек..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Малюнок

При розташуванні лунки по криволінійній поверхні:

де R – радіус кривизни поверхні;

«+» – якщо опукла;

«-» - якщо увігнута.

ЛЕКЦІЯ № 3

Тема: “Оптичні методи контролю якості поверхонь.

Обладнання і засоби виміру.” (4 г.)

1.Фізичні основи оптичних методів контролю.

Оптичний контроль заснований на взаємодії світлового випроміню-вання з поверхнею контрольованого об'єкта. Оптичне випромінювання – це електромагнітний потік з довжинами хвиль:

10-5…0,38мкм – (ультрафіолетова область);

0,38...0…0,78мкм – (видима область);

0,78…103мкм – (інфрачервона область).

Людське око, що сприймає інформацію, володіє кутовою здатністю, що дозволяє, у 1' (кутову хвилину при реєстрації випромінювання на відстані 250 мм до об'єкта в білому чи жовто-зеленому світлі, при яскравості від 10 до 100 кд/м2 (конделла на 1 м2) і часу спостереження від 50 до 20 сек.).

Конделла – сила світла, випромінюваного чорним тілом  до поверхні 1/60 див2 при температурі 2042,5З (t – затвердіння платини при н.у.). Інформаційними параметрами оптичного випромінювання є просторово-тимчасові розподіли його амплітуди, частоти, фази, поляризації і ступеню когерентності.

Для одержання інформації використовують методи оптичного контролю основи на зміні параметрів, зв'язаних з явищами інтерференції, дифракції, поляризації, переломленням, поглинанням, розсіюванням і дисперсією світла, люмінісценції.

При падінні світла з потоком випромінювання ф на матеріал відбувається розкладання його на складові, котрі в оптичному контролі розглядаються, як: коефіцієнт спектрального виміру і поглинання, спектральний коефіцієнт відображення і показник переломлення. Визначення цих характеристик лежить в основі методів, що класифікуються по взаємодії світлового потоку з контрольованим об'єктом: минулого, відбитого, розсіяного й індукованого випромінювання.

До числа дефектів, що виявляються оптичними методами, що не руйнують, відносяться: порожнечі, порушення сплошности, пори, розшарування, тріщини, включення сторонніх тіл, внутрішні напруження, зміни структури матеріалів, відхилення від заданої геометричної форми.

Електромагнітне випромінювання по своїй природі многомерно, що дозволяє вести многоканальную обробку інформації.

Джерела випромінювання – когерентні, некогерентні – лазери – светодиоды: теплові випромінювачі.

Оптичні прилади, що працюють за принципом тіньового і світлового перетину дозволяють робити виміру шорсткості поверхні з 1 по 9 клас чистоти, а з 10 по 14 клас –мікроінтерферометри, принцип дії яких заснований на інтерференції світла – МІІ-4.

Розглянемо прилад, що працює за принципом тіньового перетину.

Рис. 1.

1 – джерело світла (лампочка); 2 – щілина; 3; 7 – лінзи, що

за допомогою об'єктива 4 передають зображення в предметну

площина об'єктива 9; 5 – світлофільтр; 6; 10 – дзеркала;

8 – ніж, що обмежує проходження світлового потоку; 11 – сітка;

освітлена лампочкою 1 за допомогою лінзи 13, дзеркала 14 і захисного

скла 15; 12 – окуляр.

Принцип роботи: прилад установлюють на досліджувану поверхня (ДП) таким чином, що б у поле зору окуляра знаходилися зображення досліджуваної поверхні; зображення щілини і зображення сітки. Можна міряти плівки товщиною 160 мм … 320 мм (чи 1...3 кл. чистоти).