Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник 2013-2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
87.76 Кб
Скачать

Частина 3. Європейські стандарти для агенцій зовнішнього забезпечення якості

3.1. Процедури зовнішнього забезпечення якості вищої освіти: зовнішнє забезпечення якості агенцій враховує наявність та ефективність процесів зовнішнього забезпечення якості, описаного в частині 2: Європейські стандарти та норми.

  1. Офіційний статус: агенції офіційно зареєстровані компетентними державними органами в межах європейського простору вищої освіти як агенції відповідальні за зовнішнє забезпечення якості та мають надійну юридичну основу. Вони відповідають вимогам законодавчої юрисдикції, в межах якої вони працюють.

  2. Діяльність: агенції проводять зовнішнє забезпечення якості (на рівні закладів чи програм) на регулярні й основі.

  1. Ресурси: агенції мають відповідні ресурси, як людські, так і фінансові, для організації та проведення ефективного зовнішнього забезпечення якості, з відповідним устаткуванням для розробки процеси та процедур.

  1. Визначення місії: агенції користуються чіткими та докладно розробленими цілями та завданнями у своїй робочі, які викладаються у загальнодоступних документах.

  1. Незалежність: агенції є незалежними, оскільки самостійно несуть відповідальність за свою діяльність, крім того на їх висновки та пропозиції, викладені у звітах, не може впливати третя сторона, наприклад, заклади вищої освіти, міністерства або інші.

  2. Критерії та процедури зовнішнього забезпечення якості, що використовуються агенціями: процеси, критерії та процедури, що використовуються агенціями заздалегідь визначаються й оприлюднюються. Такі процедури зазвичай включають:

  • самооцінку або рівнозначну за суб'єктом забезпечення якості процедуру;

  • зовнішню оцінку групою експертів, включаючи визначених студента і візити на місця, означені агенцією;

  • публікацію звіту, включаючи будь-які рішення, рекомендації або результати;

  • заключну процедуру для контролю заходів, застосованих суб'єктом процесу забезпечення якості у світлі рекомендацій, визначених у звіті.

3.8. Процедура підзвітності: у свою чергу агенції є підзвітними за відповідними процедурами.

Частина 1. Європейські стандарти та принципи для внутрішнього забезпечення якості у вищих навчальних закладах (розширений виклад)

1.1. Політика та методи гарантії якості.

Стандарт.

Заклади повинні мати політику та методи взаємодії, які б гарантували якість і стандарти їх програм та стипендії'. Також вони мають брати на себе певне зобов'язання щодо розвитку культури, яка визнає важливість якості та її гарантії в роботі. Щоб досягти цього, заклади мають розвивати та втілювати стратегію для постійного підвищення якості.

Стратегія, політика та методи повинні мати офіційний статус та бути доступними для громадськості. Вони також мають включати в себе роль студентів та інших співучасників.

Вказівки.

Офіційна політика та методи встановлюють межі, у яких вищі навчальні заклади можуть розвивати та контролювати ефективність своєї системи гарантії якості. Вони також допомагають забезпечити довіру громадськості в самоуправління закладу. Політика включає викладення намірів та головних засобів, якими це буде досягнуто. Процедурне керування може дати більше інформації про шляхи, якими політика впроваджується, та надати корисний орієнтир тим, хто потребує інформації про практичні аспекти застосування методів.

Політика має включати:

  • відношення між викладанням та дослідженнями у закладі;

  • стратегію закладу щодо якості та стандартів;

  • організацію системи гарантії якості;

  • відповідальність відділень, шкіл, факультетів та інших частин організації і окремих осіб за гарантію якості;

  • участь студентів у гарантії якості;

  • шляхи, якими політику впроваджують, контролюють та перевіряють.

Реалізація Європейського простору вищої освіти значно залежить від зобов'язань усіх ланок закладу, що стосуються забезпечення зрозумілими та чіткими сплямованими на позитивний результат програмами; готовності кадрів до забезпечення підтримки у викладанні й навчанні, яка допоможе студентам досягти цих результатів; повного, своєчасного та помітного визнання внеску в його роботу, зробленого суб'єктами, які демонструють високу якість, досвід та відданість. Усі навчальні заклади повинні прагнути покращити та підвищити якість освіти, яку вони пропонують студентам.