Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник 2013-2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
87.76 Кб
Скачать

Кваліфікація другого циклу

Кредити ЕСТS: звичайно містить 90-120 кредитів ЕСТS

з мінімум 60 кредитів на рівні 2-го циклу

Результати навчання

Кваліфікації, що засвідчують завершення другого циклу, присвоюються студентам, які:

  • продемонстрували знання і розуміння, які базуються на знаннях, отриманих у першому циклі, розширюють і / або поглиблюють їх та забезпечують основу чи можливість для оригінальності у розвиванні і / або застосуванні ідей, часто у дослідницькому контексті;

  • вміють застосовувати знання і розуміти, а також здібності розв'язувати задачі у нових чи незнайомих умовах в межах ширшого (чи багатодисциплінарного) контексту, пов'язаного з їхньою навчальною сферою;

  • здатні інтегрувати знання і оперувати зі складністю, формулювати судження з неповною чи обмеженою інформацією, але з урахуванням соціальних і етичних зобов'язань, пов'язаних із застосування їхніх знань і думок;

  • вміють доносити свої висновки і знання та їхнє раціональне обґрунтування професійній і непрофесійній аудиторії ясно і переконливо;

  • мають навчальні навички, що дозволяють їм продовжувати навчання у спосіб, значною мірою самокерований і самостійний.

Кваліфікація третього циклу

Кредити ЕСТS: не визначено

Результати навчання

Кваліфікації, що свідчать про закінчення третього циклу, третього присвоюються студентам, які:

•продемонстрували систематичне розуміння навчальної сфери і майстерне володіння методами дослідження, пов'язаними з цією сферою;

  • продемонстрували здатність осягати, проектувати, впроваджувати і пристосовувати реальний процес дослідження з науковою повнотою;

  • зробили внесок власним дослідженням, яке розширює межу знань, і розвиваючи істотну частину роботи, з якої дещо заслуговує на національне чи міжнародне опублікування;

• мають здібності до критичного аналізу, оцінювання і синтезу нових і складних ідей;

• вміють спілкуватися з рівними собі, з більшою науковою спілкою та і суспільством взагалі про їхню сферу компетенції;

• зможуть сприяти, в академічному і професійному контексті, технологічному, соціальному чи культурному вдосконаленню суспільства, заснованого на знанні.

Європейська кредитна трансферна система (естs): головні характеристики

Що таке кредитна система?

Кредитна система - системний спосіб опису освітньо-професійної програми шляхом призначення кредитів її компонентам. Визначення кредитів в системах вищої освіти може базуватися на різних параметрах, таких як навчальне навантаження студента, результати навчання і відповідна кількість годин.

Що таке ЕСТS?

Європейська Кредитна Трансферна Система – система, орієнтована на навчально-пізнавальну діяльність студента, вона визначає загальне навчальне навантаження студента, потрібне для того щоб виконати навчально-пізнавальні завдання освітньо-професійної програми. Ці завдання переважно формулюються у вигляді результатів навчання і рівня знань, яких треба досягти.

Як розвивалася ЕСТS?

ЕСТS запроваджено 1989 року, в межах програми Еразм, що тепер є частиною програми Сократ. ЕСТS — єдина кредитна система, що успішно пройшла тестування і використовується по всій Європі. Спочатку ЕСТS було розроблено для взаємозаліку кредитів. Система спрощувала визнання змісту і терміну навчання студенту за кордоном і таким чином підвищувала їх мобільність. Зараз ЕСТS перетворюється у систему накопичення кредитів і її планують запровадити на інституційному, регіональному, національному і Європейському рівнях. Це є одним із ключових завдань Болонської декларації, що її прийнято в червні 1999 року.

Чому треба запроваджувати ЕСТS?

ЕСТS робить навчальні програми зрозумілими і порівнянними для всіх студентів, і місцевих, і іноземних. ЕСТS спрощує стажування й академічне визнання. ЕСТS допомагає університетам організовувати і переглядати власні навчальні програми. ЕСТS можна використовувати щодо різноманітних програм і систем викладання. ЕСТS робить Європейський простір вищої освіти привабливішим для іноземних студентів.

Які головні характеристики ЕСТS?

    • ЕСТS базується на домовленості про те, що загальне навчальне навантаження студента очної форми навчання за один академічний рік вимірюється 60 кредитами. Навчальне навантаження студента, що навчається за очною програмою в Європі здебільшого становить 36-40 тижнів на рік. Навантаження в кредитах ЕСТS позначає умовний час, за який можна очікувати, що середній студент виконає належні вимоги щодо результатів навчання. Кредити ЕСТS можна отримати тільки виконавши заданий обсяг робіт, а також отримавши відповідну оцінку досягнутих результатів навчання.

    • Призначення кредитів за ЕСТS базується на офіційній тривалості циклу навчання. Загальне навантаження, необхідне для отримання ступеня першого циклу навчання, що офіційно триває три-чотири роки, становить 180 або 240 кредитів.

    • Навчальне навантаження студента за ЕСТS включає час, який студент витрачає на відвідування лекцій, семінарів, практичних і лабораторних занять, самостійну навчально-пізнавальну діяльність, підготовку рефератів, курсових і кваліфікаційних робіт, підготовку до занять та до складання іспитів тощо.

    • Кредити призначаються всім компонентам освітньо-професійної програми (таким як навчальні курси, навчальні дисципліни, навчальні і виробничі практики, підготовка курсових і кваліфікаційних робіт, підготовка до державної атестації тощо) і відбивають кількісне відношення роботи, витрачуваної на виконання кожного компонента, до загальної роботи, виконуваної протягом цілого навчального року.

    • Академічні успіхи студента офіційно реєструють згідно з місцевою/національною системою оцінок. У випадку взаємозаліку кредитів, досить доречною є практика додавання оцінок ЕСТS до національних.

Шкала ЕСТS ранжує студентів за статистичним принципом. Отже, опрацювання статистичних даних щодо роботи студента є попередньою умовою для застосування системи оцінок ЕСТS. Позитивні оцінки студентам виставляються за таким принципом:

А кращі 10%

В наступні 25%

С наступні 30 %

D наступні 25 %

E наступні 10%

Невстигаючим студентам виставляються оцінки FХ і F. Різниця між цими оцінками така: FХ означає: "незадовільно - треба виконати певну додаткову роботу для успішного складання", F означає: "незадовільно — необхідна значна подальша робота, складання можливе лише після повторного вивчення навчальної дисципліни". Вносити дані про незадовільні оцінки до Залікової книжки не є обов'язковим.

  • Студентам, які отримали позитивні оцінки, присвоюється відповідна кількість кредитів ЕСТS.

Як отримати категорію ЕСТS?

Категорію ЕСТS отримують університети, які відповідним чином використовують ЕСТS з усіх навчальних курсів першого і другого циклу. Дана категорія підвищує рівень навчального закладу, як прозорого і надійного партнера в контексті європейської і міжнародної співпраці.

Критеріями отримання категорії є: наявність Каталогу навчальних курсів (в Інтернеті, або паперова копія) двома мовами (або тільки англійською для навчальних курсів, що викладають англійською), використання системи кредитів ЕСТS, взірці договорів про навчання, залікова книжка і наявність (докази) академічного визнання.

Категорія є чинною протягом трьох навчальних років, починаючи від одержання. Перелік установ, що мають дану категорію публікується на веб-сайті Europa.