Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник 2013-2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
87.76 Кб
Скачать

Частина 1. Європейські стандарти та норми внутрішнього забезпечення якості у вищих навчальних закладах (скорочений виклад)

  1. Методика та процедури забезпечення якості: заклади мають володіти методикою та взаємними процедурами для забезпечення якості та стандартами їх програм і нагород. Вони також присвячують свою діяльність виключно розвитку культури, яка визнає важливість якості і забезпечення якості у своїй роботі. Для досягнення поставленої мети заклади розробляють і втілюють стратегію постійного підвищення якості. Така стратегія, методика та процедури мають офіційний статус і є загально доступними. Вони також наділяють відповідними функціями студентів та інших організаторів загальної справи.

  2. Схвалення, контроль та регулярний перегляд програм і визнання: заклади мають офіційний механізм схвалення, регулярного перегляду та контролю програм і визнання.

  3. Оцінювання студентів: студенти оцінюються за оголошеними критеріями, нормами та процедурами, які застосовуються узгоджено.

  4. Забезпечення якості викладацького складу: заклади мають упевнитись у тому, що викладацький склад є кваліфікований та компетентний. Викладачі проходять зовнішні перевірки, результати викладаються у звітах.

  5. Навчальні засоби та підтримка студентів: заклади забезпечують доступність навчальних засобів для навчання студентів, їх відповідність вимогам та запропонованим програмам.

  6. Інформаційні системи: заклади збирають, аналізують і використовують відповідну інформацію для ефективного керівництва програмами навчання та іншою діяльністю.

  7. Суспільна інформація: заклади регулярно публікують найновішу, об'єктивну інформацію, якісну та в достатній кількості, інформуючи про програми, які вони пропонують.

Частина 2. Європейські стандарти зовнішнього забезпечення якості вищої освіти

  1. Процедури зовнішнього забезпечення якості: процедури зовнішнього забезпечення якості враховують ефективність процесів внутрішнього забезпечення якості, описаних в частині 1 Європейських стандартів та норм.

  2. Розвиток процесів зовнішнього забезпечення якості: цілі та завдання процесів забезпечення якості визначаються до початку процесів усіма відповідальними (включаючи заклади вищої освіти) і оголошуються з описом процедур, які застосовуються.

  1. Критерії прийняття рішень: будь-яке офіційне рішення, прийняте в процесі забезпечення якості, базується на докладно розроблених оголошених критеріях, які застосовуються узгоджено.

  2. Процеси, що відповідають цілям: усі процеси зовнішнього забезпечення якості спеціально розробляються для гарантування їх відповідності означеним цілям та завданням.

2.5. Звітування: звіти складаються у чіткому, зрозумілому відповідній читацькій аудиторії стилі та оприлюднюються, Будь-яке рішення, рекомендації та поради чітко визначаються.

  1. Заключні процедури: процеси із забезпечення якості, які включають рекомендації до певних заходів, або передбачають наявність плану дій, мають встановлені заключні процедури, що застосовуються узгоджено.

  2. Регулярний контроль: зовнішнє забезпечення якості закладів та програм проводиться на регулярній циклічній основі. Довжина циклу і процедури контролю чітко визначаються та оголошуються заздалегідь.

2.8. Системний аналіз: агенції забезпечення якості подають через деякі проміжки часу короткі звіти, описуючи та аналізуючи загальні дані їх контролю, оцінки та атестації.