Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник 2013-2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
87.76 Кб
Скачать

1.5. Джерела навчання та підтримка студентів.

Стандарт.

Заклади мають гарантувати те, що джерела, доступні для підтримки студентів, відповідають кожній запропонованій програмі.

Вказівки.

Окрім викладачів, студенти можуть користуватися рядом джерел, які сприяють їх навчанню. Вони варіюються, починаючи від фізичних джерел, таких, як бібліотеки або комп'ютерне обладнання, до підтримки репетитора, радника та інших помічників. Джерела навчання та інші механізми підтримки мають бути легко доступними для студентів, відповідати їх потребам та стати в нагоді тим, хто користується наданими послугами. Заклади мають постійно контролювати, перевіряти та покращувати ефективність послуг підтримки, доступних для студентів.

1.6. Інформаційна система.

Стандарт.

Заклади повинні гарантувати, що вони збирають, аналізують та використовують відповідну інформацію для ефективного керування навчальною програмою та іншою діяльністю.

Вказівки.

Аналіз закладом своєї діяльності є початком гарантії якості. Дуже важливо, щоб заклади мали засоби для збирання та аналізу інформації про свою діяльність. Без цього вони не знатимуть, що виходить добре, а що потребує доопрацювання та не знатимуть результатів від реалізації нових ідей.

Система інформації про якість, що є вимогою окремих закладів, певною мірою залежатиме від окремих обставин, але вона, принаймні, має містити:

  • оцінювання прогресу та успіху студентів;

  • конкурентоздатність випускників;

  • задоволення студентів своїми програмами;

  • ефективність роботи викладачів;

  • інформацію про склад студентів;

  • доступні джерела навчання та їх вартість;

  • власні головні показники закладу про його роботу.

Для закладів є важливим також порівнювати себе з іншими подібними організаціями, що належать Європейському простору вищої освіти, та за її межами. Це дозволяє їм розширити уявлення про рівень діяльності та покращити свою роботу.

1.7. Інформація для громадськості.

Стандарт.

Заклади повинні регулярно публікувати найновішу, правдиву та об'єктивну інформацію, як якісну, так і кількісну, про програми та стипендії, які вони пропонують.

Вказівки.

Виконуючи свою громадську роль, вищі навчальні заклади відповідають за надання інформації про запропоновані ними програми, очікувані результати від навчання, кваліфікації, які вони надають, методи викладання й вивчення та доступні для студентів можливості для навчання. Опублікована інформація також може включати в себе інформацію про місце роботи, яке здобули колишні студенти закладу, та інформацію про поточний склад студентів. Ця інформація має бути точною, правдивою, об'єктивною та легкодоступною і не повинна використовуватися з метою реклами. Заклад має підтвердити, що він відповідає власним очікуванням відносно правдивості та об'єктивності.

D:\DOKYMENTU KAFEDRU\Грищенко\болонський процес\Посібник 2013-2

35