Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Висновок

1. Отже виходячи з вищезазначеного можна зробити висновок, що існуюча в Україні система спеціального навчання і виховання орієнтується на державні вимоги до загальноосвітньої підготовки учнів. Особливості психічного і фізичного розвитку дітей обумовлюють специфіку організації, змісту, методів навчання і виховання цих дітей, виключають можливість прямого використання як програмно-методичної документації, розробленої для загальноосвітніх шкіл, так і відповідних стандартів освіти. Розробка Державного стандарту спеціальної освіти забезпечить дітям з особливими потребами (з порушеннями зору, слуху, з мовною патологією, з розумовою недостатністю, затримкою психічного розвитку, дитячим церебральним паралічем) рівні можливості для отримання ранньої корекційної допомоги, здобуття освіти.

2. Перебуваючи в умовах інтернатного закладу або на вихованні у сім’ї, діти-інваліди та їх сім’ї деякою мірою ізольовані від суспільства і позбавлені можливості вести повноцінний образ життя у відкритому середовищі, яке аж ніяк не відповідає їхнім особливим потребам. З роками повільна і невпинна гуманізація суспільної свідомості, а також досягнення в різних галузях науки і техніки поставили питання про необхідність інтеграції людей з психофізичними вадами, як соціальної групи, з рештою суспільства, тобто про їхню соціальну реабілітацію. З метою надання спеціальної допомоги таким дітям простежується тенденція створення різних навчально-виховних закладів (діагностично-реабілітаційні або навчально-реабілітаційні центри, дитсадки-школи-інтернати, навчально-виховні комплекси, класи інтегрованого навчання). Чільне місце належить оновленню змісту спеціальної освіти. У ряді випадків, насамперед у допоміжних школах і школах для дітей з затримкою психічного розвитку, зміст освіти нерідко перевищує пізнавальні можливості учнів.

3. Провідним компонентом соціальної роботи з даною категорією дітей є формування індивідуальності, її соціалізація з урахуванням потенційних можливостей і потреб кожної дитини. Побудова взаємозв’язків дитини з мікросередовищем і макросередовищем, розвиток її збережених психофізичних можливостей здійснюється шляхом розширення сфери спілкування, організації дозвілля, творчої та ігрової діяльності, допомоги у самообслуговуванні і пересуванні, забезпечення ліками і продуктами харчування, організації оздоровлення. У даній роботі розглянуті і проаналізовані основні проблеми соціально-педагогічної реабілітації дітей з обмеженими можливостями, що існують на рівні суспільства в цілому, пов'язані з регіональними умовами і їхнім найближчим оточенням. Ідеї спільного навчання можуть бути використані й у таких формах роботи як клубі спілкування, творчі лабораторії, ігротеки, літні табори, гуртки з декоративно-прикладної, художньої та літературної творчості, дитячі журнали, конкурси і фестивалі художньої творчості, бібліотечне обслуговування тощо.

Список використаної літератури

  1. Бех І. «Гуманізація спеціальної освіти аномальних дітей як соціально-педагогічна проблема. // Дефектологія».Київ- 1996.

  2. Богданов С. Соціальний захист інвалідів. Український та польський

  3. Безпалько О.В. «Соціальна педагогіка в схемах і таблицях»-К.,2003.

  4. Виховання дітей з особливими потребами у сім’ї Держ. соц. Служба. – К., 1998

  5. Волинець Л.С. Соціальне серіцтво в Україні: експертна оцінка та аналіз існуючої системи утримування та виховання. К. – 1998

  6. Довідник соціального працівника мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді столиці щодо соціальної роботи з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями у м. Києві. — К., 2007. — 75 с.

  7. Єременко О.О. Соціальна політика як регулятор взаємовідносин окремих інститутів. К ,2002.

  8. Іванова І. Б. Соціально-психологічні проблеми дітей-інвалідів. — К. : Логос, 2000. — 87 с.

  9. Капська А.Й. Соціальна педагогіка: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 256с.

  10. Капська А.Й. Соціальна робота: деякі аспекти роботи з дітьми та молоддю: Навчально – методичний посібник – К.: УДЦССМ, 2001. – 220с.

  11. Класному керівнику: як провести ігри Ніна Яременко; упоряд. : Л. Шестова, Н. Чиренко. – К.: Шк.. світ, 2009. – 128.

  12. Технології роботи з різними категоріями клієнтів центрів соціальних служб для молоді: Методичний посібник С.В. Толстоухова, О.О. Яременко, О.В. Вакуленко та ін. – К.: ДЦССМ, Державний ін-т проблеми сім’ї та молоді, 2003. – 88с.

  13. Кроки до компетентності та інтеграції в суспільство: наук. метод. зб. ред. кол.: Н. Софій, І. Єрмаков та ін. — К. : Контекст, 2000. — 336 с.

  14. Прийомні сім’ї для дітей – сиріт з функціональними обмеженнями О.О.Яременко (кер. авт. кол.), Н.М. Комарова, Р.Я. Левін та ін. – К.: Український ін-т соціальних досліджень, 2001. – 120с.

  15. Проблемы социально-психологической и профессиональной адаптации студентов и аспирантов с нарушенным зрением в современном вузе: материалы Всерос. науч./практ. конф. студентов, аспирантов и тифлопедагогов под ред. В. К. Рогушина. — СПб. : издво РГПУ им. А. И. Герцена, 2000. — 165 с.

  16. Соціальна реабілітація молоді з обмеженою дієздатністю За загальною редакцією Толстоухової С.В., Пінчук І.М. – К.: УДЦССМ, 2000. – 184с.

  17. Соціально – педагогічна робота з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями. Навчально – методичний посібник для соціальних працівників і соціальних педагогів За ред. проф. А.Й. Капської. – К.: ДЦССМ, 2003. – 168с.

  18. Соціально – психологічна робота з дітьми та молоддю з обмеженими можливостями потребами – К.: Держсоцслужба, 2005. – 108с.

  19. Специальная педагогика: учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений Л. И. Аксеонова, Б. А. Архипов, Л. И. Белякова и др.; под ред.Н. М. Назаровой. - 2е изд., стереотип. - М.: Изд. центр «Академия», 2001. — 400 с.

  20. Таланчук П. М., Кольченко К. О., Нікуліна Г. Ф. Супровід навчання студентів з особливими потребами в інтегрованому освітньому середовищі: навч.метод. посіб. — К. : Соцінформ, 2004. — 128 с.

  21. Технології роботи з різними категоріями клієнтів центрів соціальних служб для молоді: Методичний посібник С.В. Толстоухова, О.О. Яременко, О.В. Вакуленко та ін. – К.: ДЦССМ, Державний ін-т проблеми сім’ї та молоді, 2003. – 88с

  22. Форми і методи соціальної роботи в системі центрів соціальних служб для молоді за заг. ред. С. В. Толстоухової, І. М. Пінчук. — К. : УДЦССМ, 2000. — 128 с.

38