Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_03 (1).doc
Скачиваний:
358
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
825.34 Кб
Скачать

59.Проникнення ідей німецької класичної філософії в Україну в першій половині хіх ст.. Г.Лодій, й. Шад, д. Велланський(Кавунник)…..

Немає нужди спеціально доводити, що розвиток німецької класичний філософії пішло надалі найрізноманітнішими шляхами. Критичне осмислення гегелівської філософії багато в чому лягло в основу багатства і різноманітності західноєвропейської філософської думки в тій або іншій формі ідеї Г. Гегеля, як і усієї західноєвропейської філософської класики, вплинули на розвиток філософської думки в Україні.

Першим яскравим проявом російсько-українського шеллегинанства були твори ДАНИЛО МИХАЙЛВИЧА ВЕЛЛАНСКОГО(Кавунника) (1774-1847), російського ученого-медика, що закінчив Медико-хірургічну академію і декілька років

що стажувався в Німеччині. У 1805 р. була видана його робота: "Пролюзия до медицини як грунтовної науки". Мета пізнання, по Велланскому, полягає у відшукуванні загального ідеального початку в природі, а не в "обіймах предметів". Але оскільки абсолютна суть світу надчуттєва, людський розум не в змозі пізнати її звичайними чуттєвими здібностями. Вищою пізнавальною здатністю людського розуму є надприродна інтуїція.

Різноманіття матеріального світу в основі має єдину неділиму ідею, що називається абсолютом або універсумом. І неорганічна і органічна при-рода розглядаються при цьому як вираження "світового життя", її буття і дії. У неорганічному житті абсолют розкривається в динамічних процесах магнетизму, электротицизма і хімізму.

Кожен з цих процесів розпадається на дві протилежності: магнетизм, що виражає протяжність, є єдністю протилежних сил - тяжіннями і відштовхуваннями; электротицизм складається з тих, що діють на поверхні позитивного і негативного зарядів; хімізм означає цілісність явища, що включає безліч протилежно спрямованих дій.

Спільною з Фіхте Шад вважає тільки "трансцендентальну точку зору, відмінну від буденного вживання розуму". Філософствування, по думці Шада, повинне здолати рефлексію(Reflexoionspunkt), з тим щоб привести до знання, у світлі якого зникає будь-яка об'єктивність, а усе реальне буде визначене як чисту дію(als blouses Handein). Потім Шад робить, образно кажучи, теологічний хід. "Ur-Reale" він вважає як виключно абсолютну дію, до того ж нічим не обмежене. Воно, на його думку, не може бути зведене ні до самовизначення("Selbstbestimmen"), ні до визначеності("Bestimmtwerden").

Основа цьому наступне: будь-яке визначення припускає обмеження, а там, де обмеження відсутнє, природно, не може бути і визначення. Звідси ми приходимо до висновку, що абсолютна дія, яка не має нічого спільного з визначенням, - немислимо і незбагненно. Якщо ж ми і можемо якимсь чином його помислити, то робиться це наперекір усім законам мислення. Виходить, "Ur-Reale" і є Бог. Дія("Handein") відповідно до вчення Фіхте покладається як Я і Не-Я, тобто як свідоме і несвідоме.

Ще одним послідовником німецької класичної філософії в Україні був ЛОДіЙ ПЕТРО ДМИТРОВИЧ(1764 - 1829) - філософ-ідеаліст, професор Львівського і Краківського університетів. З позицій сенсуалізму критикував кантіанство. Його критику філософії Канта можна виразити наступною цитатою: "Кант дуже неправильно звинувачує таку знамениту пізнавальну силу людського розуму, нібито оний по властивості своєму марний і наповнений обманами і нібито нас по природженій і неминучій необхідності тільки обманює порожніми привидами. Бо розум людський буває діяльний не по одному тільки бажанню доставити своїм поняттям підлегле(суб'єктивне) досконалість і систему, але також ще і по істотному своєму духу ця діяльність його прагне до відкриття (об'єктивного) достатньої основи усіх наших знань, і діяльність ця може тільки задоволена бути досягненням його мети, тобто достатньої предлежательного основи"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]