Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗММ СР Т9,10.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Тема №9 Завдання і принципи організації медичного забезпечення військ. Органи управління і підрозділи медичного постачання.

Заняття 3,4

Тема №9 Завдання і принципи організації медичного забезпечення військ. Органи управління і підрозділи медичного постачання.

Заняття 3,4

До числа найважливіших завдань, що стоять перед медичною службою, відноситься визначення потреби і витребування медичного майна, необхідного для проведення лікувально - профілактичних, санітарно - гігієнічних, протиепідемічних і інших заходів. Від правильного виконання цього завдання багато в чому залежать своєчасність, ефективність і якість медичного забезпечення військ у мирний час.

В основу визначення потреби в медичному майні в Збройних Силах покладений нормативний метод у сполученні з методом експертних оцінок і багатофакторним моделюванням.

  1. Нормування медичного майна

Однією з основних умов ефективної організації забезпечення медичним майном медичної служби ЗС України є наявність обґрунтованих норм і правильне їхнє застосування.

Під нормуванням медичного майна розуміються розробка і застосування норм постачання в інтересах повного задоволення медичної служби медичним майном.

Норми - це розроблені відповідно до досвіду і науково обґрунтованими розрахунками кількісні показники, що характеризують відпуск, витрату чи збереження медичного майна, регламентовані офіційними документами.

Норми постачання є основою для поточного і перспективного планування і забезпечення військ медичним майном і є діючими засобами повсякденного контролю за діяльністю медичної служби з питань забезпечення медичним майном.

  1. Поняття про норму постачання медичним майном.

Нормою встановлюються найменування і кількість предметів, що відпускаються на визначений період військової частини, лікувальній установі чи окремому військовослужбовцю. У зв'язку з подальшим удосконаленням системи медичного забезпечення, зміцненням і розвитком матеріально - технічної бази медичної служби діяльність по визначенню потреби в медичному майні постійно ускладнюється, а призначення зростає.

В даний час для короткострокового і довгострокового планування і прогнозування потреби в лікарських засобах і інших видах медичного майна застосовується ряд методів, серед яких найбільше поширення одержали нормативний, індексивний, метод експертних оцінок і метод математичного моделювання.

Нормативний метод заснований на використанні для розрахунків попередньо встановлених норм витрат різних предметів медичного майна за визначений проміжок часу.

Індексивный метод полягає в застосуванні для розрахунків даних про фактичну витрату лікарських засобів, що мають стабільну динаміку споживання з урахуванням захворюваності й інших факторів, що формують їхню витрату. Порівнюючи дані про фактичну витрату препарату за ряд років, визначають по роках і кварталах, а також інші показники, що відбивають динаміку споживання.

Метод експертних оцінок широко використовуваний для прогнозування потреби в медичному майні, дозволяє якісно оцінити процеси, що не піддаються безпосередньому виміру.

Метод математичного моделювання дає можливість прогнозувати потреби в медичному майні на більш високому рівні. Моделювання потреби включає ряд етапів, на першому з яких проводиться логічний добір факторів, що вводяться в модель.

Норми постачання медичним майном розробляються ГВМУ, Військово - медичною академією, широким колом фахівців лікувальних установ, військових частин шляхом ретельного аналізу матеріалів по фактичній витраті медичного майна у відповідних військових частинах чи лікувальних установах при нормальних умовах діяльності.

Для зручності і найбільш правильного підходу до визначення потреби в медичному майні в залежності від обстановки, завдань, що розв'язуються армією і флотом, установлені наступні норми постачання медичним майном:

1. Норми постачання медичною технікою і майном армії і флоту на воєнний час.

2. Розрахункові норми на кожну тисячу санітарних втрат, на тисячу особового складу, на тисячу змішаних ліжок.

3. Норми постачання медичною технікою і майном армії і флоту на мирний час.

4. Норми запасу.

Військові частини, з'єднання, лікувальні установи забезпечуються медичною технікою і майном у відповідності зі штатами, табелями до штатів.

Штат - офіційний документ, що визначає організаційну структуру військової частини, з'єднання, лікувальної установи, найменування підрозділів, кількість особового складу, зброї, техніки й інших матеріальних засобів.

Табель до штату - офіційний документ, у якому вказується перелік документів, їхня кількість і номери норм постачання медичною технікою, майном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]