Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗММ СР Т9,10.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
205.31 Кб
Скачать

Основні завдання медичної служби по забезпеченню військ медичним майном і технікою.

- Визначення потреби в медичному майні, своєчасне і повне забезпечення їм Армії, Флоту;

- планування, прийом, збереження, відпуск, облік медичного майна в частинах і на складах, контроль за правильною, раціональною його витратою й експлуатацією;

- розробка і проведення заходів щодо захисту медичного майна від зброї масового ураження;

- здійснення заходів щодо ощадливої витрати медичного майна, всебічне використання місцевих ресурсів, а також трофейного майна;

- керівництво медичними складами з питань виробничо -операційної діяльності;

- організація і здійснення заготівель і закупівель медичного майна (централізовані і децентралізовані заготівлі);

- організація і проведення контрольно -ревізійної роботи;

- вивчення фармацевтичних кадрів і участь у їхній підготовці, розміщенні й удосконаленні;

- удосконалювання табельного оснащення частин і установ, а також норм постачання медичним майном.

Система забезпечення армії України медичним майном і технікою передбачає як натуральне постачання, так і грошове забезпечення. Головну роль грає натуральне постачання, в основу якого закладено відпуск об'єднанням, з'єднанням, частинам і установам медичного майна натурою.

Основними принципами забезпечення медичним майном Збройних Сил України є:

- принцип централізованого постачання;

- принцип планового постачання;

- принцип ощадливості ;

- принцип високої готовності і живучості системи медичного постачання;

- принцип нормованого натурального постачання;

- принцип забезпечення переважно комплектами медичного майна.

Основним організаційним принципом забезпечення медичним майном Збройних Сил є повне і безперебійне постачання військових частин і установ в усі періоди їхньої діяльності. Цей принцип є основним.

Принцип централізованого постачання медичним майном.

У його основу покладене централізоване керування запасами медичного майна (розподіл і подача майна по розпорядженнях органа управління медичної служби). Принцип централізованого постачання медичним майном дозволяє краще розпорядитися навіть вкрай обмеженими запасами, що особливо важливо в період війни. А зараз, коли може бути застосована зброя масового ураження, коли потреби в медичному майні значно зростають, цей принцип буде мати вирішальне значення.

Принцип планового постачання медичним майном.

Цей принцип виявляється в тому, що здійснюється встановлена періодичність доставки медичного майна частинам і установам за планами органів управління медичної служби. Строге і чітке дотримання цього принципу створює сприятливі умови для ритмічної, скоординованої роботи органів і установ медичного постачання, що особливо важливо у воєнний час.

Принцип економічності і раціональності у використанні медичного майна завжди мав і буде мати важливе значення. Вимоги цього принципу будуть виявлятися не тільки в раціональній витраті медичного майна, але й у максимально ефективному використанні усіх наявних сил і засобів мед. постачання.

Принцип високої готовності і живучості системи медичного постачання полягає у швидкому розгортанні сил і засобів медичного постачання, здатністю їх швидкого відновлення за рахунок наявних і доданих сил і засобів.

Принцип нормованого натурального постачання полягає у відпуску медичного майна натурою в межах установлених норм постачання. Накопичений за тривалий період досвід показує, що система натурального постачання, незважаючи на ряд негативних сторін (примусовість асортименту, обмеження номенклатури й ін.), найбільше раціонально розв'язує питання забезпечення військ медичним майном у різних умовах. Деякі негативні сторони цього принципу вдається перебороти за рахунок децентралізованих заготівель, на що органом управління медичної служби виділяються кошти для закупівлі медичного майна на місцях.

Принцип забезпечення переважно комплектами медичного майна. Цей принцип дозволяє виконати одне з найважливіших сучасних вимог, поставлених до мед. служби - швидкості відмобілізації й оперативності постачання в ході бойових дій.

Розглядаючи завдання і принципи медичного постачання, не можна не звернути увагу на нормування медичного майна, що є однією з основних умов ефективності організації забезпечення військ медичним майном.

Під нормуванням медичного майна розуміються розробка і застосування норм постачання (відпуску, витрати, запасу) в інтересах повного задоволення потреби медичної служби в лікарських, перев'язувальних і інших засобах для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих.

Що ж таке норми медичного майна? Норми - це розроблені відповідно до досвіду і науково обґрунтованим розрахункам кількісні показники, що характеризують відпуск, витрати чи збереження медичного майна, регламентовані офіційними документами.

Норми постачання є основою для поточного і перспективного планування і забезпечення потреби військ у медичному майні. Вони є дійсним засобом повсякденного контролю над діяльністю медичної служби з питань забезпечення медичним майном.

У практиці роботи медичної служби встановлені наступні основні поняття по нормуванню медичного майна: норми постачання, норми запасу, розрахункова норма, табель.

Норми постачання - це кількість предметів медичного майна, установлена до видачі підрозділам, військовим частинам чи з'єднанням, і призначена для проведення заходів щодо медичного забезпечення у визначений період часу.

Норма запасів - це перелік найменувань медичного майна з указівкою його кількості, що підлягає зберіганню в запасах.

Розрахункова норма - це номенклатура і кількість медичного майна, що передбачає витрати на забезпечення очікуваних санітарних втрат протягом визначеного часу.

Табель - це перелік предметів і комплектів майна з указівкою їхньої кількості, визначених відповідно до складу і призначення військової частини. Він додається до штату військової частини.

Визначення потреби в медичному майні в частинах і установах діючої армії здійснюється по типових нормах постачання на воєнний час. На відміну від норм мирного часу, кожна типова норма на воєнний час включає усі інвентарні і витраті предмети, призначені військовій частині, у табелі до штату.

Табельна потреба у витратних і інвентарних предметах, представлених у типовій нормі у виді комплектів, обчислюється підсумовуванням кількості однойменних предметів у всіх приначених по нормі комплектах.

В оперативних об'єднаннях для розрахунку ймовірної витрати медичного майна спеціального і загального призначення в планованому періоді можуть використовуватися розрахункові (заявочні) норми витрати медичного майна на кожну 1000 санітарних втрат від окремих видів зброї, на 1000 особового складу і 1000 змішаних ліжок.

Визначення потреби в медичному майні спеціального призначення у воєнний час може обчислюватися виходячи з прогнозованих санітарних втрат у майбутньому бою (операції).

Витребування медичного майна здійснюється за заявками і повідомленнями, форми, порядок і терміни представлення яких визначаються Табелем термінових повідомлень Тилу ЗС України на воєнний час. Медичне майно, призначене частинам, з'єднанням і оперативним об'єднанням, поповнюється в порядку планового постачання й обов'язково доводиться до встановлених розмірів, обумовлених табельною потребою в період підготовки до бою (операції).

Знаючи принципи медичного постачання, а також поняття про нормування, визначення потреби і витребування медичного майна, розглянемо загалом схематично порядок представлення заявок і порядок подачі медичного майна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]