Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анестезіологія.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Блокада сім'яного канатнка за Лоріним-Епштейном

Показання: сечокислий діатез, ниркова коліка, гострий орхіт, епідидиміт.

На межі між мошонкою і зовнішнім кільцем пахового каналу пальпаторно знаходять сім'яний канатик і після обробки операційного поля в ділянку його

проекції вводять 40-60 мл 0,5 % розчину новокаїну (рис. 6.4). У жінок анестезію периферичного відділу круглої зв'язки матки проводять біля виходу її через зовнішній отвір пахового каналу. Додатково у велику статеву

губу вводять 5-10 мл 0,5 % розчину новокаїну.

Протипоказання: невправима пахова грижа на відповідній стороні черевної стінки.

Можливі ускладнення. Поранення судин сім'яного канатика. При появі крові в шприці голку відтягують на себе і місце знаходження її в тканинах притискають на 3-4 хв. Після цього блокаду продовжують.

Шийна вагосимпатична блокада (рис. 6.5) виконується при травмах грудної клітки, торакальних і торакоабдомінальних пораненнях, операціях на стравоході, легенях, щитоподібній залозі.

Медична сестра вкладає хворого на спину, під шию підкладає валик, голову пацієнта максимально повертає в сторону (при правосторонній блокаді вліво, лівосторонній - вправо). Рука хворого з боку пункції повинна вільно звисати донизу.

Лікар вводить у ділянку проходження блукаючого нерва (прокол по задньому краю кивального м'язу) від 30 до 60 мл 0,25 % розчину новокаїну.

Блокаду круглої зв'язки печінки виконують при гострому холециститі, холецистопанкреатиті.

Медична сестра укладає хворого на спину, і лікар вводить у круглу зв'язку печінки (починає робити пункцію на 1 см вище і правіше пупка) лікувальну суміш. Склад суміші може бути різним. При вираженому больовому синдромі без загальних явищ вводять 40-50 мл 0,5 % розчину новокаїну, в який додають 1 мл 0,2 % розчину платифіліну, 2 мл 1 % розчину папаверину, 2 мл 2 % розчину но-шпи, вітаміни групи В і аскорбінову кислоту.

Новокаїнова блокада через поперековий трикутник. Показаннями до її виконання є в основному ті ж захворювання, що і для паранефральної блокади. Медична сестра укладає хворого на бік, під поперек підкладає валик, і лікар вводить в заоче- ревинний простір від 60 до 80 мл 0,25 % розчину новокаїну.

Крім вищеописаних, проводять також внутрішньотазову, навколокуприкову, періанальну, пресакральну та інші види блокад.