Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анестезіологія.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Футлярна анестезія кінцівок

Показання. Запальні процеси кінцівок, облітеруючі захворювання артерій, рани і виразки, які повільно загоюються, відмороження, укуси отруйних змій, відкриті і закриті травми кінцівок. Перед анестезією накладають венозний джгут. Анестезію верхньої кінцівки можна провести за допомогою двох ін'єкцій - у футляри двоголового і триголового м'язів плеча, а нижньої - трьох - у футляри передньої, задньої і внутрішньої групи м'язів стегна (для проведення блокади треба добре знати анатомію кінцівки).

Після обробки операційного поля тонкою голкою в ділянці ін'єкції проводять анестезію шкіри (за типом "лимонної шкірочки"), а потім довгою голкою, проколюючи "лимонну шкірочку", під тиском вводять анестезуючу речовину в кістково-фасціальні футляри. Для проведення анестезії на стегні вводять 120-200 мл 0,25 % розчину новокаїну або іншого анестетика невеликої концентрації, на плечі - 100-120 мл. Після блокади кінцівку необхідно іммобілізувати. Повторну анестезію (при захворюваннях) можна провести через 7-8 днів.

Внутрішньокісткова анестезія

Показання. Остеомієліт, переломи, вивихи, поранення кінцівок, для знеболювання при операціях на кінцівках. Для зменшення кровопостачання кінцівці надають припіднятого положення, а потім накладають венозний джгут або манжетку від апарата для визначення артеріального тиску. Після поетапного знеболювання шкіри, підшкірної основи, окістя товстою голкою з мандреном (голка Кассирського, вкорочена голка Біра) круговими рухами проколюють кістку на 1-1,5 см. Після відтягнення голки на 0,3-0,5 см вводять 0,25 % розчин новокаїну в кількості 60-200 мл, залежно від розміру кістки. Наприклад, для анестезії стопи джгут накладають на нижню третину гомілки і вводять 50-60 мл новокаїну в п'ятку або кісточку, для знеболення гомілки джгут накладають на нижню третину стегна і вводять 100-120 мл новокаїну в кісточку гомілки. Анестезія передпліччя досягається накладанням джгута на нижню третину плеча і введенням 70-80 мл новокаїну в епіфізи ліктьової або променевої кістки тощо. Введення анестетика проводять у губчасту речовину кістки.

Новокаїнові блокади

Новокаїнові блокади широко застосовують при лікуванні запальних процесів і нервово-судинних порушень. Проводять новокаїнову блокаду в стаціонарних умовах з дотриманням правил асептики. Перед виконанням блокади необхідно ретельно підготувати операційне поле (зголити волосся, шкіру двічі обробити в місці пункції 1 % розчином йодонату, обкласти стерильними серветками). Після виконання блокади місце проколу обробляють розчином йодонату, а потім медичним клеєм (МК-6, МК-7). Коротко ознайомимося з деякими видами новокаїнових блокад.

Паранефральну новокаїнову блокаду виконують при спастичних і атонічних станах органів черевної порожнини, гострому холециститі, панкреатиті, нирковій коліці, облітеруючих захворюваннях артерій і трофічних виразках нижніх кінцівок.

Протипоказання: пухлини позаочеревинного простору.

Можливі ускладнення. Потрапляння новокаїну в товщу поперекових м'язів, про що буде свідчити зворотне витікання новокаїну з голки. Прокол нирки - в голці буде з'являтись кров, прокол кишок - в шприці з'являється газ або рідкий кал. Якщо голка знаходиться в м'язі, її необхідно просунути далі і продовжити введення новокаїну. При появі крові в шприці голку необхідно потягнути на себе і також продовжувати блокаду. При підозрі на потрапляння голки в просвіт кишки блокаду припиняють, за хворим встановлюють динамічний нагляд.

Методика проведення паранефральної новокаїнової блокади

Матеріальне забезпечення: розчин йодонату, спирт етиловий, стерильні марлеві кульки, шприц 5 мл з тонкою; голкою, шприц 20 мл з довгою голкою (10-12 см), 0,25 % новокаїн, корнцанг (пінцет, затискач), гумові рукавички.

Алгоритм дії:

1. Медична сестра і лікар миють руки під проточною водою, просушують, нігтьові фаланги обробляють серветкою, змоченою 96 % спиртом, йодом, одягають стерильні гумові рукавички.

2. Хворого роздягають до пояса, кладуть на бік, протилежний пункції, під поперек підкладають валик.

3. Медсестра корнцангом бере кульку, змочує її йодонатом, подає лікареві, який широко обробляє операційне поле в ділянці попереку. Аналогічно проводять обробку спиртом.

4. Медсестра набирає в шприц місткістю 5 мл розчин новокаїну, під'єднує до нього тонку коротку голку і подає лікареві (лікар в чотирикутнику Лесгафта-Грінфельда інфільтрує шкіру у вигляді "лимонної шкірочки" і підшкірну основу).

5. Медична сестра набирає у шприц місткістю 20 мл розчин новокаїну, під'єднує довгу голку і подає лікареві (лікар через отриману "лимонну шкірочку" проводить голку через м'язи спини на глибину до 10-12 см; по шляху просування голки тканини інфільтруються новокаїном).

6. Після потрапляння голки в заочеревинний простір (розчин новокаїну надходить без зусиль, при від'єднанні шприца не капає з голки) лікар вводить 60-100 мл розчину. Медична сестра набирає розчин у шприц без голки і подає лікареві (краще мати два шприци по 20 мл для швидшої роботи).

7. Голку виймають, місце проколу обробляють йодонатом, накладають асептичну наклейку.

Методика виконання новокаїнових блокад інших ділянок аналогічна.