Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анестезіологія.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Апаратура для проведення знеболювання

Для проведення апаратно-маскового й ендотрахеального наркозу необхідний наркозний апарат, маски, інтубаційні трубки, допоміжні інструменти (роторозширювач, язикотримач, перехідники, дихальні мішки тощо). Наркозний апарат складається з 4 основних вузлів: балонів із редукторами, дозиметра, випаровувача для наркозних засобів і абсорбера (рис. 6.1).

Балони бувають: кисневі - по 10-40 л, синього кольору, під тиском 150 атм.; із закисом азоту - по 10 л, сірого кольору, під тиском 50 атм.; із циклопропаном - ємністю 2 л, оранжевого кольору, під тиском 5 атм. До балонів під'єднують редуктори з манометрами для подачі в наркозний апарат газів під робочим тиском: кисень, закис азоту.

Дозиметри показують витрати кисню і наркозних речовин. Для кисню і газоподібних речовин передбачений дозиметр, що показує відсотковий вміст газів у дихальній суміші. Дозиметрами для рідких наркотичних речовин є випаровувачі, в яких на вході до дихальної системи хворого формуються парогазові суміші попередьо заданої концентрації.

Рис. 6.1. Наркозний апарат.

Абсорбер - прилад, наповнений хімічною речовиною, яка поглинає вуглекислий газ із видихуваного повітря.

До кожного наркозного апарата додаються дихальні шланги, маски, мішки, трубки тощо.

Правила роботи з наркозним аппаратом

Перед початком роботи необхідно перевірити кількість газів у балонах, заземлити апарат, заповнити абсорбер свіжим абсорбентом і закрити його, щоб він не поглинав вуглекислий газ із повітря. Перевіряють роботу дозиметра, почергово відкриваючи вентилі і стежачи за підйомом поплавків у ротаметрах. Ритмічно стискаючи дихальний мішок, перевіряють роботу клапанів вдиху і видиху. У термокомпенсатор заливають 1 л дистильованої води необхідної температури, а у випаровувач до мітки - рідкий анестетик, яким будуть проводити наркоз. Перевіряють герметичність випаровувача, продуваючи його киснем при закритому крані; при цьому не повинен відчуватись запах анестетика.

Після ретельної перевірки всіх вузлів і агрегатів наркозного апарата сестра-анестезист доповідає лікареві про його готовність.

Правила техніки безпеки при роботі з наркозним апаратом:

1. Не дозволяється знімати задню стінку з працюючого апарата.

2. Під'єднання пацієнта до респіратора необхідно проводити гофрованими шлангами з антистатичної гуми, і лише тими, що входять до комплекту даного наркозного апарата.

3. Після закінчення роботи апарата необхідно вилити з випаровувача залишок анестетика, причому робити це потрібно дуже повільно й обережно.

Заходи для попередження вибухів в операційній під час наркозу:

1. В операційній під час наркозу не можна користуватись відкритим полум'ям - спиртівками, газовими горілками тощо.

2. Уся електрична апаратура, що застосовується під час наркозу, повинна бути іскробезпечною і заземленою. Заземленим повинен бути і наркозний апарат.

3. Не можна користуватись діатермокоагулятором при проведенні наркозу циклопропаном.

4. Не можна носити в операційній синтетичний і шовковий одяг, а також взуття на синтетичній основі або з пластика. Необхідно носити одяг із бавовняної тканини і шкіряні тапочки на антистатичній гумі.

5. Під час роботи застосовують деталі апарата із антистатичної (чорної) гуми, а якщо маски чи шланги зроблені зі звичайної гуми, необхідно періодично зволожувати їх водою.

6. Необхідно періодично зволожувати підлогу під час роботи.

7. В операційній і наркозній кімнаті повинна бути припливно-витяжна вентиляція.

8. Необхідно стежити, щоб на деталях приладів, руках анестезиста, обличчі хворого не було слідів жиру, мазі, помади.

9. Персоналу операційної не можна носити годинник, браслети або будь-які інші металеві предмети.

10. Для зняття зарядів статичної електрики персоналу операційної рекомендується періодично (особливо перед початком роботи) торкатися руками до заземлених предметів.