Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анестезіологія.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Загальні правила проведення наркозу

Існує багато різноманітних способів проведення наркозу та безліч наркозних речовин, але при будь-якому наркозі необхідно дотримувати таких загальних правил:

1) уникати дій, які сприяють виникненню неприємних відчуттів у хворого (наприклад, задухи); з цією метою треба починати наркоз барбітуратами внутрішньовенно або інгаляцією закису азоту;

2) необхідно ретельно перевірити прохідність усіх газів через наркозні апарати у дихальні шляхи;

3) під час наркозу хворий повинен бути під постійним наглядом до повного відновлення його свідомості, появи кашльового рефлексу, м'язового тонусу та самостійного дихання;

4) результати спостережень реєструються у наркозній карті, де відмічаються основні показники стану хворого (дихання, пульс, AT, реакція зіниць), а також вжиті заходи (переливання крові, вливання рідин, введення ліків).

Основні обов'язки медичної сестри-анестезиста:

1. Виконання медикаментозної підготовки за призначенням лікаря-анестезіолога.

2. Підготовка анестезіологічної апаратури до наркозу, а також інструментів, медикаментів, наркотичних речовин, кисню та ін.

3. Очищення і стерилізація інструментів та апаратів після наркозу.

4. Контроль за своєчасною доставкою хворого для проведення наркозу та укладання його на операційному столі. Перед початком наркозу у хворого необхідно зняти зубні протези, якщо вони є.

5. Постійна допомога лікарю-анестезіологу протягом усього періоду проведення наркозу - до повного пробудження хворого.

6. Заповнення наркозної карти.

7. Спостереження та транспортування прооперованого хворого з операційної у післяопераційну палату та нагляд за ним за вказівкою лікаря-анестезіолога; сестра-анестезист не має права відлучатись із операційної або від ліжка хворого без дозволу лікаря-анестезіолога.

8. Ведення обліку використаних препаратів, своєчасне виписування та одержання їх із аптеки.

9. Знання основ анестезіології та уміння, за неохідності, дати ма- сковий наркоз за допомогою наркозного апарата, а також проводити керовану вентиляцію легень, непрямий масаж серця.

Догляд за хворим під час наркозу

Під час наркозу сестра-анестезист заповнює наркозну карту, в якій записуються всі дані щодо перебування у стані наркозу. Зазначають початок наркозу і речовини, якими він проводиться. Якщо під час наркозу вводять Лікарські засоби, наприклад, міорелаксанти, серцеві засоби, переливають кров, це фіксується в карті з вказівкою точного часу їх введення. Через кожні 5 хв відмічають пульс, тиск, ширину зіниць, рогівковий рефлекс хворого.

Якщо наркоз проводять під самостійним диханням, відмічають його частоту, а також концентрацію насичення організму киснем і анестетиками. Крім того, в наркозній карті вказують етапи операції - початок, закінчення, видалення якогось органа, залежно від чого змінюється і тактика наркозу - більш глибо-

кий наркоз, введення певних лікарських засобів тощо. Незалежно від того, якими засобами виконують наркоз і які міорелаксанти при цьому вводять, на час закінчення операції їх дія на організм хворого повинна припинитись.