Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анестезіологія.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Ускладнення наркозу і їх профілактика

Порушення прохідності дихальних шляхів може бути викликане западанням язика і надгортанника, ларинго-, бронхоспазмом, механічним закупоренням дихальних шляхів. Западання язика відбувається при повному розслабленні м'язів. Для його профілактики й усунення необхідно подати вперед нижню щелепу, натиснути на її кути так, щоб нижні зуби виступали вперед. При неефективності цього методу за корінь язика вводять повітропровід. Довжина повітропровідної трубки повинна дорівнювати відстані від кута рота до кута нижньої щелепи. Кінець повітропроводу направляють спочатку в сторону піднебіння, щоб відтиснути язик, а потім повертають його до кореня язика. Зовнішній кінець повітропроводу закріплюють (гумовий закріплюють смужками липкого пластиру, а дротяний - марлевою смужкою, проведеною навколо шиї хворого). При відсутності повітропроводу язик витягують за допомогою язикотримача, звільняючи вхід у трахею. Іноді для профілактики повторного западання язика його прошивають стерильною ниткою по середній лінії, відступивши 2 см від кінчика, нитку підтягують і фіксують затискачем до сорочки хворого.

Ларингоспазм - виникає при гіпоксії, подразненні слизових оболонок дихальних шляхів анестетиками, блювотними масами, кров'ю. Для профілактики бронхоспазму в премедикації обов'язково необхідно вводити 1 мл 0,1 % атропіну сульфату. При виникненні спазму операцію тимчасово припиняють, проводять інтубацію трахеї і виконують ШВЛ з підвищеною подачею кисню. При неможливості інтубації проводять трахеостомію або пункцію товстою голкою щитоперснеподібної зв'язки і вдування кисню через голку.

Механічне закупорення дихальних шляхів може бути викликане потраплянням у дихальні шляхи сторонніх тіл (зубних протезів, уламків каріозних зубів), слизу, крові, блювотних мас. Для профілактики цих ускладнень необхідно правильно готувати хворих до операції - зняти зубні протези, провести санацію ротової порожнини, провести аспірацію шлункового вмісту. При потраплянні в трахею крові, слизу їх відсмоктують через стерильний катетер за допомогою електровідсмоктувачів, шприца Жане.

Коли у хворого під час наркозу почалось блювання, подачу наркозних речовин припиняють, голову повертають набік і підставляють лоток. Потім порожнину рота і зіва просушують тупферами, шматочки їжі видаляють пальцем, обгорнутим марлею. При потраплянні блювотних мас у трахею їх видаляють за допомогою відсмоктувачів.

Профілактикою всіх ускладнень є ретельна та правильна підготовка хворого до наркозу.

Инструменты для наркоза

Воздуховоды используют для сохранения проходимости дыхательных путей при масочном наркозе.

Зубные распорки предназначены для сохранения доступа к ротовой полости, предохранения от закусывания интубационных трубок и языка.

Роторасширитель применяют для разведения челюстей.

Языкодержатель используется для удержания языка от западения во время наркоза, при бессознательных состояниях.

Переносные аппараты для ручной искусственной вентиляции легких предназначены для вентиляции легких в экстренных ситуациях.

Вакуумные отсосы используют для удаления содержимого из трахеи, бронхов, полости рта, желудка и раны.

Пульверизатор необходим для орошения анестезирующим раствором верхних дыхательных путей и гортани перед интубацией и при осмотре гортани.

Иглы и сосудистые катетеры используют для введения различных препаратов во время наркоза.

Ларингоскопы для осмотра гортани перед интубацией и во время интубации трахеи.

Эндотрахеальные трубки размером от № 00 до № 12-16 изготовляют из плотной медицинской резины, латексной резины или эластичной (термопластичной) пластмассы. Применяют трубки гладкие, короткие, изогнутые под прямым углом, трубки с манжетами, трубки с жестким каркасом.

Введення ларингоскопа

А - Ларингоскопія за допомогою прямого клинка. Зліва - введення клинка; праворуч - розташування клинка в гортані.

Б - Ларингоскопія за допомогою зігненого клинка. Зліва - введення клинка; праворуч - розташування клинка в гортані.

В - Розташування в гортані зігненого клинка ларингоскопа і введення трубки з манжеткою через правий кут рота потерпілого.

Інтубація трахеї

Для проведення інтубації:

а) швидко відкрийте рот хворого правою рукою;

б) вмістіть ларингоскоп в ліву руку і введіть клинок в правий кут рота хворого, змістіть його язик ліворуч таким чином, щоб можна було оглянути порожнину рота хворого; потрібно оберігати губи хворого від попадання їх між зубами і клинком ларингоскопа;

в) введіть клинок ларингоскопа уперед по середній лінії, огляньте рот хворого, язичок, глотку і надгортанник, одночасно вмістивши праву руку на лоб хворого або потилицю, підтримуючи його голову в закиненому положенні;

г) оглянете черпаловидні хрящі, вхід в гортань, голосові зв'язки, піднявши надгортанник прямим клинком ларингоскопа (мал. 12а) або досягши аналогічного ефекту, натиснувши кінцем зігненого клинка ларингоскопа на область безпосередньо перед надгортанником (мал. 12б);

д) виведіть гортань для огляду за рахунок просування клинка ларингоскопа вгору (уперед) з правим схилом. Не використовуйте верхні зуби як опору. Дуже глибоке введення ларингоскопа із зігненим клинком може привести до зміщення надгортанника вниз, а дуже поверхневе введення клинка приводить до випинання кореня язика, що утрудняє огляд гортані. При дуже глибокому введенні прямого клинка останній входить в стравохід і виводить вхід в гортань з поля зору. Цих помилок можна уникнути вчасно розпізнавши черпаловидні хрящі;

е) при необхідності, попросіть помічника подати гортань вниз для кращого огляду, а також відтягнути правий кут рота хворого для збільшення простору, необхідного для введення трубки;

ж) введіть ендотрахеальну трубку (за допомогою правої руки) через правий кут рота хворого під контролем зору. Необхідно стежити за наконечником трубки і манжеткою і, як тільки вони пройдуть через гортань, просунути трубку таким чином, щоб манжетка розташувалася безпосередньо нижче голосових зв'язок (рис 12в);

з) попросіть помічника втримувати трубку на місці проти кута рота хворого і витягніть ларингоскоп.

Трійний прийом Сафара

полягає в розгинанні голови в атлантопотиличному з’єднанні, висуванні нижньої щелепи і відкритті рота.

Для цього долоню однієї руки розташуйте так, щоб її ребро знаходилося на границі волосистої частини голови. Іншою рукою утримуйте підборіддя (альтернативний метод - підкласти під шию). Співдружним рухом обох рук розігніть голову в шийнопотиличному з’єднанні

Неінгаляційний наркоз і його види.

• Внутрішньовенний наркоз - ввідний і базис-наркоз (тіопентал натрію, гексенал, оксибутірат натрію, кетамін, рекофол та ін.).

• Нейролептаналгезія – аналгезія, відчуття байдужості та сонливість (фентаніл, дроперидол та ін.).

• Атаралгезія – спосіб загального знеболювання з використанням седативних (атарактиків) та наркотичних речовин (поєднання діазепаму, реланіуму, сібазону з фентанілом, пентазацином та ін.).

• Центральна аналгезія – спосіб наркозу з використанням великих доз наркотичних аналгетиків (1% р-н морфіну – 20-30 мл, 0,005% р-н фентанілу – 100 мл. Інші компоненти наркозу звичайні.