Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_otvety.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
87.56 Кб
Скачать
  1. Поняття про відчуття. Основні властивості відчуттів.

Будь-яке наше відчуття має якість, силу і тривалість. Якість відчуття - внутрішня його сутність, те, чим одне відчуття відрізняється від іншого. Наприклад, якостями зорових відчуттів є кольори - синій, червоний, коричневий та ін, слухових - звуки голосу людини, музичні тони, шум падаючої води та ін

Сила (інтенсивність) відчуттів визначається тим або іншим ступенем вираженості даної якості. У туманний ранок обриси лісу, контури будівель сприймаються органом зору лише в загальних рисах, невиразно. У міру зникнення туману стає можливим відрізнити хвойний ліс від листяного, триповерховий будинок від чотириповерхового. Сила зорового роздратування, а отже, і відчуття надалі продовжують наростати. Тепер видно окремі дерева, їхні гілки, у вікнах будинку - вікна, квіти на підвіконні, фіранки і т.п.

Тривалість відчуття - це той час, протягом якого у людини зберігається враження даного конкретного відчуття. Тривалість відчуттяпринципово відрізняється від тривалості подразнення. Так, дію подразника вже може бути закінченим, проте відчуття протягом деякого часу триває. Наприклад, відчуття болю після уривчастого удару, печіння - після одномоментного торкання розпеченим предметом.

  1. Класифікація та різновиди відчуттів.

За розміщенням рецепторів на поверхні тіла або всередині організму розрізняють такі види відчуттів:

1) екстероцептивні;

2) інтероцептивні;

3) пропріоцептивні.

Екстероцептивні відчуття — це найбільша група відчуттів. Вони забезпечують одержання сигналів із зовнішнього світу і створюють підґрунтя для нашої свідомості. До екстероцептивних відчуттів належать зорові, слухові, нюхові, смакові, дотикові (тактильні), термічні (температурні) і больові відчуття.

Інтероцептивні відчуття — це органічні відчуття, вони сигналізують про стан внутрішніх процесів організму, доводять до мозку подразнення від стінок шлунка і кишечника, серця і кровоносної системи та інших внутрішніх органів. Це найбільш древня і найбільш елементарна група відчуттів. Вони належать до числа найменш усвідомлюваних і найбільш дифузних форм відчуттів і завжди тісно пов'язані з емоційними станами.

Пропріоцептивні відчуття забезпечують сигнали про положення тіла в просторі і складають підґрунтя рухів людини, відіграючи важливу роль в їх регуляції. 

Шкіряні відчуття включають тактильні, температурні та больові відчуття.

  1. Розлади відчуттів.

Розлади відчуттів бувають пов'язані з ураженням периферичних і центральних частин аналізаторів, з порушенням провідних шляхів ЦНС.  Гіперестезія - загальне зниження порогу чутливості, сприймається хворими як емоційно неприємне почуття з відтінком роздратування. Гіпестезія - загальне зниження чутливості, що виявляється неприємним почуттям измененности, бляклості, сірості навколишнього світу.  Істерична анестезія - функціональний розлад, що виникає у особистостей з демонстративними рисами характеру безпосередньо після дії психотравми Парестезії - це частий неврологічний симптом, який спостерігається при ураженні периферичних нервових стовбурів (наприклад, приалкогольній полінейропатії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]