Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhologia_otvety.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
87.56 Кб
Скачать
  1. Розвиток і виховання.

Проблема розвитку та виховання особистостіналежить до найактуальніших соціальних аспектів суспільного життя і завжди потребує глибокого наукового обгрунтування психологічної сутності чинників цього процесу.

  1. Діяльність як чинник розвитку особистості.

Діяльність — спосіб буття людини у світі, її здатність вносити в дійсність зміни.

Основними компонентами діяльності є:

1) суб'єкт з його потребами;

2) мета, відповідно до якої предмет перетворюється на об'єкт, на який спрямовано діяльність;

3) засіб реалізації мети;

4) результат діяльності.

  1. Зарубіжні теорії розвитку особистості.

Вони представлені в зарубіжній педагогіці такими основними напрямами: біологічним, соціологічним, біосоціальним.

Біологічний напрям розвивали М.Монтессорі, К.Лоренц, Е.Фромм та ін. Вони стверджують, що моральні якості людини біологічно зумовлені. Підставою для висновків, згідно з якими люди народжуються добрими або злими, агресивними або лагідними, чесними або брехливими, слугують дані, отримані під час поведінки людини й тварини. Уважається, що якщо інстинкти у людей і тварин успадковуються, то таке успадкування відбувається за аналогією до тварин. Такий підхід, наприклад, дав право німецькому психологу Еріху Фромму стверджувати, що характер дитини - це "зліпок" із характеру батьків, який розвивається "у відповідь" на їхній характер.

Останнім часом, як уже згадувалося, на користь успадкованої зумовленості моральності людини та її соціальної поведінки відкрито висловлюється низка відомих учених сучасності (М.М.Амосов, П.К.Лнохіи, В.П.Ефроімсон, П.В.Симонов та ін.).

55. Предмет психології та її завдання.

Психологія — одна з наук про людину. Об’єктом її вивчення є найскладніша сфера життєдіяльності людини — психіка. Складність психіки як явища зумовлена тим, що вона є вищим продуктом біологічного та суспільного розвитку живих істот. Складним є і функціональний бік психіки. Вона є засобом орієнтування організму в навколишньому світі й регулятором поведінки в динамічних умовах середовища. Психічна активність людини спрямовується на різні об’єкти.

  1. Особливості, якими характеризується психіка.

  2. Рефлекторна природа психіки.

Відображувальна діяльність людини засадово зумовлена рефлекторною діяльністю мозку. Фундатором вчення про рефлекторну природу психікиє видатний російський фізіолог І. Сєченов (1829–1905). Вчення І. Сєченова про рефлекторну природу психіки розвинув І. Павлов (1849–1936) у своєму вченні про вищу нервову діяльність. Теорія рефлекторної діяльності спирається на три основні принципи наукового дослідження: • детермінізму, тобто поштовху, причини будь-якої дії, її ефекту; • аналізу та синтезу, тобто розкладання цілого на частини і потім складання нового цілого з елементів; • структурності та пристосування динаміки до структури.

  1. Три основні принципи наукового дослідження.

Вчення І. Сєченова про рефлекторну природу психіки розвинув І. Павлов (1849–1936) у своєму вченні про вищу нервову діяльність. Теорія рефлекторної діяльності спирається на три основні принципи наукового дослідження: • детермінізму, тобто поштовху, причини будь-якої дії, її ефекту; • аналізу та синтезу, тобто розкладання цілого на частини і потім складання нового цілого з елементів; • структурності та пристосування динаміки до структури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]