Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛАВА 12п.doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

71

Глава 12

МЕДИЧНА СЛУЖБА ОПЕРАТИВНИХ ОБ’ЄДНАНЬ

Сучаснi вiйни способами та засобами їх ведення суттєво вiдрiзняються вiд вiйн середини 20-го столiття. Зокрема, у бiльшостi випадкiв вирiшальне значення у сучаснiй вiйнi має її початковий перiод. Слiд пiдкреслити, що пiд час будь-якої вiйни, в яку може бути втягнута Україна, пріоритетним видом бойових дiй її Збройних Сил буде оборона. Через обмеженiсть територiї України, значну компактнiсть її населення, концентрацію найважливiших вiйськово-економiчних об’єктiв у декiлькох порiвняно невеликих за площею районах, несприятливий результат боротьби пiд час початкового періоду вiйни може загрожувати руйнуванням інфраструктури військового та державного управління, нанесенням втрат військово-економічній потужності країни, які важко відновлюються, переростанням війни у затяжну тощо.

Виходячи з вищесказаного, оперативні об’єднання Збройних Сил України зазнали певних органiзацiйно-структурних змін, що в свою чергу викликало потребу реформування системи їх медичного забезпечення.

12.1. Завдання і організація медичної служби армійського корпусу

Армійський корпус (АК) є військовим оперативним об'єднанням і має різнорідну (за своїм складом) та динамічну штатну структуру. Бойові завдання, які ставляться перед АК, носять оперативний характер.

До складу АК може входити декілька механізованих (танкових) бригад і необхідна кількість військових з'єднань, частин та підрозділів бойового забезпечення, спеціальних родів військ і служб, підпорядкованих безпосередньо командувачу корпусу.

Для виконання завдань медичного забезпечення АК у бойових операціях в його складі представлені відповідні сили і засоби медичної служби.

Під медичною службою АК розуміють всю сукупність сил і засобів медичної служби в частинах і з'єднаннях АК, роботу яких організують відповідні начальники.

До корпусної медичної служби АК відносяться тільки сили і засоби медичної служби АК, які підпорядковані безпосередньо начальнику медичної служби АК: військово-медичний відділ (як орган управління) та медична бригада АК (МедБр).

Загальне керівництво корпусними медичними силами і засобами, а також медичною службою з'єднань і частин, які входять у даний АК, здійснює начальник медичної служби АК.

На медичну службу армійського корпусу покладаються наступні основні завдання:

управління силами і засобами медичної служби АК під час операції;

підсилення військової медичної служби медичними кадрами, транспортними засобами та іншими медичними силами і засобами;

участь (при необхідності) в евакуації поранених і хворих безпосередньо з осередків масових санітарних втрат до військових польових пересувних госпіталів (ВППГ), медичних рот (медр);

надання пораненим і хворим першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги;

тимчасова госпіталізація у медр і ВППГ нетранспортабельних поранених і хворих;

лікування легкопоранених і легкохворих, із терміном відновлення боєздатності до 15 діб;

тимчасова ізоляція інфекційних хворих до евакуації їх у військовий польовий інфекційний госпіталь;

підготовка поранених і хворих до подальшої евакуації із медр, ВППГ за призначенням та організація їх відправки до госпітальної бази;

забезпечення медичним майном і технікою з’єднань та частин АК, закладів, частин та підрозділів медичної служби АК;

організація захисту сил і засобів медичної служби АК від зброї масового ураження;

участь у військово-медичній підготовці особового складу військ і організація спеціальної підготовки медичного складу;

ведення медичного обліку і звітності, вивчення і узагальнення бойового досвіду медичної служби.

Військово-медичний відділ (ВМВ), як орган управління медичної служби армійського корпусу, здійснює планування медичного забезпечення військових операцій, організує взаємодію між військовими і корпусними засобами медичної служби, маневрування силами і засобами медичної служби АК під час бойових дій, здійснює контроль за діяльністю, як штатних, так і приданих медичних формувань АК.

Начальник медичної служби АК відповідає за організацію медичного забезпечення військ АК, зокрема, за організацію надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим військовослужбовцям корпусу. Він підпорядкований командувачу АК, а із спеціальних питань - начальнику військово-медичного управління оперативного командування. У складі військово-медичного відділу, крім начальника і його заступника є: 4 старших офіцери і один офіцер, які відповідають за певні напрямки діяльності медичної служби (організаційно-планову роботу, лікувально-евакуаційне забезпечення, забезпечення медичним майном тощо); три головні медичні спеціалісти АК (хірург, терапевт, радіолог-токсиколог). Медичні спеціалісти підпорядковані безпосередньо начальнику медичної служби АК і організують роботу за своєю спеціальністю у військах та у медичних частинах і закладах АК.

Військово-медичний відділ розгортається і пересувається у складі першого ешелону тилового пункту управління (ТПУ) АК і включається в його радіомережу. Для збільшення оперативності керівництва силами і засобами медичної служби АК із складу ВМВ можуть бути виділені 1-2 офіцери в оперативну групу тилу. Остання під час операції знаходиться на командному пункті управління (КПУ) командувача АК.

Окрім військово-медичного відділу, до корпусних сил і засобів медичної служби, як вже було зазначено вище, відноситься медична бригада армійського корпусу, яка є медичним з’єднанням, що призначене для надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим, їх евакуації в госпітальну базу та забезпечення медичним майном і технікою особового складу та медичної служби АК.