Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЛАВА 12п.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
475.65 Кб
Скачать

12.8. Порядок використання військового польового пересувного госпіталю при веденні бойових дій

Згідно з існуючою системою лікувально-евакуаційного забезпечення Збройних Сил України у воєнний час ВППГ є основним лікувальним закладом в АК, який розгортає етап медичної евакуації для надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим. Своєчасне надання вказаної допомоги потерпілим у перші години після поранення чи захворювання та евакуація їх у лікувальні заклади госпітальної бази за призначенням має вирішальне значення для збереження їх життя та отримання найкращих результатів у наступному лікуванні.

За організацію надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим відповідає начальник медичної служби армійського корпусу, а порядок використання ВППГ визначається планом медичного забезпечення корпусу. Військові польові пересувні госпіталі є частинами МедБр армійського корпусу. При створенні угруповання сил і засобів медичної служби при оборонній операції начальник медичної служби армійського корпусу вказує командиру МедБр основні та запасні рубежі розгортання ВППГ залежно від побудови оборони об’єднання. Остаточний вибір площадки для розгортання та її трасування виконує рекогносцирувальна група під керівництвом начальника госпіталю.

Військові польові пересувні госпіталі, що забезпечують війська першого ешелону армійського корпусу при оборонній операції, доцільно розгортати у тиловій смузі відповідних бригад на відстані 20-25 км від переднього краю оборони. ВППГ, який забезпечує бригаду другого ешелону, зосереджується за її бойовим порядком у готовності до негайного розгортання або пересування для медичного забезпечення контрудару.

Для забезпечення безперервності і своєчасності надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим із військ, що ведуть оборонний бій, доцільно ешелонувати розгортання військових польових пересувних госпіталів МедБр армійського корпусу. За ВППГ, що забезпечують бригади першого ешелону, розпорядженням начальника медичної служби армійського корпусу на відстані 20-30 км від них розгортаються наступні ВППГ із завданням:

приймати поранених і хворих з медичних рот бригад у випадку переміщення ВППГ, розгорнутого попереду, його відходу чи припинення прийому потерпілих з інших причин;

приймати поранених і хворих з осередків масових санітарних втрат, якщо попередній ВППГ не здатний своєчасно надати допомогу усім потерпілим;

приймати поранених і хворих із бригади другого ешелону у випадках, коли ВППГ, який забезпечує цю бригаду, переміщується або не справляється з роботою;

заміна ВППГ, який вийшов з ладу.

При виборі місця розгортання ВППГ слід враховувати можливість спрямування безпосередньо до нього потоку поранених і хворих у випадку вимушеного переміщення медичних рот бригад.

У ВППГ за добу може бути надана кваліфікована медична допомога у повному обсязі до 500 пораненим і хворим. При збільшенні величини санітарних втрат обсяг кваліфікованої медичної допомоги у ВППГ може скорочуватись або потік поранених і хворих спрямовуватись на інший ВППГ, який розгорнутий глибше в тилу.

Для забезпечення переміщення ВППГ у новий район проводиться ряд заходів, головними з яких є: підсилення евакуації поранених і хворих з ВППГ; переключення евакуації поранених і хворих з медичних рот бригад у ВППГ, що розгорнуті за наступним оборонним рубежем.

ВППГ переміщується, як правило, за наступний оборонний рубіж у райони раніш намічених запасних площадок. Їх переміщення у тил здійснюється за рішенням начальника медичної служби армійського корпусу. Тільки у крайніх випадках, наприклад при безпосередній загрозі знищення ВППГ, останній переміщується за розпорядженням начальника госпіталю з негайною доповіддю командиру МедБр і начальнику медичної служби армійського корпусу.

Звільнення ВППГ від поранених і хворих, які підготовлені до евакуації, також організує начальник медичної служби армійського корпусу. Евакуацію поранених і хворих з ВППГ у лікувальні заклади госпітальної бази здійснює окремий автомобільний санітарний батальйон МедБр АК. Зосередження в одних руках сил і засобів для надання певного рівня медичної допомоги та евакуації поранених і хворих підвищує можливості управління медичною службою та здійснення маневру силами і засобами медичної служби під час операції.

Таким чином, в оборонній операції для забезпечення бригади на напрямку зосередження основних зусиль противника, якщо очікуються санітарні втрати більш 500 осіб за добу, доцільно розгортати два ВППГ. Для своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги пораненим і хворим із бригад, що ведуть оборону на другорядному та додатковому напрямках, і при очікуваній величині загальних санітарних втрат до 500 осіб за добу доцільно розгортати по одному ВППГ.