Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГЛАВА 08_2ч

.doc
Скачиваний:
165
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.64 Mб
Скачать

29

шляхи евакуації до медр;

сили та засоби посилення;

в) визначає напрямок (вісь) переміщення під час наступу;

г) розподіляє між ротами санітарів і санітарні автомобілі, дає вказівки санітарним інструкторам рот про порядок їх використання;

д) інструктує особовий склад МПБ і санітарних інструкторів рот про порядок роботи під час бою;

є) приймає заходи щодо отримання майна із аптеки медр і видає його санітарним інструкторам рот;

ж) хворих, які виявлені в підрозділах, направляє до медр бригади.

В ході наступального бою санітарний інструктор роти, який знаходиться в бойових порядках роти, за допомогою стрільців-санітарів надає першу медичну допомогу найбільш тяжкопораненим і організовує їх виніс (санітарами носіями) в укриття (“гнізда поранених”), позначає останні добре помітними знаками та повідомляє про місця розташування “гнізд поранених” водіїв санітарних транспортерів і автомобілів.

Значна кількість легкопоранених виходять з поля бою самостійно. Санітарний інструктор роти і стрільці-санітари, виконуючи свої завдання, в той же час не повинні відставати від роти. Тому часто вони не зможуть виявити всіх поранених і хворих і надати їм першу медичну допомогу.

Досвід Великої Вітчизняної війни, а також аналіз результатів дослідницьких навчань доводять, що для надання першої медичної допомоги тільки одному тяжкопораненому, навіть без виносу його в найближче укриття, необхідно від 5 до 20 хвилин. Тому, загальне керівництво збором поранених і хворих, наданням їм першої медичної допомоги, їх вивозом із “гнізд поранених” на вісь переміщення МПБ повинен здійснювати фельдшер батальйону, використовуючи для цього свої та придані сили та засоби.

Під час бою МПБ пересувається на автомобілі УАЗ-3962 із причепом по запланованому маршруту затримуючись біля укриттів, де зосереджені поранені і хворі для надання тим, хто потребує першої медичної та долікарської допомоги. Тобто, працює з ходу, пересуваючись у визначеному напрямку.

Після надання медичної допомоги пораненим МПБ переміщуються до наступного місця зосередження поранених. Подальша евакуація поранених із місць їх зосередження здійснюється санітарним транспортом медичної роти бригади.

Легкопоранені можуть бути евакуйовані транспортом загального призначення.

Організація медичного забезпечення механізованого батальйону в наступі показана на рисунку 8.3.

8.5. Завдання, організаційно-штатна структура і оснащення медичної роти бригади. Організація розгортання медичної роти в бою. Призначення, особовий склад та оснащення її функціональних підрозділів. Організація роботи медичної роти з прийому, медичного сортування, надання медичної допомоги пораненим і хворим та підготовки їх до подальшої евакуації

Медична рота – це військово-медичний підрозділ, що входить до складу механізованої бригади і призначений для її медичного забезпечення. У бойовій обстановці на медичну роту покладаються наступні основні завдання:

участь у зборі поранених і хворих, їх вивіз з поля бою (осередку масових санітарних втрат);

евакуація поранених і хворих із підрозділів бригади або безпосередньо із районів масових санітарних втрат на себе;

надання пораненим і хворим першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги у встановленому обсязі;

тимчасова госпіталізація нетранспортабельних поранених і хворих;

лікування легкопоранених та легкохворих із термінами відновлення боєздатності до 10 діб;

тимчасова ізоляція інфекційних хворих;

підготовка до подальшої евакуації тих поранених і хворих, які її потребують;

проведення медичної розвідки в районі розташування та у смузі дій бригади;

розгортання функціональних підрозділів медичної роти як етапу медичної евакуації;

прийом, реєстрація, медичне сортування, розміщення поранених і хворих, що надходять;

повна санітарна обробка поранених і хворих, які цього потребують, часткова дегазація, дезактивація і повна дезінфекція (за показаннями) їх одягу, спорядження та взуття, а також санітарного транспорту;

посилення силами і засобами медичної служби підрозділів бригади та забезпечення їх медичним майном;

контроль за своєчасністю і якістю лікувально-евакуаційних заходів, які проводяться на медичних пунктах батальйонів;

матеріальне забезпечення поранених і хворих.

Організаційно-штатна структура медичної роти бригади. До складу медичної роти мбр входять наступні основні підрозділи (рис. 8.4.):

командування;

приймально-сортувальний взвод;

операційно-перев’язочний взвод;

відділення анестезіології та інтенсивної терапії;

госпітальний взвод;

відділення збору та евакуації поранених; підрозділи забезпечення: аптека та взвод МТЗ (автомобільне відділення, електростанція, їдальня, склад).

Рис. 8.4. Організаційно-штатна структура медичної роти механізованої бригади (на воєнний час).

Призначення, особовий склад і оснащення основних підрозділів медичної роти.

Командування медичної роти призначене для керівництва діяльністю роти, а також для забезпечення зв’язку з КП і ТПУ бригади та підрозділами бригади.

До складу командування входять:

командир роти (лікар-хірург);

заступник командира роти з виховної роботи;

старшина.

На оснащенні командування є радіостанція Р-159.

Приймально-сортувальний взвод призначений для розгортання сортувально-евакуаційного відділення. Окрім цього силами взводу розгортається відділення спеціальної обробки. У взводі 2 лікарі – хірург і терапевт, а також середній і молодший медичний персонал: фельдшер, 3 медичні сестри, санітарний інструктор-дезінфектор, санітар, кочегар-паропровідник, водій.

На оснащенні є намети, підставки для розміщення поранених, станки під ноші, замінний фонд нош, медичне майно комплектів Б-1, Б-2, Б-3, кисневі інгалятори, апарати штучної вентиляції легенів, медикаменти для надання невідкладної медичної допомоги, ДДА-66.

Операційно-перев’язочний взвод разом з відділенням анестезіології та інтенсивної терапії розгортає операційно-перев’язочне відділення для надання першої лікарської та кваліфікованої хірургічної допомоги за невідкладними показниками, а також перев’язочну для легкопоранених у сортувально-евакуаційному відділенні. У складі взводу 3 лікарі хірурги, 2 лікарі анестезіологи, лікар стоматолог, рентгенлаборант, старша медична сестра, 2 операційні сестри, 2 медичні сестри анестезистки, 2 медичні сестри, 2 санітари, 2 водії-електрики. Із медичного майна використовують комплекти Г-7, Г-8, Г-9, Г-10, Б-1, Б-2, Б-3, Б-4, АНТ (антибіотики), АН (анестезіологічний), РО-2, В-1, операційні і перев’язочні столи, дві АП-2 (автоперев’язочні).

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії розгортає протишокову для поранених у складі операційно-перев’язочного відділення і палати інтенсивної терапії для поранених і хворих та обпечених у складі госпітального відділення.

У відділенні є: два лікарі анестезіологи, фельдшер (з переливання крові), 3 медичні сестри-анестезистки, санітар.

На оснащенні відділення є комплекти Ш-1, АН, апарати інгаляційного наркозу, штучної вентиляції легенів та інше оснащення для проведення протишокових (реанімаційних) заходів.

Госпітальний взвод призначений для розгортання госпітального відділення на 30 ліжок із командою одужуючих на 20 місць, в якому надається перша лікарська і кваліфікована терапевтична допомога за невідкладними станами пораненим і хворим терапевтичного профілю. У складі взводу є: лікар терапевт, лаборант, старша медична сестра, 4 медичні сестри, санітар. На оснащенні є комплект В-3, Б-3, Г-12, Г-13, ОВ, ЛУЧ, АНТ, Ш-1, апарат штучної вентиляції легенів, кисневі інгалятори та інше оснащення.

Відділення (збору та евакуації поранених) призначене для розшуку, збору поранених і хворих, надання їм першої медичної допомоги та їх евакуації з поля бою і осередків масового ураження до МПБ та медичної роти бригади. Сили і засоби відділення, як правило використовуються для підсилення окремих підрозділів бригади та медичних пунктів батальйонів.

Відділення (збору та евакуації поранених) очолює командир відділення - санітарний інструктор. До складу відділення входять: 6 водіїв-санітарів, 6 санітарів. На оснащенні відділення є 6 санітарних автомобілів УАЗ-3962, ноші санітарні, СМВ (сумки медичні військові), СС (сумки санітарів), лямки медичні носильні та інше майно.

Сили і засоби відділення (збору та евакуації поранених) використовуються згідно з рішенням начальника медичної служби бригади, який розподіляє їх за підрозділами бригади, або виводить до свого резерву.

Підрозділи забезпечення: аптека і взвод матеріально-технічного забезпечення.

Особовий склад аптеки розгортає власне аптеку, склад медичного майна та стерилізаційно-дистиляційну установку.

Аптека призначена для:

прийому, зберігання, обліку медичного майна, забезпечення ним підрозділів медичної роти і підрозділів бригади;

виготовлення лікувальних розчинів;

організації технічного обслуговування та ремонту медичної техніки.

Очолює аптеку начальник аптеки (провізор). Крім нього є фармацевт, начальник медичного складу (фармацевт), кочегар-паропровідник. На оснащенні аптеки є комплекти Г-5 і Г-6 та стерилізаційно-дистиляційна установка на причепі (СДП-2). Крім цього, в аптеці зберігаються комплекти Л-1, Г-1, Г-4, ЛУЧ, РО-2, противоботуліністична сироватка, кровозамінники та засоби для знезараження води.

Взвод матеріально-технічного забезпечення призначений для матеріально-технічного забезпечення медичної роти. До складу взводу входять:

автомобільне відділення;

електростанція;

їдальня;

склад.

Очолює цей підрозділ командир взводу. У складі взводу є:

командир відділення - 1;

водії - 7;

начальник електростанції - 1;

електрик – моторист - 1;

начальник їдальні - 1;

кухарі - 2;

начальник складу - 1.

На оснащенні взводу МТЗ є 6 вантажних автомобілів, кухня причіпна (КП-130), електростанція (силова) 4 Квт, автомобіль для підвозу води (АВЦ-1,7), автофургон комбінований для продуктів харчування (АФК).

Порядок розгортання медичної роти. В польових умовах медична рота розгортається і переміщується згідно розпоряджень начальника медичної служби бригади у відповідності з вказівками командира бригади.

В умовах, що вимагають термінового переміщення медичної роти, командир медичної роти віддає це розпорядження самостійно і негайно доповідає про переміщення безпосередньому начальнику, а також сповіщає про це начальників медичних пунктів батальйонів бригади.

Медична рота розгортається на відстані від лінії фронту в наступі –6-8 км, в обороні 10-15 км. Термін надання кваліфікованої і першої лікарської допомоги не повинен перевищувати 4-5 годин з моменту поранення, а при ураженні фосфорно-органічними отруйними речовинами – 2 години з моменту ураження ними.

Медична рота повинна бути розгорнута і повністю готова до прийому поранених і хворих через 2 години влітку і через 3 години взимку після прибуття до місця розгортання. Причому, готовність першої черги, що визначається розгортанням сортувально-евакуаційного та операційно-перев’язочного відділень, повинна забезпечуватись через 40 хвилин після прибуття медр на місце розгортання. Нормативів щодо розгортання медичної роти бригади на даний час немає. Тому при визначенні термінів розгортання медроти взяті нормативи із розгортання омедб, де значно більша кількість наметів і особового складу. Але в медичній роті відповідно і менша кількість особового складу і наметів, що дозволяє взяти ці нормативи за основу.

Рубіж для розгортання медр вказує начальник медичної служби армійського корпусу, район розгортання - начальник медичної служби бригади, а кінцевий вибір площадки (місця розгортання) та її трасування здійснює рекогносцувальна група під керівництвом командира роти. До рекогносцувальної групи включають представників основних функціональних підрозділів.

Для розгортання медр потрібна площадка розміром 200х300 м. При цьому, слід забезпечити виконання наступних вимог:

можливість виділення двох наметів для поранених: перший – тяжкопоранені і поранені середньої тяжкості; другий – легкопоранені і хворі;

можливість виділення контингентів, які являються небезпечними для оточуючих і спрямування їх у відділення спеціальної обробки, ізолятор або психоізолятор;

забезпечити таке розташування підрозділів на площадці, що виключало б перетин різних потоків поранених і хворих;

відстань між функціональними підрозділами повинна бути не менше 50 м, а між наметами функціонального підрозділу - 20-30 м.

Принципова схема розгортання медичної роти механізованої бригади наведена на рис. 8.5.

В залежності від конкретних умов медр розгортається у наметах, землянках, іноді в житлових і нежитлових будівлях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]