Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ для п_дготовки до практичних занять з б_ох_м_ї. РОЗД_Л 2..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
745.47 Кб
Скачать

Заняття 4 (4 години)

ТЕМА 6 (4 години): Пентозофосфатний шлях окиснення глюкози. Метаболізм фруктози та галактози. Метаболізм глікозаміногліканів. Регуляція та порушення обміну вуглеводів. Визначення вмісту глюкози у крові глюкозооксидазним методом.

АКТУАЛЬНІСТЬ: Крім основних шляхів внутрішньоклітинного метаболізму глюкози (аеробного окиснення і гліколітичного розщеп-лення), в організмі представлені альтернативні шляхи її перетворення – пентозофосфатний цикл, перетворення на глюкуронову кислоту та ін.. Знання цих шляхів, а також шляхів перетворення фруктози та галактози, розуміння їх ролі в енергообміні та пластичних процесах клітин є важливим для майбутнього лікаря у зв’язку з їх можливою корекцією. Глікозаміноглікани (ГАГ) (мукополісахариди) – це гетерополісахариди, структурними фрагментами яких є дисахариди. До складу ГАГ входять гексуронові кислоти, N-ацетилпохідні глюкозаміну або галактозаміну. Катаболізм ГАГ відбувається у лізосомах за участю специфічних глікозидаз. Спадковий дефект цих ферментів призводить до розвитку мукополісахаридозів, тяжких захворювань, в основі яких лежать серйозні порушення розвитку дитини та зменшенням тривалости її життя. Про порушення в обміні вуглеводів досить об’єктивно свідчать зміни концентрації вуглеводів та їх метаболітів, а також зміни активності ферментів при різних захворюваннях.

МЕТА: Вивчити біохімічні закономірності альтернативних шляхів обміну моносахаридів: пентозофосфатного шляху окиснення глюкози, шляхів перетворення фруктози та галактози; ознайомитися з глікозаміно-гліканами та їх метаболізмом в організмі. Вивчити основні питання щодо специфіки обміну вуглеводів за умов норми та патології. Вміти аналізувати зміни рівня глюкози крові, механізми його гормонольної регуляції, патологічні прояви порушень обміну глюкози: цукровий діабет, голодування; пояснювати молекулярно-біологічні основи спадкових ензи-мопатій обміну фруктози, галактози, глікогену, глікозаміногліканів; трак-тувати поняття нормоглікемія, гіпер-, гіпоглікемія, глюкозурія як нор-мальні та патологічні стани обміну глюкози. Вміти пов’язувати знання теоретичного матеріалу з конкретними результатами лабораторних досліджень і використовувати їх як критерії норми і патології.

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

1.

Пентозофосфатний шлях окиснення глюкози, його основні стадії, біологічна роль.

2.

Роль пентозофосфатного шляху окиснення глюкози в еритроцитах. Спадкове порушення глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів.

3.

Метаболізм фруктози і галактози в організмі людини.

*4.

Глікозаміноглікани. Структура, роль. Загальні уявлення про метаболізм

*5.

Ефекти і механізми впливу глюкагону, адреналіну, глюкокор-тикоїдів, соматотропіну та інсуліну на рівень глюкози в крові.

6.

Нормальний рівень глюкози в крові і його порушення (гіпер- та гіпоглікемія). Глюкозурія.

7.

Клініко-біохімічна характеристика цукрового діабету (інсулінозалежного та інсулінонезалежного типів).

8.

Спадкові порушення обміну моносахаридів (фруктоземія, галактоземія).

9.

Глікозидози. Генетичні порушення метаболізму глікозаміноглі-канів.

*10.

Зміни обміну вуглеводів при гіпоксичних станах.

*11.

Гіпоглікемія новонароджених.

*12.

Порушення вуглеводного обміну, пов’язані з недостатністю дисахаридаз (лактази, мальтази, сахарази).

*13.

Спадкові порушення обміну глікогену (глікогенози та аглікогенози).