Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ для п_дготовки до практичних занять з б_ох_м_ї. РОЗД_Л 2..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
745.47 Кб
Скачать

Тема 3 (2 години): Гормони стероїдної природи. Ейкозаноїди. Якісне визначення 17-кетостероїдів у сечі.

МЕТА: Вивчити та вміти охарактеризувати гормони стероїдної природи за наступним планом: 1) назва гормону; 2) місце синтезу; 3) структура; 4) механізм дії; 5) біологічна роль; 6) порушення. Ознайоми-тися з ейкозаноїдами, їх синтезом, властивостями та роллю в організмі.

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

1.

Стероїдні гормони: номенклатура, класифікація, схема синтезу.

2.

Стероїдні гормони кори наднирників (С21-стероїди) - кор­­­тизол, кортикостерон, альдостерон. Фізіологічні та біохімічні ефекти кортикостероїдів.

3.

Глюкокортикоїди; роль кортизолу в регу­­­ляції глюконеогенезу; протизапальні властивості глюкокортикої­­­дів. Хвороба, синдром Іценка-Кушинга.

4.

Мінералокортикоїди; роль альдостерону в регуляції водно-сольового обміну; альдостеронізм.

5.

Жіночі статеві гормони: естрогени - естрадіол, естрон (С18-стерої-ди), прогестерон (С21-стероїди); фізіологічні та біо­­­хімічні ефекти; зв'язок з фазами менструального циклу; регуляція синтезу та секреції.

6.

Чоловічі статеві гормони (андрогени) - тес­­­тостерон, дигідротестостерон (С19-стероїди); фізіологічні та бі­­­охімічні ефекти, регуляція синтезу та секреції.

*7.

Клінічне застосування аналогів та антагоністів гормонів статевих залоз.

8.

Ейкозаноїди: загальна характеристика, номенклатура (прос­­­таноїди - простагландини, простацикліни; тромбоксани; лейкотріє­­­­­­ни).

9.

Біосинтез простаноїдів та тромбоксанів: простагландинсинтаз­­­ний комплекс (циклооксигеназа, пероксидаза). Біосинтез лейкотрі­­­єнів (5-ліпооксигеназа).

*10.

Біологічні та фармакологічні властивості ейкозаноїдів, їх клінічне застосування.

*11.

Ацетилсаліцилова кислота та інші нестеро­­­їдні протизапальні засоби як інгібітори синтезу простагландинів.

Практична робота

Якісне визначення 17-кетостероїдів у сечі

Завдання 1. Визначити 17-кетостероїди у сечі.

Принцип. Якісна реакція на 17-кетостероїди проводиться з м- динітробензолом, при цьому утворюється продукт конденсації вишнево-червоного кольору. Ця реакція використовується й для кількісного визначення 17-кетостероїдів у сечі.

Хід роботи. У пробірку налити 5 крапель сечі, 5 крапель 30% розчину їдкого натру, 5 крапель розчину м-динітробензолу і перемішати. Через 2-3 хвилини з’являється вишнево-червоне забарвлення, характерне для 17-кетостероїдів.

Клініко-діагностичне значення роботи. 17-кетостероїдами називають всі стероїди, що мають кетонну групу у 17-го вуглецевого атома (наприклад, андростерон, фолікулін тощо). Утворюються зі стероїдів, які мають у 17 положенні ОН-групу (наприклад, кортизол, тестостерон). У клініці визначення продуктів обміну 17-кетостероїдів використовують для оцінки функціонального стану кори наднирників та статевих залоз. Наприклад, їх вміст збільшується при стероїдному діабеті, а знижена їх екскреція у жінок корелює з високим рівнем частоти раку молочних залоз. У нормі вміст 17-кетостероїдів у добовій сечі складає у чоловіків 0,10-0,16 г, у жінок - 0,06-0,13 г.

**Завдання для індивідуальної самостійної роботи:

1. Провести огляд наукової літератури за темою «Остеопороз як прояв дефіциту статевих гормонів».

2. Підготувати реферативне повідомлення на тему «Молекулярні механізми передачі гормонального сигналу глюкокортикоїдів на генетичний апарат клітини».