Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ для п_дготовки до практичних занять з б_ох_м_ї. РОЗД_Л 2..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
745.47 Кб
Скачать

Заняття 7 (4 години)

Тема 10 (2 години): Обмін холестеролу. Регуляція та порушення обміну ліпідів. Визначення вмісту холестеролу у сироватці крові.

АКТУАЛЬНІСТЬ: На долю холестеролу приходиться основна ма-са усіх стероїдів організму. Холестерол є попередником при синтезі інших стероїдів – жовчних кислот, гормонів, вітаміну Д3, а також структурним компонентом клітинних мембран. Фонд холестеролу створюється за рахунок холестеролу їжі та його синтезу в самому організмі. Ряд патологічних станів супроводжується порушенням обміну холестеролу (атеросклероз, жовчно-кам’яна хвороба, гіперліпопротеїнемії). Регуляція ліпідного обміну виконується нейрогуморальним шляхом. Кора головного мозку впливає на обмін ліпідів через симпатичну і парасимпатичну нервову систему, ендокринні залози. Знання особливостей метаболізму ліпідів в умовах норми та патології має велике практичне значення для майбутніх лікарів, зокрема, для правильного діагностування та раціонального вибору лікарських засобів з метою корекції різноманітних порушень обміну ліпідів. Найбільш поширеними серед населення розвинених країн світу є хвороби, пов’язані з порушенням ліпідного обміну (атеросклероз, ожиріння, інфаркт міокарда), що з кожним роком вимагає приділення більшої уваги їх лабораторній діагностиці. Ця проблема стає все більш актуальною, особливо якщо враховувати, що без дослідження показників ліпідного обміну неможливо мати об’єктивне уявлення і про функціональну здатність цілого ряду життєво важливих органів (наприклад, печінки, нирок) при найрізноманітніших хворобах. Збільшення кількості ліпідів у крові виступає як симптом деяких захворювань, при яких вторинно порушується обмін ліпідів (цукровий діабет, гіпотиреоз, панкреатит, алкоголізм і т.д.). Основним біологічним матеріалом для проведення біохімічної діагностики ліпоїдозу (порушення сталості обміну жирів і ліпоїдів – жироподібних речовин) є кров хворого. Її головними ліпідними компонентами є: вільний холестерол та його ефіри, загальні ліпіди (весь сумарний жир крові), фосфоліпіди, ліпопротеїни.

МЕТА: Вивчити особливості специфіки обміну холестеролу в умовах норми і патології; ознайомитися з регуляцією та порушеннями ліпідного обміну. Вміти застосувати знання теоретичного матеріалу з результатами лабораторного практикуму і можливістю використання тестів ліпідного обміну в якості продіагностичних показників. Ознайомитися з методом кількісного визначення вмісту холестеролу у сироватці крові та його клініко-діагностичним значенням.

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

1.

Біосинтез холестеролу: локалізація, початкові субстрати, схема реакцій, регуляція процесу.

2.

Шляхи біотрансформації холестеролу, локалізація в організмі: етерифікація, утворення жовчних кислот, стероїдних гормонів, активних форм вітаміну Д3.

3.

Біохімічні механізми розвитку атеросклерозу. Коефіцієнт атерогенності. Атерогенні і антиатерогенні ліпопротеїни.

*4.

Регуляція обміну ліпідів.

*5.

Патології ліпідного обміну: стеаторея, ожиріння, атеросклероз, гіперліпопротеїнемії.

*6.

Порушення обміну ліпідів при ожирінні, цукровому діабеті.