Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧН_ ВКАЗ_ВКИ для п_дготовки до практичних занять з б_ох_м_ї. РОЗД_Л 2..doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
745.47 Кб
Скачать

Заняття 2 (4 години)

Тема 2 (2 години): Гормони білково-пептидні та похідні амінокислот. Якісні реакції визначення гормонів.

МЕТА: Вивчити та вміти охарактеризувати гормони білково-пептидної природи та похідні амінокислот за наступним планом: 1) назва гормону; 2) місце синтезу; 3) особливості структури; 4) механізм дії, біологічна роль; 5) порушення. Ознайомитися з якісними реакціями на гормони.

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

1.

Гормони щитовидної залози: йодтироніни та кальцитонін. Основні види порушення функцій щитовидної залози.

2.

Гормони паращитовидних залоз. Зв'язок паратирину з кальцитоніном у регуляції фосфатно-кальцієвого обміну. Ознаки порушень функції паращитовидних залоз.

3.

Гормони підшлункової залози. Механізми впливу на обмін речовин.

4.

Гормони мозкової речовини наднирників: структура, роль, метаболізм (синтез і розпад), функціональне значення і роль метаболітів.

*5.

Гормони травного каналу: гастрин, секретин, холецистокінін.

*6.

Загальна характеристика гормонів вілочкової залози; їх структура та роль.

7.

Структура та роль мелатоніну, місце синтезу.

Практична робота

Якісні реакції визначення гормонів

Завдання 1. Довести білкову природу інсуліну.

Реакція Геллера. До 10 крапель концентрованої азотної кислоти обережно по стінці пробірки прилити такий самий об’єм розчину інсуліну. Пробірку нахилити під кутом 45° так, щоб рідини на змішувалися. На межі двох рідин утворюється білий аморфний осад у вигляді невеликого кільця.

Біуретова реакція. До 10 крапель інсуліну додати 5 крапель 10% розчину NaOH та 1 краплю 1% розчину CuSO4. Рідина забарвлюється у фіолетовий колір.

Завдання 2. Реакція на адреналін з ферум (III) хлоридом.

Принцип. Метод базується на здатності пірокатехінового угрупування адреналіну утворювати з феруму (III) хлоридом комплексну сполуку смарагдово-зеленого кольору.

Хід роботи. У пробірку прилити 10 крапель 0,1% розчину адреналіну і додати 1 краплю розчину 0,15 моль/л феруму (III) хлориду. Спостерігають появу характерного забарвлення.

Завдання 3. Реакція на адреналін з діазобензенсульфокислотою.

Принцип.Метод базується на здатності адреналіну утворювати з діазобензенсульфокислотою сполуку червоного кольору.

Хід роботи. Для отримання діазобензенсульфокислоти в пробірку прилити по 3 краплі 1% розчину сульфанілової кислоти та 5% розчину натрію нітриту, перемішати струшуванням. Потім у пробірку додати 5 крапель 0,1% розчину адреналіну та 3 краплі 10% розчину натрію кар-бонату. Перемішати. Спотерігається розвиток характерного забарвлення.

Завдання 4. Визначення йодтиронінів.

Принцип. Метод базується на відщепленні при кислотному гідролізі тиреоїдних гормонів (йодтиронінів) йодидної кислоти, при взаємодії якої з калію йодатом виділяється вільний йод:

5НJ + КJO3 + HNO3  3J2 + КNO3 + 3Н2О

У хлороформі йод має фіолетове забарвлення.

Хід роботи.У пробірку помістити кілька кристалів тиреоїдину, додати 10 крапель концентрованої нітратної кислоти та нагрівати 3-5 хвилин на водяній бані. Потім прилити 20 крапель 10% розчину калію йодату. Вміст перемішати та охолодити. У пробірку додати 15 крапель хлороформу, перемішати струшуванням. Спостерігається розвиток забарвлення.

Оформлення роботи:заповнити таблицю

Гормони

Місце синтезу

Хімічна структура

Якісна реакція

Механізм реакції

Забарв-лення

Інсулін

Йодтироніни

Адреналін

Практичне значення роботи. У клініко-біологічних лабораторіях широко застосовують методи якісного і кількісного аналізу для визначення гормонів у біологічному матеріалі з метою діагнозу та прогнозу різноманітних ендокринних захворювань.

**Завдання для індивідуальної самостійної роботи:

1. Підготувати презентацію на тему «Особливості рецепторною системи і внутрішньоклітинної передачі регуляторних сигналів інсуліну».

2. Провести огляд наукової літератури за темою «Йодовані гормони щитовидної залози. Роль надходження йоду у взаємодії тиреотропного гормону та йодованих гормонів щитовидної залози».

3. Підготувати реферативне повідомлення на тему «Катехоламіни: рецептори і механізми дії на обмін вуглеводів і ліпідів».