Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з фін обліку (восстановлен).docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
210.14 Кб
Скачать

Розділ іv. Облік розрахункових операцій

У фінансовій звітності і в бухгалтерському обліку зобов’язанням відведене “почесне” місце, оскільки їх частка у структурі балансу визначає економічний стан підприємства.

Методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання та її розкриття у фінансовій звітності визначені П(С)БО 11 "Зобов'язання". Норми даного П(С)БО застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла в результаті минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов’язання визнається і відображається у бухгалтерському обліку за умови, що його оцінка може бути достовірно визначена, існує ймовірність зменшення економічних вигод в майбутньому внаслідок його погашення.

Якщо на дату балансу раніше визначене зобов’язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

Достовірність оцінки зобов’язань підтверджується договорами купівлі-продажу, підряду та іншими договорами, а також документами, що свідчать про отримання товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, про приймання виконаних робіт, надання послуг.

Зобов’язання в бухгалтерському обліку поділяються на довгострокові, поточні, забезпечення, непередбачені зобов'язання, доходи майбутніх періодів.

Поточні зобов’язання – це ті зобов’язання, що будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.

Довгостроковими є всі зобов’язання, що не є поточними зобов’язаннями.

Забезпечення – зобов’язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу.

Непередбачене зобов’язання – це:

  1. зобов’язання, що може виникнути в результаті минулих подій і існування якого буде підтверджене тільки тоді, коли відбудеться або не відбудеться одна або більше невизначених майбутніх подій, над якими підприємство не має повного контролю; або

  2. теперішнє зобов’язання, яке виникає в результаті минулих подій, але не визнається, оскільки малоймовірно, що для врегулювання зобов’язання треба буде використати ресурси, які втілюють у собі економічні вигоди, або оскільки суму зобов’язання не можна достовірно визначити.

Прикладом непередбачених зобов’язань можуть бути зобов’язання з тимчасового зберігання товарів та інших ТМЦ сторонніх підприємств тощо. Такі непередбачені зобов’язання облічують на позабалансових рахунках підприємства за обліковою оцінкою.

Доходи майбутніх періодів – це доходи, які одержані у звітному періоді, але підлягають включенню до доходів у майбутніх звітних періодах.

Заборгованість підприємства підлягає розгляду як зобов’язання, якщо вона існує на даний момент і є результатом здійснених господарських операцій (наприклад, придбання товарів чи послуг) або подій.

Зобов’язання, як правило, виникають тоді, коли актив отриманий або коли підприємство уклало безвідмови договір про придбання активу (кредиторська заборгованість за отримані товари, якщо вони не були заздалегідь оплачені, заборгованість перед банком за отриманий кредит).

Зобов’язання можуть бути пов’язані з необхідністю майбутніх платежів для збереження господарських зв’язків підприємства або здійснення нормальної підприємницької діяльності.

Зобов’язання мають певний термін виконання, хоча точна дата не завжди може бути відома.

Зобов’язання набувають юридичну силу внаслідок укладених контрактів або статутних вимог.

Погашаючи зобов’язання, підприємство, як правило, віддає ресурси, що втілюють у собі економічні вигоди, з метою задоволення претензій іншої сторони.

Погашення існуючого зобов’язання може здійснюватися за допомогою:

  • сплати грошових коштів;

  • передачі інших активів;

  • надання послуг;

  • заміни даного зобов’язання іншим;

  • перетворення зобов’язань на капітал (за зобов’язаннями, не затребуваними в результаті закінчення терміну позовної давності, ліквідації підприємства-кредитора тощо).

Зобов’язання, пов’язані із затратами, що виникають у ході нормального операційного циклу (у результаті придбання матеріалів, нарахування заробітної плати персоналу та ін.), є поточними навіть тоді, коли, термін їх погашення настає після 12 місяців з дати балансу.

Для визначення балансової вартості зобов’язань використовують такі види оцінок за:

  • сумою погашення;

  • обліковою оцінкою ресурсів;

  • теперішньою вартістю.

Поточні зобов’язання відображаються в балансі за сумою погашення.

Сума погашення – недисконтована сума грошових коштів або їх еквівалентів, що, як очікується, буде сплачена для погашення зобов’язань в процесі звичайної діяльності підприємства.

Сума забезпечення визначається за обліковою оцінкою ресурсів, необхідних для погашення відповідного зобов’язання.

Довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від умов та виду зобов’язань.

Теперішня вартість зобов’язання – дисконтова на сума майбутніх платежів, що, як очікується, буде необхідна для погашення зобов’язання у процесі звичайної діяльності підприємства.

Забезпечення довгострокових зобов’язань оцінюються за сумою їх теперішньої вартості.

Бухгалтерський облік поточних зобов’язань ведеться на рахунках класу 6 “Поточні зобов’язання”, а довгострокових – на рахунках класу 5 “Довгострокові зобов’язання”.

Розрахунки з постачальника та підрядниками виникають у підприємства ДП «ДГ Кутузівка» НААН» при здійсненні операцій з придбання товарно-матеріальних цінностей, прийманні різного виду виконаних робіт і наданих послуг, включаючи отримання газу, електроенергії, пари, води, автопослуг, послуг зв’язку, послуг з переробки матеріальних цінностей та ін.

Взаємовідносини між підприємством ДП «ДГ Кутузівка» НААН» та постачальниками та підрядниками виникають після укладання договору на отримання від них товарно-матеріальних цінностей і виконання робіт та послуг (договори купівлі-продажу, підряду та ін.).

У договорі купівлі-продажу, які заключає підприємством ДП «ДГ Кутузівка» НААН», передбачається угода сторін про поставку сировини, матеріалів, товарів, істотними умовами якого є зобов’язання продавця (постачальника) передати певне майно у власність покупця,тобто підприємства ДП «ДГ Кутузівка» НААН», і зобов’язання його прийняти це майно і в обумовлений термін сплатити за нього певну грошову суму.

При укладанні договорів (контрактів) (у тому числі зовнішньоекономічних), предметом яких є товари, застосовуються міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів (ІНКОТЕРМС).

Згідно з договором підряду підрядник зобов’язується виконати на свій ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов’язується прийняти та у вказаний термін оплатити виконану роботу.

При прийманні роботи підприємством ДП «ДГ Кутузівка» НААН» бувають виявлені допущені підрядником відхилення від умов договору або інші недоліки, про що без зволікання заявляється підрядникові, який виконував роботу за договором.

Позови про виявлені недоліки в роботі, виконаній за договором підряду, подаються підряднику підприємством ДП «ДГ Кутузівка» НААН» у такі терміни:

  • протягом одного року – з приводу прихованих недоліків в іншому майні;

  • протягом шести місяців – з приводу інших явних недоліків.

Приймання товарів на підприємстві ДП «ДГ Кутузівка» НААН» супроводжується перевіркою відповідності якості, кількості та комплектності товарів їх характеристиці і технічним умовам, указаним у договорі. У момент приймання товарів трапляються такі розходження:

  • нестача у межах норм природних утрат у дорозі;

  • нестача з вини постачальника;

  • нестача з вини особи, яка супроводжує вантаж, тощо.

За фактом недостачі товарів підприємство ДП «ДГ Кутузівка» НААН» складає акт відповідної форми (комерційний акт). На підставі акта у встановлений термін підприємство пред’являє постачальникові претензію. Підприємство ДП «ДГ Кутузівка» НААН» здійснює оплату фактично отриманих товарів, а на суму нестачі понад норми природних втрат пред’являє претензію.

У разі виявлення якісних нестач товарів складається також відповідний акт, який буде підставою для пред’явлення претензії продавцеві.

Основними товаросупровідними документами є належним чином оформлені комерційні рахунки, рахунки-фактури, відвантажувальні, специфікації, сертифікати якості, сертифікати походження, паспорти, товарно-транспортні накладні, залізничні накладні, дорожні відомості коносаменти, вантажні митні декларації, накладні та інші. Щоб одержати товарно-матеріальні цінності зі складу постачальника, представнику підприємства виписується довіреність.

Оформлюючи рахунок-фактуру (Додаток) на підприємстві ДП «ДГ Кутузівка» НААН» вказують номер документа, дата складання; повне найменування постачальника, юридична адреса, банківські реквізити поточного рахунку, код постачальника за ЄДРПОУ та контактний телефон; вказується платник, договір, який є підставою для виписки рахунка-фактури, найменування товару, який буде придбаний, одиниця його виміру, кількість, ціна та загальна (цифрами та прописом) сума згідно договору з ПДВ та без ПДВ. Документ підписує директор та головний бухгалтер, закріплюється печаткою постачальника. Рахунок-фактура носить інформаційний характер і по суті не є первинним документом, адже не засвідчую здійснення господарської операції.

Щоб отримати товари зі складу постачальника на підприємстві ДП «ДГ Кутузівка» НААН» виписують довіреність ф № М-2 Затверджену наказом мінстату України від 24.06.96 № 192 (Додаток) на працівника, який має забрати товар зі складу постачальника і доставити на підприємство. В даній довіреності зазначають назву, номер та дату складання документа; дату, до якої діє дане доручення; повна назва та юридична адреса підприємства; зазначають кому видана довіреність, обов’язково вказують документ, що засвідчує особу. Належним чином оформлені документи підписуються стороною, яка приймає, і стороною, яка передає; вписується на які цілі видана довіреність. Усі довіреності реєструються в журналі довіреностей форми № м-3 (Додаток), в якому зазначається номер довіреності, дата видачі, строк дії, посада та прізвище особи, якій видана довіреність, найменування постачальника, номер і дата наряду, розписка особи, що одержала довіреність, відмітка про використання довіреності.

Довірена особа (працівник ДП «ДГ Кутузівка» НААН») приїздить до постачальника з довіреністю, яку пред’являє разом з документами, що засвідчують особу.

В свою чергу постачальник видає довіреній особі видаткову накладну (Додаток), в якій зазначається назва, номер, дата складання документа; найменування постачальника та покупця; зазначається договір, який є підставою для одержання товару; адреса доставки та склад, з якого буде відвантажуватися товар; зазначається найменування, кількість, одиниці виміру товару, який буде відвантажуватися зі складу постачальника, та загальна сума з ПДВ та без ПДВ. Документ підписують і засвідчують печаткою уповноважені на це особи зі сторони і постачальника, і покупця.

Постачальник-платник ПДВ виписує податкову накладну (Додаток), яка є підставою для ДП «ДГ Кутузівка» НААН» віднести суми ПДВ сплаченого за товари (роботи, послуги) до податкового кредиту. Податкову накладну виписує у день виникнення податкових зобов’язань продавець. Податкова накладна виписується у двох примірниках – оригінал та копія. Оригінал податкової накладної при купівлі товарів надається ДП «ДГ Кутузівка» НААН», а копія залишається у продавця товарів, робіт.

В сертифікатах на насіння (Додаток) вказуються номер сертифіката за державною реєстрацією, ким, де і коли виданий. Зазначається власник насіння, якому видається сертифікат; культура, сорт, категорія та генерація; рік урожаю; номер та маса партії; відомості про маркування та пломбування партії; результати випробувань. Документ підписує і засвідчує печаткою начальник держнасінінспекції. Постачальник надає нотаріально завірену копію замовнику, тобто ДП «ДГ «Кутузівка» НААН».

В свідоцтві на насіння (Додаток) вказується номер свідоцтва, найменування та адреса господарства, культура, сорт, генерація, рік урожаю, номер партії, маса партії, місце зберігання, характеристика вирощеного насіння, склад сортової домішки та інше. Зазначається вид транспорту, яким буде транспортуватися, згідно якого документу та за якою адресою. Вкінці свідоцтва оформлюється гарантія постачальника. Підписом скріплюють свідоцтво керівник установи та агроном.

Товар від постачальника на підприємстві ДП «ДГ Кутузівка» НААН» оприбутковується на підставі приймальної квитанції (Додаток).

Для ведення бухгалтерського обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками передбачений пасивний рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”, на якому відображаються операції за розрахунками з підприємствами й організаціями за отримані цінності.

По кредиту рахунку 63 відображається заборгованість за отримані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, по дебету – її погашення, списання тощо, а також попередня оплата постачальникам та підрядникам грошових коштів під майбутнє відвантаження товарів, виконання робіт, послуг.

В робочому плані рахунків на підприємстві ДП «ДГ Кутузівка» НААН» до рахуноку 63 передбачено один субрахунок:

631 Розрахунки з вітчизняними постачальниками

На субрахунку 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядниками.

Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунка) на сплату.